Ce este biostimularea părului cu plasmă sau terapia vampir?
 

Ce este biostimularea părului cu plasmă sau terapia vampir?

Acest articol explică ce este biostimularea părului cu plasmă bogată în trombocite, cum se realizează și care sunt beneficiile acesteia.
Ce este biostimularea părului cu plasmă sau terapia vampir?
Leidy Mora Molina

Verificat și aprobat de asistenta Leidy Mora Molina.

Ultima actualizare: 22 ianuarie, 2023

Biostimularea părului cu plasmă bogată în trombocite sau terapia vampir (PRP) este o alternativă pentru combaterea alopeciei și cheliei, precum și pentru prevenirea acestor probleme. După cum sugerează și numele, acest tratament constă în utilizarea de trombocite extrase din sângele pacientului. Sângele este centrifugat pentru a separa componentele care sunt bogate în factori de creștere.

Această tehnică a fost dezvoltată în Europa cu mai bine de 10 ani în urmă. Astăzi, este folosită în toată lumea și nu numai în scopuri estetice. Citiți mai departe pentru a afla totul despre terapia vampir!

Ce înseamnă biostimularea părului cu plasmă sau terapia vampir?

Alopecia este o problemă atât pentru bărbați, cât și pentru femei. La persoanele cu vârsta peste 30 de ani, capacitatea de regenerare a organismului începe să scadă, afectând chiar și părul.

Aceasta este una dintre cele mai frecvente cauze de consultație în dermatologie, datorită importanței acordate părului din punct de vedere al aspectului fizic. Prin urmare, căderea părului poate duce la probleme de stimă de sine, făcând oamenii să se simtă mai puțin atractivi.

Biostimularea capilară cuprinde acele tratamente în care anumite substanțe nutritive sunt aplicate pe foliculii de păr, pentru a stimula creșterea firelor noi sau a opri căderea celor existente. Există mai multe modalități de a efectua aceste proceduri:

Ce este plasma bogată în trombocite?

Plasma este lichidul în care se găsesc diferitele tipuri de elemente care formează sângele: eritrocite, leucocite și trombocite. Acestea din urmă, pe lângă activarea procesului de coagulare, oferă și factori de creștere.

Astfel, plasma bogată în trombocite este un produs obținut din sânge printr-un proces special de centrifugare. Se obține o concentrație mare de trombocite, cu peste 300% – 700% mai mult decât în mod normal.

PRP este în general autolog, adică este obținut de la pacient. Cu toate acestea, poate fi și alogen. Acest produs are aplicații în medicina regenerativă și pentru diferite tipuri de tratamente estetice:

 • Ulcere
 • Abdominoplastie
 • Implanturi dentare
 • Întărirea feselor
 • Reducerea cicatricilor
 • Tratamentul vergeturilor și al pielii lăsate
 • Revitalizarea pielii feței
 • Prevenirea îmbătrânirii premature

Recomandăm: Mască cu avocado și banane pentru păr mătăsos și strălucitor

Terapia vampir pentru riduri
Medicii folosesc din ce în ce mai mult plasma bogată în trombocite pentru a îmbunătăți aspectul pielii.

În ce constă terapia vampir?

Folosirea terapiei vampir la persoanele cu alopecie androgenică este tot mai populară. Factorii de creștere din sânge sunt utilizați pentru a stimula regenerarea țesuturilor la nivelul scalpului.

Vascularizarea este crescută, accelerând creșterea părului, întărindu-l și încetinind căderea.

Biostimularea părului este o procedură simplă, care nu necesită pregătire suplimentară sau îngrijire ulterioară excesivă. În plus, deoarece este mai puțin invazivă, riscul de infecție este redus.

Procesul se desfășoară în în felul următor:

 1. Sângele este centrifugat controlat timp de 10 minute pentru a separa fracțiile plasmatice bogate în factori de creștere. Deși nu este o procedură dureroasă, la persoanele sensibile se poate aplica anestezie locală.
 2. Plasma este introdusă în foliculii de păr prin microinjecții, pentru a stimula regenerarea.
 3. După procedură, pacientul se poate întoarce la activitățile obișnuite, deoarece nu are nevoie de odihnă.

Totuși, în primul an trebuie efectuate mai multe ședințe la distanță de o lună. Apoi, întreținerea se face cu două sesiuni anuale.

Rezultate și beneficii ale terapiei vampir pentru alopecie

După ce plasma pătrunde în țesutul capilar, circulația și chiar formarea vaselor de sânge sunt intens stimulate. Rezultatele sunt progresive, apărând în luna a doua după tratament. În primul an, pacienții pierd mai puțin păr. Apoi, firul se îngroașă.

