Tipurile de alopecie sau căderea părului - Doza de Sănătate
 

Tipurile de alopecie sau căderea părului

Alopecia androgenetică este cea mai frecventă cauză de chelire în rândul populației generale. Cu toate acestea, există și alte tipuri de cădere a părului cu diferite motive la bază. Află mai multe în acest articol!
Tipurile de alopecie sau căderea părului

Ultima actualizare: 15 octombrie, 2020

Alopecia se referă la căderea anormală a părului. Contrar credinței populare, nu există doar un singur tip al acestei afecțiuni. De fapt, există mai multe. Vom analiza tipurile de alopecie care afectează oamenii în rândurile de mai jos.

Conform studiilor științifice, această patologie este împărțită în clase în funcție de viteza de manifestare, antecedente, boli adiacente, criterii clinice, caracteristicile părului și nivelul de afectare a pielii capului. Mai mult, numeroase articole științifice menționează faptul că alopecia androgenetică (cea mai frecventă formă) afectează 6 până la 12% dintre femeile între 20 și 30 de ani și 55% dintre bărbații cu vârsta peste 70 de ani.

După cum poți vedea, alopecia este foarte răspândită. În plus, poate însoți și alte boli de bază. Din acest motiv, este necesar să înveți care sunt tipurile de alopecie pentru a le putea trata în mod corespunzător.

Tipurile de alopecie

Când vine vorba de tipurile de alopecie, există o mare varietate. Din acest motiv, este aproape imposibil să vorbim despre tipare și simptome generale. Alopecia este prezentă la nivel mondial. Cu toate acestea, are unele particularități în ceea ce privește rasa și distribuția geografică.

Alopecia este definită ca pierderea părului de orice tip și oriunde pe suprafața pielii. Pentru a facilita algoritmul de diagnostic, spitalele clinice împart această patologie în două grupuri mari:

  • Cu un scalp normal sau sănătos (fără cicatrici)
  • Cu un scalp patologic (cu cicatrici)
Tipurile de alopecie masculină

Alopecie fără cicatrici

Toate tipurile de alopecie despre care vom vorbi în continuare au o caracteristică comună. Practic, căderea părului nu este cauzată de apariția țesutului fibros care distruge foliculul. Așadar, nu există o distrugere a foliculului de păr, însă apar alte modificări.

Alopecia androgenetică

Alopecia androgenetică este cea mai frecventă variantă a acestei afecțiuni. De fapt, diverse studii raportează faptul că reprezintă aproximativ 95% din cazuri. După cum am spus anterior, până la 55% dintre bărbați suferă de aceasta, în timp ce procentul la femei este de aproximativ 10%.

Revistele dermatologice raportează două cauze principale ale acestei boli:

  • Androgenii și pielea. Acțiunea crescută a hormonilor masculini (testosteron) asupra anumitor zone ale scalpului duce la o scădere a activității foliculului de păr, până când acesta se atrofiază.
  • Mecanismul celulei. Acest lucru depinde de componenta ereditară a fiecărui individ. Practic, anumiți factori genetici condiționează activitatea ARN polimerazei, o enzimă esențială pentru sinteza proteinelor. Drept rezultat, acest lucru poate modifica modelele de creștere a părului.

Există mai multe tratamente pentru ameliorarea alopeciei androgenetice, cum ar fi utilizarea minoxidilului, melatoninei, finasteridei sau terapiei cu laser. Unele dintre aceste medicamente împiedică căderea părului, așadar sunt eficiente în proporție de până la 90%. Pe de altă parte, este destul de dificil să refaci creșterea foliculului de păr.

Alopecie areată

Cercetările arată că acest tip de alopecie, caracterizat prin apariția de pete rotunde fără păr, este o patologie foarte puțin cunoscută. Experții consideră că diferiți factori condiționează aspectul său:

  • Genetica. În 40% din cazuri, prezența alopeciei areate în istoria familiei promovează apariția acesteia la descendenți.
  • Imunitatea. Diferite lucrări științifice au raportat faptul că există o relație strânsă între această patologie și tulburările autoimune, cum ar fi bolile tiroidiene sau vitiligo (distrugerea melanocitelor pielii). De asemenea, alopecia a fost asociată și cu boli precum anemia, diabetul sau artrita reumatoidă.
  • Factorii emoționali, cum ar fi stresul
  • Agenții infecțioși
  • Variațiile neurologice

Alte tipuri de alopecie fără cicatrici

Am descris mai sus cele mai importante două tipuri de alopecie fără cicatrici. Există și altele, dar ne vom limita la a le prezenta pe scurt.

