Terapia cu serum pentru piele: care sunt beneficiile acesteia?
 

Terapia cu serum pentru piele: care sunt beneficiile acesteia?

Terapia cu serum sau fluidoterapia are multiple beneficii, inclusiv întârzierea îmbătrânirii și îmbunătățirea aspectului pielii. Cu toate acestea, trebuie folosită cu prudență. Descoperiți de ce!
Terapia cu serum pentru piele: care sunt beneficiile acesteia?
Mariel Mendoza

Scris și verificat de medicul Mariel Mendoza.

Ultima actualizare: 06 aprilie, 2023

Terapia cu serum pentru piele este o metodă de îngrijire simplă, rapidă și eficientă, cu multiple beneficii. Aceasta oferă organismului diferite substanțe, precum antioxidanții, vitaminele, mineralele, aminoacizii și medicamentele de origine naturală. Administrarea directă în sânge evită trecerea prin sistemul digestiv, 90% dintre nutrienți fiind absorbiți imediat.

Terapia cu serum pentru piele

Medic ce folosește terapia cu serum pentru piele
Spre deosebire de alte terapii, fluidoterapia se aplică intravenos.

Obiectivul terapiei cu serum este de a întări organismul prin schimbările interne vizibile și în exterior. Aceasta curăță toxinele și diferiți contaminanți și furnizează nutrienți esențiali pentru funcționarea biologică adecvată.

Efectul său asupra pielii este remarcabil, motiv pentru care este utilizată pe scară largă în domeniul estetic. Experții susțin că îmbunătățește aspectul pielii și combate semnele îmbătrânirii.

Ce beneficii are terapia cu serum pentru piele?

Terapia cu serum oferă luminozitate, tonus, textură și elasticitate pielii. În plus, crește rezistența unghiilor și a părului. Aceste beneficii derivă din utilizarea unor ingrediente precum biotina (sau vitamina B7) și glutamina, care promovează producția de colagen și elastină în țesutul conjunctiv.

În plus, terapia cu serum pentru piele folosește vitamina C, care este o componentă esențială în producția de colagen și un antioxidant puternic. În plus, aceasta participă la sinteza enzimatică a diferiților neurotransmițători.

Terapia cu serum poate întârzia procesul de îmbătrânire (repară daunele cauzate de razele ultraviolete și îmbunătățește aspectul ridurilor), întări unghiile, părul și pielea, oferi luminozitate, îmbunătăți aspectul petelor și preveni efectele dăunătoare ale radicalilor liberi.

Efectul antioxidant este un factor important în procesul de stopare a îmbătrânirii. Componentele serumurilor folosite ajută la eliminarea radicalilor liberi, cărora li se atribuie deteriorarea celulară și îmbătrânirea ulterioară. În plus, acestea promovează vindecarea rănilor, repararea cartilajelor și mineralizarea oaselor.

Alte ingrediente

În plus, terapia cu serum poate folosi:

 • Vitamina B12, care participă la sinteza celulelor sanguine, la sinteza ADN-ului și la buna funcționare a nervilor
 • Complexul B
 • Glutamină, care participă la sinteza proteinelor (contribuie la reconstrucția și repararea țesutului muscular)
 • Aminoacizi esențiali
 • Magneziu, un mineral esențial care ajută la reglarea stării de spirit și a funcției nervoase și musculare; este un adjuvant în controlul tensiunii arteriale și al glicemiei
 • Seleniu, un alt mineral esențial implicat în stimularea sistemului imunitar, fertilitate și funcțiile cognitive
 • Zinc

Procedura de fluidoterapie

Terapia cu serum constă în administrarea intravenoasă a unui ser personalizat. Conținutul este creat în funcție de nevoile și obiectivele pacientului. Este o procedură rapidă, care durează între 30 de minute și 1 oră. Aproape 100% din nutrienți sunt absorbiți. Numărul de ședințe și spațierea lor se stabilește în funcție de nevoile și evoluția pacientului.

Beneficiul administrării serumului direct în fluxul sanguin

Deoarece terapia cu serum furnizează nutrienți și medicamente direct în fluxul sanguin, toate substanțele ocolesc sistemul digestiv și se asimilează aproape în întregime.

Care sunt celelalte beneficii?

Pe lângă faptul că are efecte asupra pielii, terapia cu serum are și alte avantaje, printre care se remarcă următoarele:

 • Poate întări sistemul imunitar, prevenind bolile.
 • Poate elimina toxinele rezultate din consumul de alcool, tutun și droguri.
 • Poate spori energia în caz de oboseală sau epuizare.
 • Poate reduce simptomele răcelii comune.
 • Poate promova bunăstarea fizică și emoțională.
 • Poate îmbunătăți performanța sportivă (pentru că asigură o rehidratare rapidă și reduce prezența radicalilor liberi).
 • Poate regla ciclul somn-veghe.
 • Poate accelera procesele de vindecare a fracturilor.
 • Poate reduce deteriorarea capacităților intelectuale și a memoriei.

Există dovezi științifice care susțin beneficiile terapiei cu serum?

Bărbat care aplică cremă sub ochi
În prezent, nu există dovezi științifice clare care să susțină beneficiile terapiei cu serum.

Potrivit Spitalului Cedars-Sinai, nu există dovezi științifice solide care să susțină administrarea acestei terapii, mai ales în cazul afecțiunilor medicale. Totuși, reprezintă o cale de hidratare rapidă, ideală după efortul extrem sau după perioade lungi de timp fără aport de apă.

De asemenea, ajută la ameliorarea simptomelor după excesul de alcool; cu toate acestea, nu oferă niciun beneficiu suplimentar față de consumul de lichide sau băuturi sărate.

Administrarea pe cale directă în fluxul sanguin înseamnă ocolirea sistemului digestiv. Astfel, toți nutrienții sunt absorbiți. Vitaminele care se administrează în terapia cu serum sunt solubile în apă, iar deficitul lor este foarte rar. Atunci când aceste vitamine sunt administrate intravenos, corpul folosește doar cantitatea de care are nevoie, iar restul este excretat prin urină.

Administrarea electroliților fără determinarea valorilor sanguine poate provoca dezechilibre. Prin urmare, terapia cu serum trebuie administrată doar după o evaluare medicală. De asemenea, trebuie efectuată sub stricta supraveghere a personalului calificat.

Această terapie este utilă în caz de boli ale tractului gastrointestinal care interferează cu absorbția nutrienților.

Posibile complicații ale terapiei cu serum

Fiind o procedură care presupune administrarea intravenoasă, există riscul de infecție la locul puncției. În plus, la persoanele cu leziuni renale sau insuficiență hepatică există incapacitatea de a elimina excesul de nutrienți. La pacienții cu probleme cardiace și hipertensiune arterială, apare supraîncărcarea cu lichide. Din acest motiv, procedura trebuie să fie autorizată de medic și nu trebuie administrată în afara unui mediu clinic controlat.

Terapia cu serum pentru piele poate fi benefică în cadrul adecvat

Deși nu există dovezi științifice clare, există multe mărturii pozitive ale persoanelor care au folosit terapia cu serum și au obținut beneficii multiple.

În cazul în care doriți să apelați la aceasta, terapia cu serum efectuată de specialiști poate fi benefică, deoarece poate stimula propriile mecanisme de apărare, detoxifiere, regenerare, reparare și întinerire a țesuturilor organismului.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.