Beneficiile peptidelor pentru piele
În zilele noastre, există un număr covârșitor de produse și tehnologii create în scopuri estetice sau cosmetice. Acestea includ peptidele pentru piele. Peptidele sunt lanțuri scurte de aminoacizi. Care sunt beneficiile peptidelor pentru piele? Acestea sunt importante pentru tegument, deoarece sunt elementele de bază ale colagenului și ale elastinei.
Deși organismul produce în mod natural peptide, producția de colagen scade cu o rată de 1% pe an după vârsta de 30 de ani. Acesta este motivul pentru care pielea își pierde frumusețea și începe să fie ridată, flască și mai puțin strălucitoare. De aceea, peptidele sunt incluse în multe produse de îngrijire din zilele noastre.
Având în vedere că există multe componente care pretind că sunt produse „miraculoase” pentru recâștigarea tinereții, sunt peptidele cu adevărat eficiente? Vom încerca să răspundem la această întrebare mai jos.
Totul despre peptide: diferite tipuri
Trebuie să începem prin a observa că există mai multe tipuri de peptide, fiecare dintre ele având funcții și efecte diferite asupra pielii. Iată principalele tipuri:
Peptide cu penetrare celulară (CPP)
Pot traversa membrana celulară. Ele transportă minerale (cum ar fi calciul, manganul și fierul), care pot crește nivelul de colagen.
Peptide inhibitoare enzimatice
Acest tip de peptidă, după cum sugerează și numele său, inhibă anumite enzime (de exemplu, angiotensina, care se găsește în primul rând în sistemul vascular). În plus, acestea ajută la oprirea procesului natural de degradare a colagenului din piele.
Peptide de semnal sau de tranzit
Peptidele de semnal sunt primele care apar în sinteza lanțului polipeptidic și indică destinația proteinelor. Odată ce „mesajul” lor este transmis în piele, ajută la promovarea producției de colagen și elastină.
Neuropeptide
Peptidele neurotransmițătoare sunt substanțe chimice care sunt compuse din aminoacizi. Acestea sunt secretate de terminațiile nervoase și afectează activitatea diferitelor organe. Blochează anumite substanțe chimice, a căror eliberare determină contracția musculară. Astfel, în ceea ce privește efectele estetice, ele netezesc ridurile și liniile fine.
Tetrapeptide și hexapeptide
În funcție de lungimea lanțului peptidic, există tetrapeptide, pentapeptide și hexapeptide. Toate au funcții și efecte diferite:
- Tetrapeptidele și pentapeptidele acționează asupra zonelor delicate (cum ar fi pungile de sub ochi) și sunt agenți de fermitate. Pentapeptidele stimulează repararea țesuturilor, contribuie la vindecare și sporesc și stimulează sinteza colagenului.
- Hexapeptidele ajută la relaxarea mușchilor, acționând asupra ridurilor dinamice. Au un efect similar cu cel al botoxului, fără ace sau efectele secundare ale utilizării acestei substanțe.
Alte peptide
Peptida Q10 promovează sinteza coenzimei Q10. Experții au studiat efectele sale asupra performanței atletice. De asemenea, o consideră un antioxidant care încetinește îmbătrânirea prematură și neutralizează radicalii liberi.
Există și peptide de cupru. Experții studiază proprietățile lor și bănuiesc că ar putea preveni activitatea oxidativă a acestui metal asupra celulelor. Cu toate acestea, efectele lor estetice nu au fost încă dovedite.
Beneficiile peptidelor pentru piele
Peptidele au multe funcții în organism. Sunt elementele de bază ale enzimelor și ale hormonilor și sunt, de asemenea, surse de energie. Este important să ne amintim că peptidele „spun” celulelor că trebuie să producă mai mult colagen atunci când acesta se descompune, pentru a înlocui ceea ce s-a pierdut.
Prin urmare, funcția principală a peptidelor este de a ajuta la producerea, protecția și înlocuirea colagenului. Celelalte beneficii ale lor sunt derivate sau sunt o consecință a acestui fapt.
