Laserul CO2 pentru îmbătrânirea perioculară: care sunt avantajele?
 

Laserul CO2 pentru îmbătrânirea perioculară: care sunt avantajele?

S-a demonstrat că procedura de blefaroplastie cu laser CO2 are mai puține complicații decât intervenția chirurgicală convențională. Cum se realizează?
Laserul CO2 pentru îmbătrânirea perioculară: care sunt avantajele?
Leidy Mora Molina

Scris și verificat de asistenta Leidy Mora Molina.

Ultima actualizare: 19 septembrie, 2022

Laserul CO2 este un tratament care servește ca alternativă la blefaroplastia convențională. Aceasta din urmă este o intervenție chirurgicală care se efectuează pentru a îndepărta excesul de piele de pe pleoape sau pentru a le repara dacă există o anomalie. Cum se folosește laserul CO2 pentru îmbătrânirea perioculară?

Adevărul este că pleoapele sunt una dintre zonele cele mai afectate de trecerea timpului. Pielea lor este foarte subțire și este formată din structuri interne care suferă modificări odată cu vârsta. Din fericire, prin această intervenție se poate minimiza îmbătrânirea perioculară.

Principalul său avantaj față de blefaroplastie este faptul că reduce semnificativ efectele și complicațiile postoperatorii. În același timp, oferă rezultate estetice interesante. În acest articol, vom vorbi despre laserul CO2 pentru îmbătrânirea perioculară.

Ce este laserul CO2 pentru îmbătrânirea perioculară?

Laserul CO2 este o blefaroplastie – operația pleoapelor – care se efectuează cu un bisturiu cu laser. Este o tehnică în care excesul de țesut al pleoapelor este vaporizat, într-o manieră selectivă și controlată.

Este o procedură punctuală. Aceasta înseamnă că fiecare zonă a pleoapei poate fi abordată în mod diferit, în funcție de cantitatea de piele în exces, grosime, etc. La fiecare utilizare a laserului CO2, se produce o retragere specifică a pielii.

Rezultatul depinde mai puțin de priceperea chirurgului. Laserul permite rearanjarea formei ochiului și a conturului acestuia într-un mod foarte precis. Fiecare incizie este curată, fină și exactă, oferind rezultate mai bune.

Femeie care primește un tratament cu laser

Beneficiile și avantajele laserului CO2

Laserul CO2 are mari avantaje față de operația convențională a pleoapelor. Cel mai important este că nu lasă nici un fel de cicatrice și reduce sângerarea la minim. Se formează doar o crustă subțire care necesită îngrijire minimă.

Intervenția este ambulatorie și necesită doar aplicarea anesteziei locale. În mod similar, perioada postoperatorie este rapidă și nesolicitantă, cu mai puține inflamații, vânătăi și echimoze. De asemenea, oferă rezultate optime, cum ar fi următoarele:

  • Reducerea vizibilă a ridurilor fine, în special a celor numite „laba gâștei”.
  • Determină un efect de strângere fără a fi nevoie să recurgeți la alte proceduri.
  • Are loc revitalizarea pielii pleoapelor.
  • Elimină petele și roșeața din jurul ochilor, ceea ce unifică nuanța pielii.

Procedură

Adesea, pentru a folosi laserul CO2, se aplică anestezie locală, de obicei sub formă cremă. Procedura se efectuează în cabinetul medicului sau într-un centru de sănătate. Dacă excesul de piele este foarte pronunțat, poate fi necesară o blefaroplastie convențională.

Aproape întotdeauna este necesară o singură sesiune. Uneori este nevoie de mai mult, dar acest lucru este rar. Procedura durează între 30 și 70 de minute, în funcție de complexitatea cazului.

Pașii sunt următorii:

  • Sunt marcate zonele pielii.
  • Apoi, lentilele de protecție sunt plasate pe ochi.
  • Se aplică anestezie locală. În unele cazuri, nu este necesar.
  • Ulterior, excesul de piele este îndepărtat cu ajutorul laserului CO2, folosind tehnica „punct cu punct”.
  • Grăsimea este extrasă printr-o incizie minimă cu laser, care nu necesită suturi.
  • Rana este închisă cu o sutură foarte fină.

Sfaturi și recomandări

După procedura cu laser CO2 se aplică substanțe reparatoare și calmante pentru a reduce disconfortul. Nu veți simți durere, deși pot exista furnicături și uscăciune.

Există aproape întotdeauna umflături ușoare și vânătăi minore în primele zile. Acest lucru poate fi gestionat prin aplicarea de comprese reci. Disconfortul dispare la patru zile după procedură.

Pacientul poate desfășura activități zilnice încă din prima zi, dar se recomanda evitarea activității sociale și a mediilor cu fum cel puțin o săptămână. Sarcinile care necesită mult efort nu sunt recomandate. Nu ar trebui să existe expunere directă la soare înainte de o lună de la procedură.

Câteva recomandări suplimentare sunt următoarele:

  • Faceți duș cu apa caldă, nu fierbinte.
  • Dormiți cu capul sus două zile.
  • Dormiți în poziție orizontală, pe spate, în primele trei zile.
  • Purtați ochelari de soare în prima lună.
  • Nu folosiți machiaj până când cusăturile nu sunt îndepărtate. Rimelul trebuie folosit doar la trei săptămâni după procedură.
  • Utilizați lacrimi artificiale dacă simțiți uscăciune oculară.
  • Folosiți protecție solară pe zonă timp de cel puțin două luni.
Femeie care își hidratează zona ochilor
Îngrijirea pielii după intervenția cu laser CO2 este cheia pentru menținerea rezultatelor.

Recomandări finale

Rezultatele finale ale blefaroplastiei cu laser CO2 apar din a doua sau a treia săptămână de după procedură. Veți observa un aspect întinerit.

În orice caz, este foarte important să efectuați această procedură la un profesionist autorizat. În plus, este convenabil să alegeți perioadele anului când este mai puțin soare, cum ar fi toamna sau iarna. Astfel, există mai puține riscuri în timpul recuperării.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Yumeen S, Khan T. Laser Carbon Dioxide Resurfacing. [Updated 2021 Nov 18]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK560544/
  • Wilder-Smith, P., Arrastia, A. M. A., Liaw, L. H., & Berns, M. (1995). Incision properties and thermal effects of three CO2 lasers in soft tissue. Oral Surgery, Oral Medicine, Oral Pathology, Oral Radiology, and Endodontology, 79(6), 685-691.
  • Agramonte Centelles, I., Rodríguez Salinas, G., Hernández Sánchez, Y., & Dorrego Oduardo, M. D. (2013). Cirugía de blefaroplastia por técnica convencional versus láser de CO2. Revista Cubana de Oftalmología, 26(3), 390-398.
  • Alster TS, Bellew SG. Improvement of dermatochalasis and periorbital rhytides with a high-energy pulsed CO2 laser: a retrospective study. Dermatol Surg. 2004 Apr;30(4 Pt 1):483-7; discussion 487. doi: 10.1111/j.1524-4725.2004.30160.x. PMID: 15056134.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.