Măștile faciale cu buttermilk: sunt benefice? - Doza de Sănătate
 

Măștile faciale cu buttermilk: sunt benefice?

Măștile cu buttermilk sunt un produs popular pentru îngrijirea pielii în mod natural. Oamenii jură că acestea reduc imperfecțiunile și fac ca pielea să fie fină. Este adevărat?
Măștile faciale cu buttermilk: sunt benefice?
Leonardo Biolatto

Verificat și aprobat de medicul Leonardo Biolatto.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Măștile faciale cu buttermilk includ ingrediente naturale celebre pentru beneficiile lor incredibile pentru sănătatea pielii. Grație structurii sale chimice, mulți cred că acest tip de lapte este ideal pentru reducerea petelor, a ridurilor și a altor imperfecțiuni. În plus, acesta poate fi folosit pentru a curăța porii de impurități.

Sună prea bine pentru a fi adevărat? Cât de bune sunt măștile faciale cu buttermilk pentru îngrijirea pielii? Mai jos, vom împărtăși ceea ce spun experții și îți vom prezenta toate proprietățile și beneficiile acestui tip de lapte.

Ce este buttermilk?

Buttermilk este lichidul rămas după extragerea untului din lapte. Conform unui articol publicat în Journal of Dairy Science, acesta este unul dintre cele mai utilizate produse lactate din industria alimentară datorită calităților sale emulsionante și aromei delicioase. În plus, acest lichid este ușor pentru stomac și are proprietăți nutritive puternice. Iată câteva dintre particularități:

  • Vitamina B, C, E și D
  • Minerale precum fosforul, sodiul, calciul, potasiul, magneziul și manganul
  • Acizi grași
  • Proteine

Deși este utilizat în mod obișnuit ca supliment alimentar, buttermilk a câștigat popularitate și ca ingredient natural pentru a menține pielea sănătoasă și strălucitoare. De fapt, unii oameni folosesc măști faciale cu buttermilk în fiecare zi pentru a corecta imperfecțiunile și ca parte a regimului antiîmbătrânire.

Este sigur să aplici buttermilk pe piele?

În produsele cosmetice naturale, oamenii folosesc buttermilk pentru a scăpa de pete, riduri, acnee și dermatită. Unii dintre cei mai mari fani ai acestui produs susțin faptul că aportul său mineral este excelent pentru a menține pielea sănătoasă și lipsită de imperfecțiuni. Cu toate acestea, ar trebui să menționăm faptul că există dovezi științifice limitate care să susțină aceste afirmații.

Până în prezent, niciun studiu științific nu confirmă faptul că utilizarea cosmetică a acestui tip de lapte poate trata efectiv afecțiunile pielii. Totuși, oamenii de știință consideră că utilizarea sa regulată este sigură pentru majoritatea oamenilor. Pentru îngrijirea pielii, buttermilk este combinat cu alte ingrediente, cum ar fi mierea sau fulgii de ovăz, pentru a prepara măști de casă.

Câteva beneficii ale măștilor faciale cu buttermilk sunt:

  • Au proprietăți de iluminare, ideale pentru cei care vor să elimine petele de pe piele.
  • Conțin agenți calmanți, care pot ajuta la reducerea apariției eczemelor și a dermatitei.
  • Acidul lactic din buttermilk este bun pentru tratarea acneei.
  • Nutrienții săi activi protejează pielea de soare și pot atenua daunele provocate de razele ultraviolete.
  • Buttermilk înmoaie pielea.

Ce arată studiile științifice?

După cum am menționat anterior, nu există studii clinice sau dovezi care să demonstreze efectele pozitive ale acestui tip de lapte asupra pielii. Însă există studii care susțin conținutul său nutrițional și activitățile antioxidante. Multe studii arată importanța antioxidanților în prevenirea îmbătrânirii premature a pielii.

Un articol publicat în The Journal of Dermatological Science explică faptul că antioxidanții sunt esențiali în prevenirea îmbătrânirii fotoinduse a pielii. Cu alte cuvinte, aceștia ajută la protejarea celulelor pielii de efectele nocive ale radiațiilor și ale radicalilor liberi care apar din cauza expunerii nesănătoase la soare.

Acidul lactic (unul dintre componentele cheie ale laptelui) este benefic pentru piele. Un studiu publicat în International Journal of Dermatology a stabilit faptul că acidul lactic ajută la protejarea pielii și are proprietăți hidratante benefice care, la rândul lor, ajută la prevenirea îmbătrânirii.

