Căderea părului la schimbarea anotimpului - Doza de Sănătate
 

Căderea părului la schimbarea anotimpului

Căderea părului la schimbarea anotimpului apare, de obicei, în timpul toamnei. Cu toate acestea, nu ar trebui să fie un motiv de îngrijorare, deoarece nu apare din cauza unei probleme de sănătate. Este un proces complet normal care nu ține cu adevărat de subțierea părului, ci de reînnoire.
Căderea părului la schimbarea anotimpului

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Căderea părului la schimbarea anotimpului este mai frecventă în timpul toamnei. Cu toate acestea, nu ar trebui să fie o sursă de îngrijorare. Este un proces perfect normal. La fel ca în cazul frunzelor copacilor, părul suferă un proces de reînnoire în acest anotimp.

Dacă pierzi mai mult păr toamna, acest proces face parte din moștenirea pe care o avem de la strămoșii noștri mamifere. De fapt, toate mamiferele își pierd o parte din păr în acest sezon. Apoi, totul revine la normal odată cu sosirea iernii.

Procesul prin care pierdem mai mult păr în timpul toamnei se numește „cădere sezonieră a părului”. Afectează toți oamenii, dar cei care au părul lung sunt cei care observă mai pregnant acest lucru. Unii oameni se îngrijorează și încearcă să consume mai multe vitamine și minerale. Dar acest lucru nu este nici necesar, nici eficient.

Căderea părului la schimbarea anotimpului

Femeie care se confruntă cu căderea părului la schimbarea anotimpului

Indiferent de anotimp, toate ființele umane – atât bărbați, cât și femei – pierd continuu păr. În condiții normale, între 12 și 15% din părul nostru se reînnoiește în fiecare zi. Astfel, pierdem aproximativ 80 până la 100 de fire de păr pe zi.

Părul se reînnoiește complet la fiecare patru ani. Cu toate acestea, există momente în care pierderea este mai mare. Acest lucru se întâmplă de obicei toamna, deși nu este neobișnuit să se întâmple și în timpul primăverii.

Acest proces de reînnoire are o singură excepție: nou-născuții. Bebelușii se nasc cu un fel de puf care dispare complet după a treia sau a patra lună de viață. Acesta este momentul în care părul lor adevărat începe să crească.

Ce cauzează căderea părului la schimbarea anotimpului (căderea sezonieră)?

În principiu, toate mamiferele sunt condiționate evolutiv să-și schimbe blana la pregătirea pentru iarnă. Vremea rece necesită păr reînnoit, care poate face față temperaturilor scăzute. Așadar, acesta este primul motiv pentru care pierdem mai mult păr în timpul toamnei.

De asemenea, căderea părului face parte dintr-un proces natural de reînnoire fiziologică și are un factor sezonier. De exemplu, părul moare, de obicei, primăvara, dar durează până la trei luni pentru a dispărea, ceea ce coincide cu sosirea toamnei. De aceea, căderea părului atinge intensitatea maximă în acest sezon.

În mod similar, variația luminii și numărul de ore cu lumină solară influențează căderea părului. În general, acești factori duc la o variație a secreției de melatonină și prolactină. Consecința este o modificare a conținutului de efluviu telogen al părului, care duce la cădere.

Mituri

Femeie care își toarnă bere în păr

Există câteva mituri despre căderea sezonieră a părului. De exemplu, unii spun că afectează mai mult femeile decât bărbații. Dar acest lucru nu este adevărat. De fapt, femeile au părul mai lung și, prin urmare, observă mai bine căderea acestuia.

Alții spun că trebuie să-ți perii mai des părul pentru a preveni căderea acestuia sau că pierderea firelor se va opri dacă nu îl împletești. Ambele afirmații sunt false, deoarece părul se desprinde atunci când este slăbit. Orice fir de păr care nu este programat să cadă are o rădăcină de aproximativ 1 cm sub scalp, așadar este foarte dificil să-l scoți.

Alți oameni susțin că administrarea unui supliment de vitamine previne căderea părului în timpul toamnei. Totuși, acest lucru este fals. Acest proces nu are loc din cauza unui deficit de vitamine, ci din cauza unei modificări fiziologice complet naturale.

Când să-ți faci griji cu privire la căderea părului

Deci, să lămurim această situație: căderea sezonieră a părului nu este cu adevărat o pierdere, ci o reînnoire. Părul pe care îl pierdem în timpul toamnei crește înapoi în trei sau patru luni. Așadar, nu este nevoie de tratament sau de schimbări în rutina zilnică de îngrijire. Atunci când un fir de păr se desprinde, există deja altul care îl împinge la suprafață din interior.

Cel mai bun mod de acțiune este să te speli pe cap ori de câte ori este nevoie și să-ți perii zilnic părul. În acest fel, firele se vor desprinde treptat. Dacă îți perii părul doar din când în când, vei acumula fire căzute în podoaba capilară și vei avea impresia că pierzi mult mai mult păr.

Căderea părului în timpul toamnei ar trebui să fie îngrijorătoare numai dacă este cu adevărat extremă sau dacă nu se oprește la terminarea sezonului. În aceste cazuri extreme, o idee bună este să mergi la un medic dermatolog care poate evalua mai bine situația.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Guerrero, A. R., & Ch, M. K. (2011). Alopecias. Revista Médica Clínica Las Condes, 22(6), 775-783.


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.