  • Alopecie traumatică. Acest lucru se întâmplă atunci când există leziuni continue ale pielii capului pe baza tracțiunii și presiunii, cum ar fi împletiturile strânse.
  • Difuză. Aceasta se referă la căderea generalizată a părului de natură reversibilă. Poate fi acută sau cronică.
  • Din cauza lipsei sau excesului de vitamine sau medicamente (legale sau ilegale). Studiile arată că un deficit de vitamina D sau un exces de vitamina A poate provoca căderea părului.
Bărbat cu alopecie

Alopecie cu cicatrici

Conform articolelor științifice, principala caracteristică a alopeciei cu cicatrici este pierderea permanentă a părului, țesutul prezentând fibroză sau colagen hialinizat. Acest tip de patologie reprezintă 3% din alopecia diagnosticată în centrele dermatologice. Din acest motiv, importanța sa clinică este relativ scăzută.

Iată câțiva dintre factorii care pot promova apariția acestui tip de chelire:

  • Cauze fizice: arsuri, degerături, traume, printre altele. Foliculii de păr distruși sunt înlocuiți cu țesut cicatricial, care împiedică proliferarea părului.
  • Tumori. Orice tumoare care afectează pielea, atât benignă, cât și malignă, poate avea ca efect secundar alopecia.
  • Infecții. Acele boli care afectează permanent pielea, cum ar fi lepra sau tuberculoza pielii, pot provoca alopecie.
  • Procese inflamatorii cronice: De exemplu, lupusul eritematos și alte boli neinfecțioase care cauzează leziuni ale pielii pot deteriora foliculul pilos.

Ce ar trebui să reții despre tipurile de alopecie

După cum poți vedea, există două categorii ale alopeciei: fără cicatrici și cu cicatrici. Există diferite tipuri de alopecie fără cicatrici, în funcție de ritmul căderii părului și de motivele care stau la baza acesteia. Acest tip de alopecie este, de obicei, condiționat de factori genetici și hormonali. În schimb, alopecia cicatricială apare ca urmare a traumei și rănilor care generează cicatrici în locul foliculului pilos.

Trebuie să clarificăm un aspect important. Alopecia androgenetică este cea mai frecventă variantă a acestei boli și afectează în principal bărbații de vârstă mijlocie. Din fericire, există multe opțiuni de tratament pentru a o atenua și a opri căderea părului.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • González-Guerra, E., & López-Bran, E. (2018). Protocolo diagnóstico de la alopecia. Medicine-Programa de Formación Médica Continuada Acreditado12(48), 2864-2867.
  • Guzmán-Sánchez, D. A. (2015). Alopecia androgenética. Dermatología Revista Mexicana59(5), 387-394.
  • Guerra-Tapia, A., & González-Guerra, E. 18. Alopecia androgenética masculina (MAGA).
  • Pelo, E. Alopecia androgenética Calvicie¿ Problema médico o cosmético?.
  • Madani, S., & Shapiro, J. (2000). Alopecia areata update. Journal of the American Academy of Dermatology42(4), 549-566.
  • Morales-Miranda, A. Y., & Ruiz-Guillén, Á. I. (2020). Niveles de vitamina D en pacientes con alopecia areata en la Unidad de Especialidades Médicas. Revista de Sanidad Militar73(5-6), 297-302.
  • Abal-Díaz, L., Soria, X., & Casanova-Seuma, J. M. (2012). Alopecias cicatriciales. Actas Dermo-Sifiliográficas103(5), 376-387.
  • Stoehr, Jenna R., et al. “Off-label use of topical minoxidil in alopecia: a review.” American journal of clinical dermatology 20.2 (2019): 237-250.
  • Olivares, Liliana, et al. “Formas infrecuentes de tuberculosis cutáneas; a propósito de 2 casos.” Dermatología Argentina 18.6 (2013): 459-463.
  • De la Torre, María del Carmen, Daniela Gutiérrez-Mendoza, and Sonia Toussaint-Caire. “Alopecia en parches asociada con lupus eritematoso sistémico: diagnóstico diferencial con alopecia areata.” Dermatología Revista mexicana 59.5 (2015): 361-367.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.