Această procedură este eficientă pentru tratamentul cheliei ușoare până la moderate, ajutând la reducerea căderii părului și la creșterea densității acestuia. Poate ajuta la prevenirea problemelor viitoare, deoarece favorizează producerea de colagen și contracarează efectul radicalilor liberi.

Terapia vampir este eficientă și atunci când există un transplant de păr, îmbunătățind vindecarea în zona donatoare și stimulând regenerarea în zona primitoare. Aceasta crește probabilitatea de supraviețuire a grefelor de păr.

Pe scurt, biostimularea părului cu plasmă bogată în trombocite oferă diverse beneficii:

 • Hrănește și întărește părul.
 • Promovează formarea de colagen.
 • Reduce slăbirea firelor.
 • Inversează procesul de cădere a părului.
 • Crește irigarea în foliculi.
 • Creste procentul de păr în zona cu alopecie.
 • Îmbunătățește metabolismul cuticulelor în zonele distrofice.

Ce spune știința?

Deși prognosticul tinde să fie bun, rezultatul variază de la persoană la persoană. Depinde chiar de cât de avansată este alopecia sau de cauza alopeciei. În mod anecdotic, clinicile raportează o rată de succes de 80%.

Beneficiile terapiei vampir au fost analizate de mai multe studii. Dar, părerile pe această temă par să fie împărțite.

Pe de o parte, cercetările susțin că alopecia poate fi inversată. Alte studii sunt mai sceptice, susținând că multe analize sunt inconsecvente și că informațiile sunt insuficiente pentru a determina eficacitatea tratamentului.

Unii cercetători susțin că utilizarea PRP este tot mai populară deoarece există studii cu rezultate bune în cazul alopeciei. Cu toate acestea, beneficiile sale trebuie analizate în studii mai ample.

Potrivit experților, deși aceste proteine stimulează receptorii celulari, răspunsul biologic depinde nu numai de numărul de factori de creștere, ci și de receptorii celulari ai fiecărui pacient. Prin urmare, sunt necesare studii suplimentare.

Biostimularea părului cu plasmă

Există riscuri și contraindicații ale terapiei vampir?

Unul dintre cele mai mari avantaje ale terapiei vampir este faptul că este o procedură minim invazivă și, prin urmare, relativ sigură. Nu există incizii și riscul de infecție este minim.

Totuși, după microinjecțiile pentru infiltrarea plasmei, pot apărea anumite efecte adverse, cum ar fi înroșirea zonei tratate și arsurile. Nu există riscul de alergie, hipersensibilitate sau alte reacții, deoarece nu se folosește un corp străin.

Pentru a minimiza riscurile, alegeți un profesionist acreditat. Acesta trebuie să fie medic dermatolog cu certificare pentru această clasă de proceduri.

Cui i se recomandă biostimularea părului cu plasmă?

Biostimularea părului cu plasmă este mai eficientă la anumiți pacienți, chiar și în chelia ereditară. Însă, procedura nu este mereu benefică.

Deși are ca scop reactivarea scalpului și regenerarea părului în caz de alopecie, fiecare pacient trebuie diagnosticat de un specialist. Acest lucru îmbunătățește probabilitatea de succes și minimizarea efectelor secundare.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Bencomo Hernández Antonio A. Los derivados plaquetarios en medicina regenerativa. Rev Cubana Hematol Inmunol Hemoter. 2012; 28(4): 308-309.
 • Cash T. The psychology of hair loss and its implications for patient care. Clin Dermatol. 2001; 19(2):161-166.
 • Conde Montero E, Fernández Santos M, Suárez Fernández R. Plasma rico en plaquetas: aplicaciones en dermatología. Actas Dermo-Sifiliográficas. 2015; 106(2): 104-11.
 • Del Ojo Cordero C. Plasma rico en plaquetas, ¿es útil en dermatología? Med Cutan Iber Lat Am. 2015; 43(2): 87-89.
 • García-García M, Lirón-Ruiz R, Martín-Lorenzo J, et al. Uso del plasma rico en plaquetas autólogo en abdominoplastias. Rev Chil Cir. 2015;  67(5): 506-510.
 • García García V, Corral I, Bascones Martínez A. Plasma Rico en Plaquetas y su utilización en implantología dental. Avances en Periodoncia. 2004;  16(2): 81-92.
 • Kramer, ME, Keaney, TC. Systematic review of platelet-rich plasma (PRP) preparation and composition for the treatment of androgenetic alopecia. J Cosmet Dermatol. 2018; 17: 666– 671.
 • Morales M, Cisneros P, López M, et al. Dutasteride micro-injections in androgenetic alopecia. Dermatología Cosmética, Médica y Quirúrgica. 2019; 17(2): 89-93.
 • Robinson Rodríguez R, Ali Pérez N. Bioestimulación capilar con plasma rico en plaquetas contra la caída del cabello. MEDISAN. 2016; 20(9): 2118-2122.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.