Ce sunt peptidele de colagen? - Doza de Sănătate
 

Ce sunt peptidele de colagen?

Peptidele de colagen sunt suplimente care îmbunătățesc aspectul pielii. Mai mult, acestea oferă și o varietate de alte beneficii pentru sănătate. De unde provin ele? Ce spun experții?
Ce sunt peptidele de colagen?
Florencia Villafañe

Scris și verificat de nutriționistul Florencia Villafañe.

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Peptidele de colagen sunt suplimente alimentare care sunt fabricate din oasele, pielea și cartilajele anumitor animale. Funcția lor principală este de a crește sinteza endogenă a acestei proteine în organism.

Peptidele de colagen devin din ce în ce mai cunoscute datorită proprietăților lor nutriționale și fiziologice. Acest lucru se datorează faptului că joacă un rol cheie în sănătatea pielii, părului, oaselor și unghiilor. Așadar, cum se obțin și care sunt efectele lor?

Sinteza colagenului în organism

Pentru a înțelege mai bine modul în care peptidele de colagen acționează în corp, este important să explicăm rolul pe care îl joacă colagenul în organismul ființelor vii. Această substanță este una dintre proteinele care alcătuiesc țesutul conjunctivn special, pielea, articulațiile și oasele).

De fapt, colagenul este una dintre cele mai abundente molecule în organismele vii, având în vedere rolul său în structurile biologice. Este sintetizat prin intermediul aminoacizilor pe care îi ingerăm. Corpul îl absoarbe și formează trei lanțuri de polipeptide care se conectează între ele pentru a forma țesut conjunctiv.

Cu toate acestea, în ciuda abundenței, fibrele de colagen se deteriorează în timp și își pierd grosimea și rezistența. Ca urmare, procesul de îmbătrânire este accelerat.

Peptidele de colagen
Colagenul joacă un rol important în sănătatea pielii, a articulațiilor și a oaselor.

Cum obținem peptidele de colagen?

Datorită consumului de peptide de colagen, organismul este capabil să sintetizeze această proteină. Materia primă utilizată pentru obținerea acestui produs este colagenul în sine. Este obținut prin hidrolizarea substanței conținute în pielea, cartilajele și oasele de pește, porc și vită.

În general, peptidele de colagen conțin cel puțin doi și maxim 100 de aminoacizi. Acestea se dizolvă bine în apă rece și nu produc geluri, chiar și în soluții foarte concentrate.

Avantajele administrării peptidelor de colagen

  • Un studiu publicat în revista Nutrients arată faptul că peptidele de colagen sunt eficiente atunci când vine vorba de hidratarea pielii și de prevenirea ridurilor.
  • În același timp, experții sugerează faptul că ingestia orală a acestor peptide este utilă în prevenirea bolilor precum osteoartrita și osteoporoza.

Cum funcționează peptidele de colagen la nivelul pielii?

Având în vedere că sinteza de colagen este invers proporțională cu îmbătrânirea pielii, această substanță a devenit de mare interes în industria cosmetică. În acest sens, cercetătorii au descoperit faptul că peptidele cu lanț scurt sunt biodisponibile și bioactive. Prin urmare, pot produce anumite beneficii.

Mai mult, atunci când sunt administrate pe cale orală, peptidele de colagen pot ajunge în cel mai adânc strat al pielii și pot stimula producția endogenă a componentelor matricei extracelulare. Acestea sunt capabile să ofere efectele menționate mai sus.

Ce are de spus știința pe această temă?

Un studiu publicat de Nature Research Journal comentează asemănarea dintre peptidele de colagen ale vitelor și cele ale oamenilor. Potrivit cercetătorilor, această similitudine explică îmbunătățirile semnificative pe care aceste suplimente le produc în piele. Hidrolizarea colagenului bovin produce peptide caracterizate printr-o secvență de aminoacizi care corespunde cu profilul de aminoacizi al colagenului uman.

În plus, un studiu științific publicat în Journal of Medicinal Food a constatat faptul că această similitudine apare și atunci când vine vorba de colagenul porcin. Conform acestui studiu, peptidele porcilor par să îmbunătățească sinteza colagenului la om. Prin urmare, aceste peptide pot ajuta la îmbunătățirea și repararea pielii de pe întregul corp.

Femeie care vrea să scape de riduri
Peptidele de colagen bovin și porcin par să contribuie la îmbunătățirea sintezei de colagen la om.

Cum se maximizează efectele

Deși suplimentele alimentare cu peptide de colagen sunt benefice, multe dintre ele conțin și alte substanțe, precum vitamine, minerale și antioxidanți – în special vitamina C și magneziu. Datorită acestor substanțe, aceste suplimente sunt capabile să ofere efecte și mai bune atunci când vine vorba de hidratarea și elasticitatea pielii.

Peptidele de colagen: ce trebuie să ai în vedere

Utilizarea peptidelor de colagen are, în general, scopuri cosmetice, deoarece acestea îmbunătățesc semnificativ aspectul pielii. Împreună cu alte substanțe, efectele peptidelor pot fi și mai evidente.

De asemenea, merită menționat faptul că se poate apela și la hidrolizarea colagenului, dar aceasta are loc pentru obținerea unui efect antiinflamator la nivelul oaselor și al articulațiilor.

În concluzie, colagenul nu apare doar în piele, ci și în oase, păr și mușchi. Prin urmare, este important să stimulăm sinteza acestuia în organism prin ingestia de suplimente alimentare cu peptide de colagen.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Wu M, Cronin K, Crane JS. Biochemistry, Collagen Synthesis. [Updated 2020 May 4]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK507709/
  • Gelse K, Pöschl E, Aigner T. Collagens–structure, function, and biosynthesis. Adv Drug Deliv Rev. 2003;55(12):1531-1546. doi:10.1016/j.addr.2003.08.002
  • Lugo JP., Saiyed ZM., Lane NE., Efficacy and tolerability of an undenatured type II collagen supplement in modulating knee osteoarthritis symptoms: a multicenter randomized, double blind, placebo controlled study. Nutr J, 2016.
  • Kirmse M, Oertzen-Hagemann V, de Marées M, Bloch W, Platen P. Prolonged Collagen Peptide Supplementation and Resistance Exercise Training Affects Body Composition in Recreationally Active Men. Nutrients. 2019;11(5):1154. Published 2019 May 23. doi:10.3390/nu11051154
  • A Collagen Supplement Improves Skin Hydration, Elasticity, Roughness, and Density: Results of a Randomized, Placebo-Controlled, Blind Study. Nutrients. 2019. 11(10): 2494.
  • Laing S, Bielfeldt S. A Dermonutrient Containing Special Collagen Peptides Improves Skin Structure and Function: A Randomized, Placebo-Controlled, Triple-Blind Trial Using Confocal Laser Scanning Microscopy on the Cosmetic Effects and Tolerance of a Drinkable Collagen Supplement. J M Food 2020. 23(2): 147-152.
  • Kim D, Chung H, Choi J, Sakai Y, Lee B. Oral Intake of Low-Molecular-Weight Collagen Peptide Improves Hydration, Elasticity, and Wrinkling in Human Skin: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Study. Nutrients. 2018; 10(7): 826.
  • Edgar S, Hopley B, Genovese L, Sibilla S, Laight. Effects of collagen-derived bioactive peptides and natural antioxidant compounds on proliferation and matrix protein synthesis by cultured normal human dermal fibroblasts. Sci Rep.2018;8:10474.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.