Masca facială cu LED: posibile beneficii și riscuri
 

Masca facială cu LED: posibile beneficii și riscuri

Măștile de tratament facial cu LED sunt unele dintre cele mai populare opțiuni de revitalizare a feței. Cu toate acestea, utilizarea lor necesită anumite precauții.
Masca facială cu LED: posibile beneficii și riscuri
Leidy Mora Molina

Verificat și aprobat de asistenta Leidy Mora Molina.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

În varianta pentru acasă sau cea pentru centre de înfrumusețare, masca facială cu LED este unul dintre cele mai solicitate tratamente de înfrumusețare. Folosirea acestei terapii cu lumină are efecte pozitive asupra pielii.

Masca transformă energia electrică în lumini cu diferite lungimi de undă, care pătrund în piele. Prin urmare, este necesar ca prudența să prevaleze atât în alegerea echipamentului, cât și în gestionarea acestuia pentru a minimiza riscurile. Vreți să aflași mai multe despre aceste dispozitive? Citiți mai departe!

Ce este masca facială cu LED?

Măștile faciale cu LED se bazează pe terapia prin iluminare pentru a ameliora diferite afecțiuni ale pielii. Tehnica constă în stimularea mușchilor feței prin intermediul undelor care transportă energia luminoasă, aceasta ajungând până în profunzimea țesutului.

Tehnica se numește și „fototerapie” sau „fotobiodinamică” datorită utilizării produselor fotosensibile și luminii laser adecvate pentru piele și gât. Deși tratamentele sunt intensive, avantajul acestor măști este că nu sunt invazive.

Potrivit Jurnalului Clinic Medical Las Condes, sursele de lumină câștigă teren în domeniul estetic datorită îmbunătățirii semnelor vizibile ale fotoîmbătrânirii.

În acest sens, EMC Dermatology susține că tratamentele faciale cu lumină sunt printre cele mai bune opțiuni, chiar și pentru a aborda patologii precum vitiligo, psoriazisul și dermatoza.

Măștile de față cu LED nu generează căldură sau durere.

Femeie care folosește masca facială cu LED

Caracteristicile măștilor de față cu LED

Culoarea luminii emise depinde de funcția măștii. Nuanțele includ alb, verde, galben, albastru, roșu și violet. Caracteristicile măștilor variază de la modele elegante și ușoare, până la includerea de telecomenzi pentru a regla frecvența și durata sesiunii.

Măștile sunt fabricate în mare parte din silicon, astfel încât să se adapteze mai bine trăsăturilor feței și să nu provoace disconfort. Există diverse mărci avizate de laboratoare și de Administrația pentru Alimente și Medicamente din Statele Unite:

  • Antiaging: completează tratamentele anti-îmbătrânire și ajută la regenerarea pielii.
  • Antiacnee: prin combinația de lumină, aceste măști minimizează inflamația și calmează erupțiile.
  • Regenerare: se numesc și boostere. Acţionează ca un suport pentru producția de colagen şi pentru a promova circulaţia sângelui.
  • Demachiere: în rutinele de înfrumusețare, măștile cu LED intensifică igienizarea feței și elimină celulele moarte și bacteriile.

Cum se folosește masca facială cu LED?

Masca facială cu LED trebuie să fie recomandată de medicul dermatolog. Deși nu este invazivă, este indicat ca aceasta să fie folosită doar de persoanele care necesită tratamente specializate.

Utilizarea corectă presupune consultarea instrucțiunilor producătorului. În general, indicațiile se bazează pe respectarea timpului de expunere la lumină, care variază de la 10 minute la jumătate de ora, în funcție de obiectivul fotodinamic.

Este indicat să purtați ochelari opaci care să protejeze ochii de flash-uri; majoritatea măștilor au spații speciale pentru ochi pentru a nu afecta vederea.

Pentru rezultate optime, trebuie să curățați și să hidratați pielea înainte de folosirea măștii. La sfârșitul ședinței, folosiți protecție solară, deoarece porii sunt mai dilatați decât în mod normal, ceea ce crește sensibilitatea pielii.

