Cauzele hiperpigmentării pielii - Doza de Sănătate
 

Cauzele hiperpigmentării pielii

Deși hiperpigmentarea pielii nu implică daune sau riscuri, poate fi deranjantă. Astăzi vom vorbi despre cauzele hiperpigmentării și despre ce poți face în legătură cu aceasta.
Cauzele hiperpigmentării pielii

Ultima actualizare: 17 septembrie, 2020

Hiperpigmentarea se referă la zonele pielii în care pigmentul cunoscut sub numele de melanină devine mai concentrat. Acest lucru face ca zona să capete un ton mai întunecat. Hiperpigmentarea poate apărea sub formă de pistrui, alunițe, semne din naștere sau alte pete. Așadar, care sunt cauzele hiperpigmentării pielii și cum o poți trata sau preveni?

În primul rând, este important să reții faptul că pielea are culoare datorită pigmenților naturali precum hemoglobina, melanina și carotenoizii. Melanina, în special, dă culoare ochilor, pielii și părului. Se formează în melanosomi din precursorii săi, tirozină și tirozinază.

Funcția principală a acestui pigment este de a proteja ADN-ul de daunele provocate de radiațiile ultraviolete. Cu toate acestea, atunci când are loc suprastimularea, melanina poate duce la hiperpigmentare, pe care mulți oameni o consideră deranjantă.

Care sunt cauzele hiperpigmentării pielii?

Potrivit unui articol apărut în Pigment Cell & Melanoma Research, una dintre cauzele frecvente ale hiperpigmentării este expunerea la lumina soarelui. Acest lucru stimulează pielea să dezvolte melanină, care are un efect protector împotriva razelor UV.

De fapt, acesta este motivul pentru care mulți oameni se bucură să stea la soare – pentru că îi ajută să se bronzeze. Cu toate acestea, expunerea prelungită modifică procesul de sinteză a melaninei și provoacă leziuni ale pielii. În cele din urmă, acest lucru duce la hiperpigmentare. Mai jos, vei găsi câțiva dintre factorii de risc asociați:

  • Predispoziție genetică.
  • Pete de vârstă: Acestea apar ca urmare a îmbătrânirii, dar și din cauza expunerii la soare.
  • Antiinflamatoare: Hiperpigmentarea apare după procesul de vindecare a unei leziuni cutanate, cum ar fi arsurile, tăieturile, psoriazisul sau eczemele. Zona poate deveni ușor inflamată și capătă o culoare mai închisă.
  • Hormoni: Provoacă melasma sau cloasma. Petele maronii de formă neregulată apar atunci când hormonii sexuali feminini produc un stimul în secreția de melanină din cauza expunerii la soare. Acest lucru poate avea loc în timpul sarcinii sau în timp ce o femeie ia pilule contraceptive.
  • Expunerea la soare: Aceasta este principala cauză a hiperpigmentării. Orice pată de pe piele – pete de vârstă, pistrui, melasmă sau hiperpigmentare postinflamatorie – își va schimba culoarea din cauza expunerii la soare.
  • Medicație: Hiperpigmentarea poate fi, de asemenea, un efect secundar al unor medicamente (de exemplu, anumite tratamente hormonale, medicamente pentru chimioterapie, medicamente antipaludice, antibiotice, anticoagulante, printre altele).
  • Boli: Hiperpigmentarea poate fi un semn al altor boli (de exemplu, deficiențe de vitamine, procese autoimune, boli gastrointestinale sau tulburări metabolice).
Soarele este printre cauzele hiperpigmentării pielii
Expunerea la soare este una dintre principalele cauze ale hiperpigmentării. De fapt, aproape toate petele au legătură cu acest factor de risc.

Cum să previi hiperpigmentarea pielii

În general, există mai multe acțiuni pe care le putem întreprinde cu toții pentru a reduce riscul de a dezvolta hiperpigmentare. Este important să reții faptul că ar trebui să aplici aceste măsuri zilnic.

