Diferențele dintre colagenul marin și bovin - Doza de Sănătate
 

Diferențele dintre colagenul marin și bovin

Mulți ani, experții au dezbătut ce tip de colagen este cel mai bun. Ce spun dovezile științifice despre colagenul marin și bovin? Care sunt diferențele dintre aceste două tipuri? Citește mai departe pentru a afla!
Diferențele dintre colagenul marin și bovin
Leonardo Biolatto

Verificat și aprobat de medicul Leonardo Biolatto.

Ultima actualizare: 04 ianuarie, 2023

În ultimii ani, comercializarea suplimentelor alimentare pe bază de colagen i-a făcut pe oameni să se întrebe ce tip este cel mai bun, colagenul marin sau cel bovin. Cu toate acestea, există mai multe controverse și studii în acest sens. Cunoști principalele diferențe dintre colagenul marin și cel bovin?

Colagenul este cea mai abundentă proteină din corpul uman. De asemenea, multe produse de origine animală îl conțin. Potrivit unei recenzii publicate în Journal of Cosmetic Dermatology, este una dintre componentele principale ale pielii, oaselor, ale articulațiilor și ale vaselor de sânge.

Colagenul este un supliment alimentar popular care are beneficii pentru sănătate. Este popular și în industria cosmetică, deoarece pare să întârzie debutul îmbătrânirii. Dar ce tip de colagen recomandă experții?

Colagenul marin și bovin

Pe piață, poți găsi mai multe suplimente pe bază de colagen, printre care ies în evidență colagenul marin și bovin. Experții le atribuie o serie de proprietăți, cum ar fi faptul că ar putea ajuta la menținerea sănătății pielii sau articulațiilor. Și, deși unele studii susțin acest lucru, lumea se întreabă care este tipul cel mai potrivit.

Reclamele susțin că tipul marin „este mai digerabil decât cel bovin”. La rândul lor, experții sugerează că are efecte miraculoase asupra sănătății. Cu toate acestea, trebuie să știi că toate tipurile de colagen sunt similare și, atunci când sunt digerate, corpul abia observă diferența.

Cu alte cuvinte, colagenul marin nu are o valoare biologică și digestivă mai bună decât colagenul bovin. Ceea ce contează în ambele cazuri este gradul de hidroliză, care permite corpului să absoarbă substanța.

Procesul de hidrolizare se mai numește și „fragmentare” sau „pre-digestie” și constă în eliminarea grăsimilor și a materialelor nedorite pentru a obține doar aminoacizi (ceea ce folosește organismul). Indiferent de sursa sa, colagenul suficient de hidrolizat reușește să ajungă la țesuturile care îl utilizează ca nutrient.

Coagenul marin și bovin la nivel structural
Colagenul este o proteină formată din aminoacizi. Pentru ca acesta să ajungă la țesuturi pentru a-și îndeplini funcția, trebuie să fie hidrolizat.

Diferențele dintre colagenul marin și bovin

Principala diferență dintre aceste două suplimente de colagen este sursa lor. În timp ce colagenul marin provine din piele, oase și solzi de pește, colagenul bovin provine din oase și piele de animale, cum ar fi vitele, bizonii sau bivolii.

De asemenea, o altă caracteristică este sursa, deoarece unul provine din mare, iar celălalt este de pe uscat. Experții consideră că mediul în care trăiesc animalele ar putea afecta calitatea suplimentului. Deși sunt necesare mai multe dovezi, câteva studii au concluzionat acest lucru.

De exemplu, cercetările publicate în revista medicală Marine Drugs arată că tipul marin crește nivelurile de colagen I și II în organism. Prin urmare, este benefic pentru sănătatea pielii și a cartilajelor.

Un studiu publicat în revista Nutrients indică faptul că tipul bovin crește nivelul de colagen I și III. Acestea ar putea ajuta la prevenirea ridurilor, la promovarea elasticității și la sporirea hidratării pielii. Unele studii afirmă, de asemenea, că ar putea aduce beneficii articulațiilor.