Masca facială cu LED: beneficii

Popularitatea măștilor faciale cu LED se datorează impactului asupra elasticității dermei, reducerii zonelor grase și împrospătării feței. Măștile sunt, de asemenea, asociate cu următoarele avantaje:

Promovează regenerarea pielii

Tehnologia cu diode emițătoare de lumină (LED) regenerează celulele pielii. Se folosesc lumini galbene sau chihlimbar, ideale pentru întârzierea semnelor de îmbătrânire.

Combate acneea

Folosind lumină albastră, măștile de față cu LED împrospătează aspectul pielii predispuse la acnee. De asemenea, promovează activitatea antibacteriană adânc în pori pentru a vindeca pielea și a controla glandele sebacee.

Un articol din revista MedWave subliniază că, la pacienții cu acnee sau rozacee, terapiile cu lumină sunt foarte eficiente. Emisiile, la o anumită lungime de undă, ucid microorganismele care produc coșuri. Sunt necesare cel puțin 6 ședințe.

Ajută la repararea cicatricilor

Journal of Clinical Laser Medicine and Surgery susține că terapiile cu LED ajută procesul natural de vindecare a rănilor. Acesta este modul în care luminile violete ale acestor măști sunt legate de repararea cicatricilor. Tonul amestecă lungimile de undă roșii și albastre, astfel încât pacientul să obțină două efecte: refacerea aspectului pielii și reducerea inflamației.

Elimină pielea lăsată

Măștile cu lumină albă, la o intensitate cuprinsă între 400 și 700 nm, sunt recomandate pentru a combate pielea lăsată a feței, pentru a estompa hiperpigmentarea cauzată de vârstă și pentru a reduce ridurile de expresie.

Promovează elasticitatea pielii

LED-ul infraroșu stimulează producția de elastină și colagen. Dicționarul medical al clinicii universitare din Navarra definește elastina ca fiind o proteină formată din aminoacizii ce alcătuiesc fibrele elastice ale pielii. La rândul său, colagenul este decisiv pentru prevenirea ridurilor și pentru a evita lăsarea.

Uniformizează nuanța tenului

Emițând lumină verde, dispozitivele faciale cu LED estompează hiperpigmentarea excesivă, până la uniformizarea tenului. Aceste dispozitive promit să estompeze și cearcănele.

Reduce inflamația

Lumina roșie este asociată cu reducerea stărilor inflamatorii și ameliorarea înroșirii feței, deoarece încurajează circulația sângelui. Aceeași nuanță este sugerată pentru riduri și pete solare.

Specialist care aplică masca facială cu LED

Riscurile măștilor faciale cu LED

Experiențele anecdotice și comentariile dermatologilor fac aluzie la îmbunătățiri ușoare până la moderate – atât pe termen scurt, cât și pe termen lung – la cei care folosesc măștile pentru a trata ridurile, textura, nuanța pielii și alte afecțiuni.

Sunt considerate destul de sigure. Cu toate acestea, trebuie să urmați anumite reguli. De exemplu, verificați dacă este lumină LED și nu ultravioletă, deoarece aceasta din urmă este periculoasă pentru ADN. În mod similar, nu puteți depăși perioada de expunere și frecvența sesiunilor recomandate de producător.

Femeile însărcinate, bolnavii de cancer și cei care iau medicamente fotosensibilizante nu pot opta pentru aceste tratamente din cauza efectelor luminii. Ele implică, de asemenea, efecte secundare, cum ar fi mâncărimea și roșeața temporară.

Utilizarea produselor care conțin vitamina A înainte de tratament nu este recomandată, deoarece blochează trecerea luminii.

Recomandări pentru a selecta cea mai bună mască facială cu LED

Deoarece există numeroase modele și mărci, este esențial să consultați un expert cu privire la cea potrivită pentru îngrijirea pielii voastre. Alegeți un model care are certificare medicală, întrucât aceasta garantează calitatea produsului.

Verificați puterea dispozitivului și solicitați dovezi ale efectelor asupra pielii. Asigurați-vă că alegeți produse compatibile cu dispozitivul, cum ar fi serurile și exfolianții.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.