11 beneficii ale gelatinei simple - Doza de Sănătate
 

11 beneficii ale gelatinei simple

Pe lângă faptul că ne oferă proteine pentru a ne optimiza rezistența fizică, gelatina ne poate ajuta, de asemenea, să ne relaxăm și chiar să fim eficienți în combaterea tulburărilor de somn.
11 beneficii ale gelatinei simple

Ultima actualizare: 29 decembrie, 2022

Gelatina simplă este o substanță semisolidă și incoloră. Provine din colagen și este produsă prin fierberea țesutului conjunctiv animal. Este formată din 98% proteine complexe și 2% minerale. Atunci când o amesteci cu apă, gelatina este foarte sănătoasă pentru organism. Descoperă în acest articol 11 beneficii ale gelatinei simple!

Datorită texturii și capacității sale de îngroșare, gelatina este foarte utilă pentru prepararea produselor de patiserie și a altor rețete culinare. Cu toate acestea, în afară de utilizările sale gastronomice, gelatina este un aliment medicinal capabil să prevină și să trateze o mare varietate de boli.

Mulți profită de beneficiile gelatinei. Însă sunt destui care încă nu știu cum să o folosească pentru a fi mai sănătoși. Din acest motiv, în rândurile următoare, vom enumera 11 beneficii principale ale gelatinei simple

11 beneficii ale gelatinei simple

1. Ajută la detoxifierea organismului

Femeie cu mâinile pe abdomen

Glicina, unul dintre aminoacizii găsiți în gelatină, contribuie la eliminarea toxinelor din ficat. Această substanță sprijină activitatea organelor excretoare. Prin urmare, este fundamentală pentru funcționarea optimă a ficatului.

Absorbția glicinei ajută la inhibarea efectelor negative ale radicalilor liberi. De asemenea, gelatina ajută la prevenirea daunelor celulare provocate de substanțele toxice prezente în exces în sânge.

2. Îmbunătățește digestia

Gelatina este un aliment hidrofil. Cu alte cuvinte, atrage și absoarbe lichidele, chiar și atunci când este deja gătită. Această caracteristică îi permite să fie un mare aliat pentru sistemul digestiv. Gelatina protejează sucurile gastrice și facilitează digestia alimentelor.

Absorbția gelatinei îmbunătățește, de asemenea, mișcarea intestinală. În plus, aceasta ajută la expulzarea deșeurilor care tind să se blocheze în colon.

Datorită glicinei, este posibilă refacerea mucoasei gastrice. Prin urmare, gelatina optimizează absorbția de nutrienți și împiedică dezvoltarea bolilor digestive.

3. Gelatina îmbunătățește sănătatea oaselor și a articulațiilor

Beneficii ale gelatinei simple pentru oase

Concentrația mare de aminoacizi esențiali face gelatina să fie un supliment excelent pentru menținerea sănătății oaselor și a cartilajelor. Proprietățile sale antiinflamatoare combat durerile din aceste zone. În același timp, gelatina scade riscul de boli precum artrita și artroza.

4. Este o sursă de proteine

Gelatina este compusă din peste 90% proteine cu valoare biologică ridicată. În primul rând, acestea cresc nivelul de energie. În plus, contribuie și la creșterea masei musculare în ritm accelerat și la îmbunătățirea rezistenței.

În al doilea rând, gelatina este foarte bună pentru sportivi și femeile însărcinate. Corpul nostru se absoarbe cu ușurință și profită de aminoacizii din gelatină.

5. Întărește unghiile și părul

Manichiură perfectă

Keratina găsită în acest ingredient natural poate fi folosită ca tratament alternativ pentru întărirea unghiilor și a părului fragil. Poți profita de aceste proprietăți consumând sau aplicând extern gelatina.

6. Îmbunătățește sănătatea pielii

Colagenul este una dintre substanțele cele mai utilizate la fabricarea loțiunilor și a tratamentelor cosmetice de îngrijire a pielii. Gelatina are o bază de colagen. Astfel, aceasta oferă aminoacizii necesari pentru a menține pielea tânără și sănătoasă.

Consumul și utilizarea topică de gelatină simplă reduc la minim efectele negative ale soarelui și ale anumitor toxine. Prin urmare, aceasta previne apariția ridurilor premature.

7. Ajută la ameliorarea stresului și a anxietății

Fată care are o durere de cap profundă

Glicina funcționează, de asemenea, ca o substanță naturală capabilă să oprească producția excesivă de norepinefrină. Norepinefrina este un hormon legat de stările de anxietate și panică.

Absorbția de glicină echilibrează activitatea sistemului nervos. În plus, aceasta încetinește producția de hormoni asociați stresului.

8. Repara peretele intestinal

Componentele gelatinei sunt utile pentru reducerea permeabilității intestinelor. Acest lucru este posibil prin repararea peretelui intestinal care tinde să se irite din cauza alergiilor alimentare și anumitor boli.

Prin urmare, această proprietate a gelatinei permite îmbunătățirea procesului de absorbție a nutrienților derivați din alimente. Gelatina menține corpul într-o stare perfectă de funcționare.

9. Te ajută să adormi

Femeie care doarme bine profitând de beneficii ale gelatinei simple

Pacienții care suferă de insomnie sau alte tulburări ale somnului pot face față acestor probleme adăugând o porție de gelatină în dieta lor zilnică. Aminoacizii și mineralele esențiale din gelatină cresc producția de melatonină. Acesta este un hormon care induce somnul.

10. Combate excesul de greutate

Datorită conținutului caloric scăzut și nivelului său ridicat de proteine, gelatina este un supliment eficient pentru slăbire. Aceasta scade dramatic pofta de mâncare și induce senzația de sațietate de lungă durată. În plus, gelatina crește cheltuielile energetice în timpul activităților fizice.

11. Accelerează procesul de vindecare

În cele din urmă, proprietățile antiinflamatoare și vindecătoare ale gelatinei sunt utile în accelerarea vindecării rănilor interne și externe. Acesta este motivul pentru care gelatina este excelentă în tratarea leziunilor cutanate superficiale și a tulburărilor pielii, cum ar fi ulcerele.

În concluzie, deși folosim adesea gelatina pentru gătit, aceasta este un ingredient cu multiple beneficii pentru organism. Încearcă să o utilizezi în mod constant pentru a te bucura de proprietățile sale minunate!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Shaw, G., Lee-Barthel, A., Ross, M. L. R., Wang, B., & Baar, K. (2017). Vitamin C-enriched gelatin supplementation before intermittent activity augments collagen synthesis. American Journal of Clinical Nutrition. https://doi.org/10.3945/ajcn.116.138594
  • Mousavi S., Khoshfetrat AB., Khatami N., Ahmadian M., et al., Comparative study of collagen and gelatin in chitosanbased hydrogels for effective wound dressing: physical properties and fibroblastic cell behavior. Biochem Biophys Res Commun, 2019. 518 (4): 625-631.
  • Wong C., Harris PJ., Ferguson LR., Potential benefits of dietary fibre intervention in inflammatory bowel disease. Int J Mol Sci, 2016. odhyd.2016.11.007

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.