Prețul, o diferență considerabilă

O diferență între cele două tipuri de colagen care merită menționată este prețul. După cum am spus mai sus, marketingul stă la baza „sporirii” beneficiilor suplimentelor de colagen marin. Acest lucru a afectat și prețul. Deoarece este un produs relativ nou și au fost publicate mai multe studii despre acesta, costă mai mult decât colagenul bovin. De fapt, unele companii oferă opțiuni foarte scumpe, chiar și atunci când colagenul provine de la specii de pește ieftine.

Dar, după cum am menționat mai sus, dincolo de originea sa (marină sau terestră), important este să te asiguri că produsul este hidrolizat, astfel încât corpul să îl poată digera. Prin urmare, dacă vrei să cumperi aceste suplimente, trebuie să verifici gradul lor de hidroliză înainte de a lua o decizie.

Nu există colagen vegetal

Colagenul este o proteină animală. Plante nu îl conțin, nici măcar în cantități minime. S-a răspândit ideea că am putea obține colagen din alimente precum algele marine. Dar nimic nu poate fi mai departe de adevăr, deoarece aceste surse vegetale nu conțin colagen, deoarece nu au nevoie de el. În schimb, au structuri fibroase de tip jeleu (asemănătoare colagenului), pe care industria le-a numit „colagen pe bază de plante”. Cu toate acestea, proprietățile sunt foarte diferite.

Foi de alge
Așa-numitul colagen pe bază de plante nu există. De exemplu, algele nu produc și nu au nevoie de colagen.

Ce trebuie să reții despre diferențele dintre colagenul marin și bovin

Experții au studiat intens suplimentele de colagen marin și bovin datorită potențialelor beneficii pentru sănătate. Au ajuns la concluzia că sunt benefice pentru sănătatea pielii și a articulațiilor. Cu toate acestea, nu există suficiente dovezi pentru a ne asigura că un tip este mai bun decât celălalt.

În general, proteina de colagen, indiferent de sursa sa, conține aceiași aminoacizi în proporții similare. Important este să te asiguri că suplimentul de colagen pe care vrei să-l cumperi este hidrolizat pentru a asigura o bună digestie și biodisponibilitate.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Avila Rodríguez MI, Rodríguez Barroso LG, Sánchez ML. Collagen: A review on its sources and potential cosmetic applications. J Cosmet Dermatol. 2018 Feb;17(1):20-26. doi: 10.1111/jocd.12450. Epub 2017 Nov 16. PMID: 29144022.
  • Vollmer DL, West VA, Lephart ED. Enhancing Skin Health: By Oral Administration of Natural Compounds and Minerals with Implications to the Dermal Microbiome. Int J Mol Sci. 2018;19(10):3059. Published 2018 Oct 7. doi:10.3390/ijms19103059
  • León-López A, Morales-Peñaloza A, Martínez-Juárez VM, Vargas-Torres A, Zeugolis DI, Aguirre-Álvarez G. Hydrolyzed Collagen-Sources and Applications. Molecules. 2019;24(22):4031. Published 2019 Nov 7. doi:10.3390/molecules24224031
  • Silva TH, Moreira-Silva J, Marques AL, Domingues A, Bayon Y, Reis RL. Marine origin collagens and its potential applications. Mar Drugs. 2014;12(12):5881-5901. Published 2014 Dec 5. doi:10.3390/md12125881
  • Song H, Zhang S, Zhang L, Li B. Effect of Orally Administered Collagen Peptides from Bovine Bone on Skin Aging in Chronologically Aged Mice. Nutrients. 2017;9(11):1209. Published 2017 Nov 3. doi:10.3390/nu9111209
  • Liu J, Zhang B, Song S, et al. Bovine collagen peptides compounds promote the proliferation and differentiation of MC3T3-E1 pre-osteoblasts. PLoS One. 2014;9(6):e99920. Published 2014 Jun 13. doi:10.1371/journal.pone.0099920
  • Hoyer B, Bernhardt A, Heinemann S, Stachel I, Meyer M, Gelinsky M. Biomimetically mineralized salmon collagen scaffolds for application in bone tissue engineering. Biomacromolecules. 2012 Apr 9;13(4):1059-66. doi: 10.1021/bm201776r. Epub 2012 Mar 16. PMID: 22364350.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.