Care sunt efectele acidului hialuronic? - Doza de Sănătate
 

Care sunt efectele acidului hialuronic?

Acidul hialuronic este un produs biocompatibil care are multiple utilizări în domeniul esteticii. Există și efecte secundare, dar un specialist instruit le poate preveni cu ușurință.
Care sunt efectele acidului hialuronic?

Ultima actualizare: 28 iulie, 2022

În ultima vreme, se vorbește tot mai des despre efectele secundare ale acidului hialuronic. Acest lucru se datorează faptului că acidul hialuronic este unul dintre cele mai apreciate produse pentru regenerarea pielii. Această substanță adaugă volum acelor zone în care anumite țesuturi au devenit prea subțiri. Utilizarea sa în domeniul frumuseții și al îngrijirii personale este în continuă creștere.

Persoana care este tratată cu acid hialuronic trebuie să fie conștientă de anumite indicații pentru a evita reacțiile adverse și pentru a obține rezultate optime. Citește mai departe pentru a descoperi câteva recomandări cu privire la ceea ce trebuie evitat atunci când recurgi la tratamente cu acid hialuronic!

Efectele secundare ale acidului hialuronic

După aplicarea acidului hialuronic, trebuie să respecți o serie de indicații pentru a evita efectele secundare. Aceste reacții nu sunt întotdeauna o consecință directă a injectării produsului, dar apar atunci când pacientul nu respectă instrucțiunile specialistului.

Înroșirea zonei tratate

Eritemul, un efect secundar al acidului hialuronic, este cauzat de injecțiile locale. Totuși, manifestarea depinde și de proprietățile produsului utilizat. Acest simptom se manifestă prin roșeață temporară cu ușoară inflamație.

De obicei, durează de la câteva ore la 2 zile, dar poți accelera procesul de vindecare și poți folosi creme speciale după ședință pentru a stimula refacerea pielii.

Femeie care primește injecții cu acid hialuronic
Efectele secundare ale acidului hialuronic pot fi imediate, pe termen scurt și pe termen mediu.

Vânătăi

Este normal să ai vânătăi și o anumită inflamație, dar problema nu ar trebui să dureze mai mult de câteva zile. Aplică presiune și pachete de gheață înainte, după sau în timpul ședinței, pentru a reduce la minim ambele efecte adverse.

Întrerupe utilizarea medicamentelor anticoagulante înainte de tratamentele cu acid hialuronic. Potrivit unui studiu publicat în Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology, incidența vânătăilor după injectările dermice este cuprinsă între 19 și 24%.

Asimetrie

Cantitatea injectată de acid hialuronic poate duce la asimetrie. Aceasta este o discrepanță trecătoare a volumului feței de fiecare parte a nasului – o zonă este mai proeminentă decât cealaltă.

Reacții alergice și hipersensibilitate

Aceste reacții sunt rare, deoarece acidul hialuronic este un produs biocompatibil – organismul îl asimilează fără a-l identifica ca agent extern. Componentele sale sunt similare cu substanțele naturale ale corpului. Orice alergie se va manifesta printr-o iritație locală.

Necroză cutanată

Necroza cutanată din cauza comprimării sau obstrucției unui vas de sânge este o complicație rară. Locul cu cel mai mare risc ca acest lucru să se întâmple este zona dintre sprâncene. Această regiune este alimentată de artera supratrocleară, care nu are o circulație colaterală puternică. Aceasta nu poate primi sânge dintr-un alt loc.

Chirurgia plastică și reconstructivă recomandă aspirația cu un ac printr-o mișcare constantă înainte și înapoi înainte de a injecta umplutura. Acest lucru ar putea preveni acest tip de complicații.

Efectele secundare pe termen scurt ale acidului hialuronic

Unele efecte secundare ale acidului hialuronic se manifestă pe termen scurt, dar nu imediat. Aceasta înseamnă că apar la câteva zile după aplicare.

Noduli palpabili sau vizibili

Nodulii reprezintă complicații frecvente care apar după utilizarea substanțelor de umplere dermică. Sunt clasificați ca inflamatori sau neinflamatori. Nodulii cu debut tardiv, care apar după 4 săptămâni până la 1 an sau mai mult, sunt adesea răspunsuri imune inflamatorii la acidul hialuronic.