Beneficiile peptidelor pentru piele sunt:
- Hidratare. Scăderea nivelului de colagen duce la deshidratare. Deoarece peptidele cresc producția acestei substanțe, ele inversează sau diminuează efectele pierderii de umiditate din tegument.
- Elasticitatea și fermitatea pielii. Beneficiul imediat al recuperării colagenului și al hidratării este elasticitatea și fermitatea pielii. Nu uita că peptidele alcătuiesc și fibrele de elastină.
- Reducerea ridurilor. Nivelul crescut de colagen se traduce prin netezime și un aspect tânăr. Ridurile de expresie sunt mai puțin vizibile atunci când pielea este mai fermă și mai fină.
- Bariera pielii. Peptidele sunt prima linie de apărare împotriva infecțiilor. Creșterea producției de colagen face pielea mai puternică și mai rezistentă.
Cum acționează peptidele
Peptidele sunt lanțuri de aminoacizi, iar aminoacizii sunt elementele constitutive ale proteinelor din corp. Atunci când utilizezi produse și tratamente cu peptide, acestea pătrund în piele și trimit un mesaj celulelor corpului, care le spune că trebuie să producă mai mult colagen. Este ca și cum ți-ai fi păcălit corpul. Dar, în acest caz, scopul justifică mijloacele.
Există și alte modalități de stimulare a producției de colagen, pe lângă utilizarea produselor cosmetice. Unele alimente sunt bogate în această substanță, cum ar fi gelatina, somonul, ardeii și roșiile, printre altele.
Ce trebuie să urmărești la un produs de îngrijire a pielii cu peptide
Beneficiile peptidelor pentru piele sunt clare. Cu toate acestea, nu toate produsele ce conțin peptide sunt la fel. Am explicat mai sus că unele emit semnale pentru a stimula producția de colagen, în timp ce altele inhibă producția de enzime. Cu toate acestea, majoritatea tipurilor funcționează ca produse de hidratare.
De asemenea, poți combina peptidele și cu alte ingrediente. Legându-se de anumiți receptori ai pielii, peptidele pot produce multe efecte, cum ar fi: întinerire, hidratare, antioxidare, fermitate sau elasticitate, repararea țesuturilor, strălucirea pielii și ameliorarea acneei, printre altele.
Atunci când alegi un produs de îngrijire a pielii, trebuie să ții cont de următoarele:
- Asigură-te că acesta conține într-adevăr peptide. Uneori, ingredientul poate apărea sub un alt nume (cum ar fi acid palmitic).
- Alege cea mai potrivită formă a produsului. De exemplu, cremele sunt mai eficiente deoarece intră în contact cu pielea mai mult timp. Aceasta înseamnă că pielea va absorbi mai bine peptidele.
- Niciun produs nu conține totul, așa că ar trebui să-ți bazezi alegerea pe nevoi. Este important de reținut faptul că tetrapeptidele sporesc elasticitatea și fermitatea, în timp ce hexapeptidele ajută la strălucire.
- Analizează atent celelalte ingrediente. Unele peptide funcționează mai bine atunci când sunt combinate cu alte elemente: de exemplu, vitamina C și niacinamida. Este minunat dacă un produs de îngrijire a pielii cu peptide conține și alte elemente benefice.
Contraindicații și lucruri de reținut
Da, aceste substanțe pot părea miraculoase, dar există întotdeauna un dezavantaj.
Pentru început, cuvântul „peptidă” poate fi utilizat generic pentru orice lanț scurt de aminoacizi. De fapt, există multe tipuri și nu toate au efecte asupra pielii. Astfel, este posibil ca termenul să fie folosit în scopuri de marketing, chiar dacă produsul nu conține un ingredient care ar putea regenera pielea.
Studiile sunt încă în desfășurare. Unele peptide au fost deja analizate, deși numai pe grupuri controlate. Cu alte cuvinte, au fost analizate puține probe sau doar în condiții de laborator (in vitro). Deși peptidele pot fi benefice pentru piele, există un drum lung de parcurs pentru a putea face afirmații clare.
