Ce este și care sunt beneficiile acidului mandelic pentru piele?
 

Ce este și care sunt beneficiile acidului mandelic pentru piele?

Acidul mandelic a câștigat mult teren în rândul produselor cosmetice pentru piele. Are efect de întinerire și este potrivit pentru pielea sensibilă.
Ce este și care sunt beneficiile acidului mandelic pentru piele?
Leidy Mora Molina

Scris și verificat de asistenta Leidy Mora Molina.

Ultima actualizare: 10 septembrie, 2022

Acidul mandelic este unul dintre acele produse cosmetice care provoacă furori. A devenit o alternativă fabuloasă la deja celebrul tratament cu vitamina C și acid hialuronic. De ce? Motivul este incontestabil, este potrivit pentru pielea sensibilă. Ce este și care sunt beneficiile acidului mandelic?

Această substanță are o moleculă mare, ceea ce îi permite să fie absorbită mai lent de piele. Prin urmare, acidul mandelic este ideal pentru pielea delicată care nu tolerează alte produse. Are proprietăți de exfoliere și minimizează aspectul petelor și al ridurilor. Cum se obține? Cum se folosește? Să vedem mai jos!

Ce este acidul mandelic?

Acidul mandelic face parte din familia alfa hidroxiacizilor sau AHA, care include și alte produse, precum acidul glicolic și acidul lactic. Funcția sa este de a rupe legăturile dintre celulele moarte ale pielii pentru a promova curățarea porilor.

Moleculele care alcătuiesc această substanță sunt mai mari decât cele ale altor produse similare. De fapt, sunt de două ori mai mari decât cele ale acidului glicolic. Din acest motiv, nu pătrunde în bariera pielii cu aceeași intensitate ca și alți acizi, ceea ce reduce șansa de iritare.

Pielea sensibilă sau predispusă la acnee beneficiază foarte mult de acest acid. În acest caz, sunt necesare produse suficient de puternice pentru a produce un efect, dar nu agresive.

Femeie care folosește acid mandelic
Acidul mandelic se obține din migdale. Se remarcă prin proprietățile sale exfoliante.

Beneficiile Acidului Mandelic

Acidul mandelic este un produs indicat pentru tratarea imperfecțiunilor pielii cauzate de hiperpigmentare. Acestea includ pete cauzate de soare, pistrui, melasmă și hiperpigmentare post-inflamatoare, printre altele.

Unul dintre avantajele acestui produs este faptul că sporește fermitatea și elasticitatea. Acest lucru se datorează faptului că stimulează producția de colagen. Acest lucru a fost stabilit într-un studiu realizat în 2013 și publicat de Biblioteca Națională de Medicină din SUA.

Alte beneficii ale acidului mandelic sunt următoarele:

  • Este exfoliant. Îndepărtează celulele moarte și murdăria de pe piele, deoarece acționează ca un exfoliant chimic.
  • Curăță porii. Acest produs reușește să pătrundă în pori în profunzime, ceea ce permite curățarea temeinică a murdăriei. Niciun produs nu închide complet porii, dar acidul mandelic ajută la ascunderea lor.
  • Stimulează reînnoirea celulară. Îndepărtarea celulelor moarte stimulează reînnoirea țesutului. Aceasta, la rândul său, reduce acneea și ajută la atenuarea liniilor fine.
  • Iluminează pielea. Când pielea este bine exfoliată, își recăpătă echilibrul și este mai strălucitoare și mai proaspătă.

Cum se utilizează?

Cel mai bine este să începeți să-l folosiți de două sau trei ori pe săptămână în prima lună. Ulterior, poate fi folosit în fiecare zi sau în zile alternative. Trebuie aplicat seara și este compatibil cu ingrediente hidratante, precum acidul hialuronic.

Este indicat să vă spălați foarte bine fața cu apă caldă și apoi să așteptați 20 până la 30 de minute înainte de a aplica acidul mandelic. Se aplică pe față, cu excepția liniei ochilor, pe gât și pe piept. În niciun caz nu trebuie aplicat alături de un alt produs din familia AHA.

Dimineața, trebuie să aplicați o cremă hidratantă și protecție solară. Aceasta din urmă este esențială atunci când folosiți acizi exfolianți. Dacă nu o folosiți zilnic, toate beneficiile menționate vor dispărea.

Contraindicații ale acidului mandelic

Ca orice produs cosmetic, acidul mandelic are și contraindicații. Cel mai potrivit lucru este să faceți un test înainte de a-l încorpora în rutina zilnică. Aplicați puțin pe braț, în zona de lângă cot. Apoi, așteptați 24 de ore; dacă există vreun semn de iritație, cel mai bine este să nu îl folosiți.

Acest ingredient nu trebuie folosit în timpul zilei și nici pentru perioade foarte lungi de timp, deoarece poate genera un „efect de rebound” și poate provoca pete pe față. Utilizarea acestuia nu este recomandată în următoarele cazuri:

  • Sarcină
  • Alăptarea
  • Lacerații ale pielii
  • După epilarea cu ceară
  • Herpes activ
  • În combinație cu produse care conțin tretinoină
  • Pe pielea bronzată
Persoană care profită de beneficiile acidului mandelic

Beneficiile acidului mandelic: recomandări finale

Nu este indicat sa folosiți acid mandelic după peelingul chimic, deoarece poate fi contraproductiv. După acest tip de procedură, cel mai bine este să folosiți doar loțiuni sau creme hidratante.

Deși acidul mandelic este un produs care nu necesită prescripție medicală și care este indicat pentru toate tipurile de piele, cel mai bine este să consultați un dermatolog înainte de a-l folosi. Medicul poate avea sugestii sau recomandări importante.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Nardin, P., & Guterres, S. S. (1999). Alfa-hidroxiácidos: Aplicações cosméticas e dermatológicas. Caderno de farmácia. Porto Alegre, RS. Vol. 15, n. 1 (jan./dez. 1999), p. 7-14.
  • Wójcik A, Kubiak M, Rotsztejn H. Influence of azelaic and mandelic acid peels on sebum secretion in ageing women. Postepy Dermatol Alergol. 2013 Jun;30(3):140-5. doi: 10.5114/pdia.2013.35614. Epub 2013 Jun 20. PMID: 24278065; PMCID: PMC3834725.
  • Martire, A. C., & Guanaes, L. D. (2021). Avaliação da eficácia e segurança do ácido mandélico no tratamento da acne: uma revisão. Cadernos da Escola de Saúde, 21(1).

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.