Efectele negative ale soarelui asupra pielii - Doza de Sănătate
 

Efectele negative ale soarelui asupra pielii

Efectele nocive ale soarelui asupra pielii sunt foarte evidente când vine vorba de arsuri solare, de apariția petelor și chiar de temutul cancer de piele. Mai mult, expunerea la lumina solară prezintă mai numeroase tipuri de riscuri. Trebuie să porți protecție solară și să adopți, de asemenea, anumite obiceiuri sănătoase.
Efectele negative ale soarelui asupra pielii

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Cunoști efectele negative ale soarelui asupra pielii? Este adevărat că soarele este esențial pentru toată viața de pe pământ și că oferă multe avantaje. De exemplu, acesta ajută plantele să realizeze fotosinteza lor și este, de asemenea, o sursă de vitamina D pentru om. Cu toate acestea, expunerea la soare trebuie să fie moderată pentru a te bucura de beneficiile oferite fără riscuri pentru sănătate.

Efectele negative ale soarelui asupra pielii

Arsurile solare

Efectele nocive ale soarelui asupra pielii
Radiația solară este unul dintre cei mai nocivi factori ce acționează din exterior asupra pielii.

Aproape toată lumea a experimentat măcar o dată în viață simptomele neplăcute ale arsurilor solare. Poate că s-a întâmplat după o zi însorită la plajă sau la munte, când nu purtai loțiune de protecție solară. Cum ai putea uita durerea și disconfortul pe care l-ai simțit toată noaptea?!

După arderea tegumentului la soare, pielea devine roșie, uneori apar bășici și pot exista chiar și inflamații mai grave. În plus, pielea este fierbinte la atingere. Chiar și frecarea normală produsă de hainele pe care le porți provoacă durere. În anumite situații, pot apărea chiar și febra și deshidratarea. De asemenea, în cazuri extreme, apar arsuri de gradul doi.

Razele UV ale soarelui sunt motivul apariției acestor arsuri, deoarece duc la îngroșarea epidermei ca reacție protectoare a tegumentului împotriva radiației. În general, simptomele apar la câteva ore după expunerea la soare, iar intensitatea lor variază în funcție de mai mulți factori, cum ar fi capacitatea ta de a asimila o astfel de radiație.

Îmbătrânirea prematură

Efectele negative ale radiațiilor solare sunt cumulative, chiar și în cazul expunerilor la intensitate scăzută. Odată cu trecerea timpului, îmbătrânirea prematură a pielii este unul dintre cele mai vizibile efecte ale expunerii excesive la soare. De fapt, aceasta este cauzată în 90% din cazuri de expunerea la soare. Acest efect dăunător se manifestă prin apariția petelor, a ridurilor și a pielii lăsate, deoarece expunerea excesivă la soare distruge colagenul și elastina.

Razele UV  îți penetrează pielea și ajung la derm, ceea ce duce la o hiperpigmentare rapidă din cauza secreției excesive de melanină. Așadar, te poți trezi peste noapte cu pete maronii pe piele, mai ales la nivelul feței. Aceste pete sunt dificil sau chiar imposibil de eliminat.

Trebuie să folosești loțiuni de protecție solară pe piele pe tot parcursul anului, pentru a evita aceste efecte dăunătoare ale expunerii la soare. Nu uita că acest lucru nu este necesar doar în timpul verii când soarele îți poate deteriora rapid pielea, ci de fiecare dată când ieși afară în lumina soarelui.

Alergia la soare

Femeie care are alergie la soare
Soarele este declanșatorul hipersensibilității la compuși precum clorul sau alte substanțe chimice ce produc alergii.

Alergia la soare poate părea foarte ciudată dacă luăm în considerare faptul că acesta este un element natural care a fost prezent toată viața noastră. Cu toate acestea, există multe persoane care suferă de această afecțiune. De fapt, alergia la soare afectează aproximativ 20% din populația lumii. Acest tip de alergie este, de fapt, legată de alte tipuri de alergii, precum cele declanșate de anumite alimente, de clorul din piscină, de loțiuni, de medicamente și chiar de îmbrăcăminte. Așadar, reacțiile alergice se pot activa odată cu expunerea la soare.

Cancerul de piele: cel mai grav dintre efectele negative ale soarelui asupra pielii

Expunerea la soare poate duce la apariția cancerului de piele din cauza deteriorării celulare cauzate de acțiunea razelor UV. Există mai mulți factori implicați în dezvoltarea cancerului de piele. De exemplu, acesta poate fi declanșat de expunerea repetată și arsurile solare, fototipul pielii, factorii genetici și vârsta, printre altele.

Zonele pielii care sunt cele mai predispuse la dezvoltarea cancerului sunt cele expuse frecvent la soare, cum ar fi fața, mâinile și gâtul. Arsurile solare cresc foarte mult riscul de cancer de piele. Tipul de piele este, de asemenea, decisiv: persoanele cu o piele mai deschisă și ochi albaștri prezintă un risc mai mare de îmbolnăvire.

De asemenea, istoricul familial de melanom este un factor determinant, la fel și vârsta. Așadar, persoanele de peste 40 de ani au un risc mai mare de a dezvolta cancer de piele. Melanoamele și carcinoamele sunt principalele tipuri de cancer de piele.

  • Melanoamele sunt tipuri de cancer de piele foarte agresive și maligne.
  • Carcinoamele, cele mai frecvente, progresează de obicei lent, iar tratamentul lor este mai ușor.

Sperăm să ți-ai dat seama cât de important este să te protejezi de efectele negative ale soarelui asupra pielii. Ca de obicei, prevenția este mai bună decât tratarea!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.