8 alimente cu colagen ideale pentru piele
 

8 alimente cu colagen ideale pentru piele

Alimente precum gelatina și peștele pot furniza o cantitate generoasă de colagen. În plus, și alte ingrediente pot fi adăugate în dietă pentru a ajuta la promovarea producției acestei proteine.
8 alimente cu colagen ideale pentru piele
Elisa Morales Lupayante

Verificat și aprobat de pedagogul în educație fizică și nutriționistul Elisa Morales Lupayante.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Consumul regulat de alimente cu colagen este foarte important atât din punct de vedere al sănătății, cât și al frumuseții. Deși oamenii asociază adesea această componentă cu produsele cosmetice, există modalități prin care putem crește producția de colagen prin dietă.

Asimilarea corectă a colagenului poate influența starea pielii, a mușchilor și a articulațiilor. De fapt, împreună cu elastina, colagenul face parte din cele mai importante structuri ale corpului. Din acest motiv, este esențial să se asigure formarea acestuia, mai ales când începe să se diminueze din cauza vârstei.

Cum îl putem obține prin dietă? Mai multe tipuri de alimente îl conțin, iar altele favorizează producerea lui. Mai jos, vă împărtășim cele mai bune opțiuni, astfel încât să le puteți încorpora în mesele zilnice.

Ce este colagenul?

Lingură cu pudră de colagen

 

Colagenul este cel mai abundent element proteic din corpul uman. Joacă un rol foarte important, deoarece acționează ca un „liant” între celulele țesuturilor cartilaginoase, cum ar fi cele care formează mușchii, articulațiile, pielea, tendoanele și oasele.

Este legat de îmbătrânirea organică, deoarece este un agent de întinerire a celulelor. În plus, oferă rezistență și protecție țesuturilor, evitând deteriorarea prematură. De ce este important să-l obținem prin dietă?

Deși organismul îl fabrică în condiții normale, producția scade odată cu înaintarea în vârstă. Dacă nu este completat prin dietă și suplimente, apar riduri pe piele, slăbiciune osoasă și probleme inflamatorii, printre altele.

Care sunt beneficiile colagenului?

Fată ce consumă alimente cu colagen

 

Datorită boom-ului pe care l-a avut în industria cosmetică, majoritatea oamenilor asociază colagenul cu întinerirea pielii. Dincolo de furnizarea acestui beneficiu, aceste proteine sunt implicate și în alte funcții importante, cum ar fi:

  • Afectează pozitiv producția de energie.
  • Activează sistemul muscular și sporesc performanța.
  • Servesc ca relaxant muscular și promovează odihna și reducerea crampelor și a contracturilor.
  • Stabilizează nivelul de glucoză din sânge și temperatura corpului.
  • Influențează starea de sănătate cardiovasculara și stabilizează tensiunea arteriala și colesterolul.
  • Întârzie îmbătrânirea mușchilor, oaselor și articulațiilor.
  • Ajută la fixarea calciului în oase.
  • Îmbunătățesc procesul de vindecare a pielii.
  • Previn deteriorarea prematură a cartilajelor și a ligamentelor.

Cele mai bune alimente cu colagen

1. Carne

Carne pe lista de alimente cu colagen

 

Carnea conține colagen și alte proteine. Cu toate acestea, ar trebui să moderați consumul, deoarece conține colesterol și grăsimi saturate. Pentru o alimentație sănătoasă, alegeți proteine slabe, precum carnea de pui, curcan, iepure, etc.

2. Pește

File de pește

 

Deși procentul de colagen din pește este mai mic, experții tind să îl recomande mai mult. Acest lucru se datorează în principal conținutului său de omega 3, un acid gras sănătos care reduce inflamația, potrivit acestui studiu realizat de Universitatea din Chile.

3. Gelatină

Jeleul pe lista de alimente cu colagen

 

Acesta este unul dintre cele mai bune alimente cu colagen, deoarece este compus în mare parte din această proteină. În plus, are un conținut foarte scăzut de calorii și conține compuși antioxidanți care ajută la protejarea celulelor și a țesuturilor împotriva deteriorării.

4. Citrice

Portocale coapte

 

Citricele sunt o sursă majoră de vitamina C. Conform acestui studiu realizat de Centrele de Cercetare în Nutriție și Sănătate, vitamina C este un nutrient cheie în procesul chimic care ajută la producerea de colagen în organism. Prin urmare, consumul de portocale, lămâie sau orice altă varietate de citrice poate îmbunătăți formarea acestor proteine.

5. Ananas

 

Acesta este un fruct foarte recomandat, așa cum se arată în acest studiu realizat de Universitatea Kragujevac (Serbia).

6. Soia și derivate

Lapte de soia

 

Soia și derivații ei (tofu, iaurt de soia, etc.) conțin o substanță chimică cunoscută sub numele de genisteină. Acest element favorizează producerea de colagen și ajută la menținerea țesuturilor în stare bună.

7. Nuci

Nuci pe lista de alimente cu colagen

Datorita conținutului lor de magneziu și acizi grași omega-3, nucile sunt alimente cu colagen care nu ar trebui să lipsească din dietă. Datorită proprietăților lor, susțin formarea colagenului și previn deteriorarea țesuturilor.

8. Legume cu frunze verzi

Frunze de spanac verde

 

Spanacul, salata verde, varza kale și orice varietate de legumă cu frunze verzi pot îmbunătăți producția și conservarea colagenului. Se remarcă prin cantitatea semnificativă de luteină și magneziu, două elemente esențiale pentru sănătatea pielii, a oaselor și a articulațiilor. Teoria este susținută de acest studiu realizat de OmniActive Health Technologies Inc.

Consumați deja alimente cu colagen? Amintiți-vă să le includeți în dietă în mod regulat. În plus, ar trebui să evitați obiceiurile proaste, cum ar fi consumul de zahăr și tutun, care pot elimina colagenul din organism.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.