Tratament pentru alopecie cu minoxidil - Doza de Sănătate
 

Tratament pentru alopecie cu minoxidil

Minoxidilul, la fel ca toate medicamentele, poate declanșa o serie de reacții adverse. Printre cele mai des raportate reacții adverse sunt cele care implică pielea. Citește mai departe pentru a afla tot ce trebuie să știi despre acest tratament pentru alopecie!
Tratament pentru alopecie cu minoxidil

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Ai nevoie de un tratament pentru alopecie cu minoxidil ? Minoxidilul este un medicament care ajută la stimularea creșterii părului și la prevenirea căderii sale.

Inițial, minoxidilul era un medicament administrat oral pentru tratamentul hipertensiunii datorită efectului său de vasodilatare. Însă, unii dintre pacienții tratați cu acest medicament sufereau de apariția părului nedorit. Datorită acestui lucru, formula a fost îmbogățită pentru a crea o soluție tip apă-alcool pentru aplicare topică în cazurile de alopecie. Ulterior, medicamentul a fost aprobat și s-a dovedit a fi unul dintre cele mai eficiente pentru tratamentul alopeciei androgenice sau al căderii părului.

Tratament pentru alopecie cu minoxidil

Bărbat care are nevoie de un tratament pentru alopecie cu minoxidil

Atât bărbații, cât și femeile pot folosi minoxidil pentru a trata alopecia și căderea părului. Ca ghid general, este recomandată concentrația de 5% pentru bărbați și 1.5% pentru femei pentru a preveni apariția părului facial. Cu toate acestea, este posibil să se utilizeze și o concentrație de 2%. În acest caz, produsul trebuie aplicat de două ori pe zi. Doza recomandată este de 2 ml pe zi sau de aproximativ 10 până la 12 spray-uri.

Pe lângă diferitele concentrații menționate, poți găsi minoxidil sub diferite forme și sub mai multe denumiri comerciale. Cea mai utilizată formă farmaceutică este loțiunea. De asemenea, o nouă formă de prezentare devine din ce în ce mai faimoasă: spuma de minoxidil.

De ce apare alopecia?

Alopecia reprezintă pierderea densității podoabei capilare. Aceasta este o problemă medicală comună. Statisticile indică faptul că alopecia afectează peste 50% dintre bărbați și 30% dintre femei de-a lungul vieții.

Aceasta este o boală care poate afecta foarte mult calitatea vieții pacienților. Din acest motiv, nu este o problemă pur estetică. Pacientul trebuie să primească informații medicale adecvate pentru a preveni afecțiunile psihologice asociate, în special cele care au legătură cu respectul de sine.

În zilele noastre, sunt cunoscute peste 100 de tipuri de alopecie. Cel mai frecvent tip de alopecie este, așa cum am menționat mai sus, alopecia androgenică. Acest tip este cauzat de modificări hormonale. Cu toate acestea, pe lângă modificările hormonale, există și alte cauze care pot influența alopecia:

  • Dieta dezechilibrată
  • Stresul fizic sau emoțional
  • Anemia sau deficitul de fier
  • Bolile imunologice
  • Bolile glandei tiroide
  • Anumite medicamente

Deoarece multe lucruri pot provoca alopecie, este important să existe un diagnostic medical corect. În acest fel, medicul poate recomanda cel mai potrivit tratament pentru fiecare caz în parte.

Care sunt simptomele alopeciei?

Bărbat care chelește

Cel mai caracteristic simptom al alopeciei este pierderea densității podoabei capilare (căderea părului). Persoana în cauză va remarca faptul că pierde mai mult păr. Însă acest simptom nu înseamnă neapărat că suferă de această boală.

Pierderea densității capilare se manifestă, de regulă, pe linia din față a părului. De asemenea, la bărbați apar porțiuni de scalp fără păr (chelie), iar la femei firul de păr devine mai subțire. De asemenea, anumite tipuri de alopecie se pot manifesta cu mâncărime și chiar durere la nivelul scalpului.

Cum poate fi prevenită alopecia?

Obiceiurile de viață sănătoase, cum ar fi renunțarea la fumat, adoptarea unei diete sănătoase și evitarea expunerii excesive la soare pot favoriza însănătoșirea părului și pot produce o îmbunătățire a aspectului acestuia.

Cu toate acestea, nu există încă un tratament medicamentos eficient pentru prevenirea alopeciei. Prin urmare, cea mai utilă măsură pentru îmbunătățirea prognosticului este un diagnostic adecvat și un tratament precoce, cum ar fi utilizarea minoxidilului imediat după apariția primelor semne de alopecie.

Care sunt efectele adverse ale minoxidilului?

Femeie care are nevoie de un tratament pentru alopecie cu minoxidil

La fel ca toate medicamentele, și minoxidilul poate declanșa o serie de reacții adverse. Printre cele mai frecvent raportate reacții adverse sunt cele care implică pielea. Acestea sunt:

  • Pruritul
  • Dermatita
  • Uscăciunea scalpului
  • Iritații ale pielii
  • Eczema
  • Hipertricoza


De obicei, reacțiile adverse la minoxidil sunt ușoare până la moderate și dispar odată ce pacientul întrerupe tratamentul. Aceste reacții adverse depind de doza de medicament și de forma de administrare.

Cu toate acestea, trebuie să menționăm că incidența evenimentelor adverse și datele statistice au fost calculate din informațiile obținute de la 1932 de pacienți tratați cu minoxidil în concentrație de 50 mg/ml, precum și din datele obținute după comercializare.

Concluzie

Minoxidilul este un medicament foarte util pentru tratamentul alopeciei. Discută cu medicul sau farmacistul dacă ai întrebări și urmează cu atenție instrucțiunile acestuia.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.