Vestea bună este că nu s-au observat reacții nefavorabile. Nu sunt toxice și au doar câteva efecte secundare. Au fost raportate cazuri foarte rare de alergie. Singura problemă este că sunt adesea scumpe.
Vezi și:
Sunt peptidele un tonic pentru tineri?
La fel ca multe alte produse, acestea sunt promovate ca fiind tratamentul suprem pentru îmbătrânire. Le poți găsi în creme, măști și alte produse din lanțuri mari de hypermarketuri sau magazine online.
Da, peptidele pot ajuta, dar nu sunt miraculoase. Este nevoie de o combinație de diverși factori, de la dietă și exerciții fizice, la hidratare adecvată și reducerea stresului pentru a atenua sau a întârzia îmbătrânirea. De asemenea, peptidele sunt deja în corpul uman.
Le poți aplica cu moderație, de două ori pe zi. De asemenea, alege produsul potrivit, pe care pielea ta îl va absorbi într-un mod optim.
Între timp, cercetătorii studiază intens eficacitatea peptidelor în tratamentele de întinerire a pielii.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Alencar-Silva T, et al. (2018). Breaking the frontiers of cosmetology with antimicrobial peptides. Biotechnology Advances. 2018; 36(8): 2019-2031.
- Deptuła M, Wardowska A, Dzierżyńska M, Rodziewicz-Motowidło S, Pikuła M. Antibacterial Peptides in Dermatology-Strategies for Evaluation of Allergic Potential. Molecules. 2018; 23(2): 414.
- Edgar S, Hopley B, Genovese L, Sibilla S, Laight D, Shute J. Effects of collagen-derived bioactive peptides and natural antioxidant compounds on proliferation and matrix protein synthesis by cultured normal human dermal fibroblasts. Sci Rep. 2018; 8(1):10474.
- Elias P. Skin barrier function. Curr Allergy Asthma Rep. 2008; 8(4): 299–305.
- Errante F, Ledwoń P, Latajka R, Rovero P, Papini AM. Cosmeceutical Peptides in the Framework of Sustainable Wellness Economy. Front Chem. 2020; 8: 969-977.
- Ito N, Seki S, Ueda F. Effects of Composite Supplement Containing Collagen Peptide and Ornithine on Skin Conditions and Plasma IGF-1 Levels—A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Trial. Marine Drugs. 2018; 16(12):482.
- Lei J et al. The antimicrobial peptides and their potential clinical applications.
Am J Transl Res. 2019; 11(7): 3919–3931 - Lim, S.H., Sun, Y., Thiruvallur Madanagopal, T. et al. Enhanced Skin Permeation of Anti-wrinkle Peptides via Molecular Modification. Sci Rep. 2018; 8: 1596
- Lin’kova N, Drobintseva A, Orlova O et al. Peptide Regulation of Skin Fibroblast Functions during Their Aging In Vitro. Bull Exp Biol Med. 2016; 161: 175–17.
- Pascarella S, Tiberi C, Sabatino G, Nuti F, Papini A, Giovannelli L, Rovero P. Serpin A1 C-Terminal Peptides as Collagen Turnover Modulators. ChemMedChem. 2016; 11: 1850-55.
- Proksch E, Segger D, Degwert J, Schunck M, Zague V, Oesser S. Oral supplementation of specific collagen peptides has beneficial effects on human skin physiology: a double-blind, placebo-controlled study. Skin Pharmacol Physiol. 2014; 27(1): 47-55.
- Qian B, Zhao X, Yang Y, Tian C. Antioxidant and anti-inflammatory peptide fraction from oyster soft tissue by enzymatic hydrolysis. Food Sci Nutr. 2020; 8(7): 3947-3956.
- Sinjari B, Diomede F, Khavinson V et al. Short Peptides Protect Oral Stem Cells from Ageing. Stem Cell Rev and Rep. 2020; 16, 159–166.
- Varani J, et al. (2006). Decreased collagen production in chronologically aged skin.
The American Journal of Pathology. 2006; 168(6): 1861-1868.