După cum afirmă American Journal of Clinical Dermatology, nodulii inflamatori sunt mai frecvenți în cazul tratamentelor permanente. Cu toate acestea, există rapoarte despre dezvoltarea lor și după utilizarea umpluturilor temporare.

Activarea virusului herpes simplex

Tehnicianul trebuie să aplice un tratament profilactic anti-herpetic atunci când face o intervenție în zona buzelor în cazul persoanelor cu herpes. Unul dintre efectele secundare ale acidului hialuronic este activarea acestei infecții, virusul fiind latent în nervii feței.

Efectele secundare pe termen lung ale acidului hialuronic

Pot apărea complicații după luni sau ani de la aplicarea acidului hialuronic. Acestea sunt, de obicei, rezultatul unor diagnostice greșite. Așadar, este greu să le atribuim strict acestui tip de tratament.

Granuloame

O reacție granulomatoasă a corpului străin poate apărea la câțiva ani după tratamentul cu acid hialuronic. Acest proces este fie asimptomatic, fie însoțit de eritem și umflături.

Poți trata reacțiile persistente ale corpului străin cu injecții intralezionale cu corticosteroizi. Cu toate acestea, Societatea Americană pentru Chirurgie Dermatologică recomandă hialuronidaza ca terapie fezabilă pentru acest efect nedorit.

Efectele acidului hialuronic asupra ridurilor
Injectarea cu acid hialuronic trebuie făcută de un profesionist, pentru a reduce riscul apariției efectelor secundare.

Migrarea produsului

Migrarea acidului hialuronic este una dintre posibilele complicații asociate cu injectarea materialelor de umplere în țesuturile moi. Ia în considerare faptul că substanța aplicată poate migra într-un loc îndepărtat de locul injectării. De asemenea, poate fi descoperită ani mai târziu atunci când apar noduli, mase sau umflături pe față.

Importanța de a merge la un specialist pentru injectarea de acid hialuronic

Există multe strategii de reducere a riscurilor de apariție a complicațiilor în urma tratamentelor cu acid hialuronic. De asemenea, este esențială cunoașterea adecvată a efectelor secundare.

Reacțiile nedorite sunt rare atunci când se utilizează tehnica corectă de injectare. Cu toate acestea, oamenii trebuie să fie conștienți de faptul că pot apărea efecte adverse neprevăzute. Așadar, informează-te și urmează indicațiile specialistului înainte și după orice sesiune de tratament.

Sperăm că ți-a plăcut acest articol!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • King M. The Management of Bruising following Nonsurgical Cosmetic Treatment. J Clin Aesthet Dermatol. 2017;10(2):E1-E4.
  • Brody HJ. Use of hyaluronidase in the treatment of granulomatous hyaluronic acid reactions or unwanted hyaluronic acid misplacement [published correction appears in Dermatol Surg. 2008 Jan;34(1):135]. Dermatol Surg. 2005;31(8 Pt 1):893-897. doi:10.1097/00042728-200508000-00001
  • Lemperle G, Rullan PP, Gauthier-Hazan N. Avoiding and treating dermal filler complications. Plast Reconstr Surg. 2006;118(3 Suppl):92S-107S. doi:10.1097/01.prs.0000234672.69287.77
  • Cohen JL. Understanding, avoiding, and managing dermal filler complications. Dermatol Surg. 2008;34 Suppl 1:S92-S99. doi:10.1111/j.1524-4725.2008.34249.x
  • Jordan DR, Stoica B. Filler Migration: A Number of Mechanisms to Consider. Ophthalmic Plast Reconstr Surg. 2015;31(4):257-262. doi:10.1097/IOP.0000000000000368
  • Ledon JA, Savas JA, Yang S, Franca K, Camacho I, Nouri K. Inflammatory nodules following soft tissue filler use: a review of causative agents, pathology and treatment options. Am J Clin Dermatol. 2013;14(5):401-411. doi:10.1007/s40257-013-0043-7

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.