Alte elemente, precum proteinele, vitaminele și mineralele se adaugă la efectele menționate mai sus. Și, în ciuda lipsei cercetărilor, se pare că buttermilk are într-adevăr un impact pozitiv atunci când este aplicat pe piele. Vrei să-l încerci și tu?

Cum să prepari măștile faciale cu buttermilk?

Unul dintre cele mai mari avantaje ale utilizării acestui tip de lapte în rutina de îngrijire a pielii este faptul că este versatil și poate fi adăugat în numeroase produse de casă. Desigur, îl poți aplica și simplu cu ajutorul unei dischete de bumbac. Dacă decizi să-l utilizezi în acest fel, îți recomandăm să-l păstrezi în frigider și să-l aplici rece.

Mulți oameni adoră să combine buttermilk cu apă de trandafiri, obținând un tonic natural, perfect pentru întinerirea pielii și reducerea la minim a producției de sebum. De asemenea, îl poți amesteca cu fulgi de ovăz sau cu orice alte cereale pentru a crea o mască proteică exfoliantă de casă. Iată o rețetă simplă pentru o mască facială cu buttermilk.

Ingrediente

  • 1/4 ceașcă de lapte (60 ml)
  • 1 lingură de fulgi de ovăz (15 g)
  • 1 lingură miere (15 g)

Mod de preparare

  • Amestecă toate ingredientele într-un castron până când se formează o pastă. Dacă amestecul pare prea umed, poți adăuga mai mulți fulgi de ovăz.

Mod de utilizare

  • Odată ce masca este gata, curăță-ți fața cu un prosop umed și aplică masca pe față cu mâinile curate.
  • Las-o să acționeze timp de aproximativ 15 până la 20 de minute, apoi spal-o cu apă caldă folosind mișcări circulare.
  • Pentru cele mai bune rezultate, utilizează masca cu buttermilk de 2 sau 3 ori pe săptămână.
Măștile faciale cu buttermilk sunt benefice pentru piele
Proprietățile antiîmbătrânire ale acestui tip de lapte protejează pielea de radicalii liberi dăunători.

Discută întotdeauna cu un dermatolog

Chiar dacă buttermilk oferă beneficii pentru piele, este mai bine să discuți cu dermatologul înainte de a utiliza aceste tipuri de ingrediente. Deși este considerat sigur, dacă ai probleme grave cu pielea, nu ar trebui să apelezi la buttermilk.

Dermatologii te pot ajuta să găsești alte utilizări pentru a include buttermilk în rutina de îngrijire a pielii. De fapt, îți pot sugera chiar și produse comerciale care au buttermilk pe lista de ingrediente.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Sodini I, Morin P, Olabi A, Jiménez-Flores R. Compositional and functional properties of buttermilk: a comparison between sweet, sour, and whey buttermilk. J Dairy Sci. 2006 Feb;89(2):525-36. doi: 10.3168/jds.S0022-0302(06)72115-4. PMID: 16428621.
  • Tang SC, Yang JH. Dual Effects of Alpha-Hydroxy Acids on the Skin. Molecules. 2018;23(4):863. Published 2018 Apr 10. doi:10.3390/molecules23040863
  • Conway V, Gauthier SF, Pouliot Y. Antioxidant activities of buttermilk proteins, whey proteins, and their enzymatic hydrolysates. J Agric Food Chem. 2013 Jan 16;61(2):364-72. doi: 10.1021/jf304309g. Epub 2012 Dec 31. PMID: 23244578.
  • Wong PY, Kitts DD. A comparison of the buttermilk solids functional properties to nonfat dried milk, soy protein isolate, dried egg white, and egg yolk powders. J Dairy Sci. 2003 Mar;86(3):746-54. doi: 10.3168/jds.S0022-0302(03)73655-8. PMID: 12703609.
  • Masaki H. Role of antioxidants in the skin: anti-aging effects. J Dermatol Sci. 2010 May;58(2):85-90. doi: 10.1016/j.jdermsci.2010.03.003. Epub 2010 Mar 17. PMID: 20399614.
  • Algiert-Zielińska B, Mucha P, Rotsztejn H. Lactic and lactobionic acids as typically moisturizing compounds. Int J Dermatol. 2019 Mar;58(3):374-379. doi: 10.1111/ijd.14202. Epub 2018 Sep 30. PMID: 30270529.
  • Smith WP. Epidermal and dermal effects of topical lactic acid. J Am Acad Dermatol. 1996 Sep;35(3 Pt 1):388-91. doi: 10.1016/s0190-9622(96)90602-7. PMID: 8784274.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.