  • În primul rând, ar trebui să utilizezi protecție solară pe tot parcursul anului. Adică primăvara, vara, iarna și toamna. Dacă este posibil, utilizează o protecție solară cu un SPF de 50 sau mai mare.
  • În al doilea rând, limitează expunerea la soare. Evită să te expui la soare între orele 11:00 și 18:00.
  • În al treilea rând, folosește îmbrăcăminte adecvată care să ofere protecție solară.

Tratamente de depigmentare

Tratamentul hiperpigmentării este o provocare pentru specialiștii din domeniul sănătății. Deși tratamentele au avansat în timp, inversarea acestei probleme este încă o sarcină dificilă. De fapt, potrivit unui studiu apărut în Indian Journal of Dermatology, tratamentele topice sunt ineficiente pentru mulți pacienți. Deci, care sunt opțiunile?

  • Peeling chimic: Acesta ameliorează hiperpigmentarea prin dezvăluirea unui nou strat de piele cu un ton omogen.
  • Tratament cu laser: Efectul este similar cu aplicarea de acizi, dar dermatologii pot aplica tratamentul cu laser cu mult mai multă precizie. Pe scurt, aceștia provoacă leziuni în zonele cele mai afectate folosind un laser cu lumină cu multă energie. Cu cât tratamentul este mai intens, cu atât va fi mai eficient în stimularea straturilor cele mai profunde ale pielii.
  • Creme topice: Utilizarea hidroquinonei este utilă în multe cazuri. Cu toate acestea, este important să ai grijă pentru a preveni iritarea și hiperpigmentarea postinflamatorie. Vitamina C este eficientă împotriva petelor și poate fi utilizată împreună cu alte ingrediente active. În ultima perioadă, sunt folosite și substanțe precum acidul kojic, arbutina, retinoizii și acidul azelaic.
Femeie tratată cu laser
Dovezile privind eficacitatea tratamentelor topice împotriva hiperpigmentării sunt încă limitate. Cu toate acestea, tratamentele par a fi eficiente după mai multe aplicări.

Cauzele hiperpigmentării pielii: ce trebuie să reții

Dacă pe piele apar noi pete sau nereguli asociate cu hiperpigmentarea, cel mai bine este să consulți un specialist. Dermatologul va putea determina dacă petele sunt normale sau au o anumită origine patologică. Mai mult, acesta îți va putea recomanda cel mai bun tratament în funcție de situația de particulară.

Este important să reții faptul că tratamentele de depigmentare nu vor oferi rezultate peste noapte. Acestea necesită timp și consecvență. Nu uita de îngrijirea de bază și de măsurile de prevenție, mai ales când vine vorba de expunerea la soare.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Tran TT, Schulman J, Fisher DE. UV and pigmentation: molecular mechanisms and social controversies. Pigment Cell Melanoma Res. 2008;21(5):509‐516. doi:10.1111/j.1755-148X.2008.00498.x
  • Handel AC, Miot LD, Miot HA. Melasma: a clinical and epidemiological review. An Bras Dermatol. 2014;89(5):771‐782. doi:10.1590/abd1806-4841.20143063
  • Hassan S, Zhou X. Drug Induced Pigmentation. [Updated 2019 Jun 30]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK542253/
  • Fatima S, Braunberger T, Mohammad TF, Kohli I, Hamzavi IH. The Role of Sunscreen in Melasma and Postinflammatory Hyperpigmentation. Indian J Dermatol. 2020;65(1):5‐10. doi:10.4103/ijd.IJD_295_18
  • Bandyopadhyay D. Topical treatment of melasma. Indian J Dermatol. 2009;54(4):303‐309. doi:10.4103/0019-5154.57602
  • Soleymani T, Lanoue J, Rahman Z. A Practical Approach to Chemical Peels: A Review of Fundamentals and Step-by-step Algorithmic Protocol for Treatment. J Clin Aesthet Dermatol. 2018;11(8):21‐28.
  • Avci P, Gupta A, Sadasivam M, et al. Low-level laser (light) therapy (LLLT) in skin: stimulating, healing, restoring. Semin Cutan Med Surg. 2013;32(1):41‐52.
  • Davis EC, Callender VD. Postinflammatory hyperpigmentation: a review of the epidemiology, clinical features, and treatment options in skin of color. J Clin Aesthet Dermatol. 2010;3(7):20‐31.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.