Cum putem preveni răspândirea virusurilor? - Doza de Sănătate
 

Cum putem preveni răspândirea virusurilor?

Fără îndoială, știi deja că principala cale de răspândire a virușilor este reprezentată de mâinile noastre. Există anumite măsuri de bază pe care le putem aplica pentru a preveni contaminarea.
Cum putem preveni răspândirea virusurilor?
Leidy Mora Molina

Verificat și aprobat de asistenta Leidy Mora Molina.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

În zilele noastre, este mai important ca niciodată să înțelegem cum putem preveni răspândirea virusurilor.

Conform statisticilor, marea majoritate a bolilor infecțioase sunt produse de viruși (de exemplu, gripa, virusul sincițial respirator (RSV), rotavirusul, adenovirusul și, bineînțeles, coronavirusul). În mod normal, utilizarea antibioticelor nu este eficientă, deoarece scopul acestor produse farmaceutice este tratamentul infecțiilor bacteriene.

Care sunt principalele modalități de răspândire a virușilor?

Fără îndoială, știi deja că principala cale de răspândire a virușilor este reprezentată de mâinile noastre. Aceste extremități sunt în contact continuu cu obiecte pe care alte persoane le-au atins. Ne folosim mâinile pentru a ne atinge nasul și gura în mod repetat, fără să ne dăm seama.

Prin urmare, este foarte ușor ca microorganismele unei persoane să infecteze altă persoană. Și, deși mâinile sunt principalul mijloc de contaminare, există și alte opțiuni:

  • Căi respiratorii: atunci când persoanele bolnave strănută sau tușesc, expulzează o anumită cantitate de particule virale, care intră apoi în corpul altei persoane prin inhalare.
  • Camere slab ventilate: Acumularea de particule virale în mediu are loc, de obicei, din cauza lipsei de ventilație în cameră.
Particulă virală
Virușii sunt entități microscopice care se pot răspândi într-o varietate de moduri.

Cum putem preveni răspândirea virusurilor?

După cum poți vedea, răspândirea bolilor virale este foarte ușoară. Prin urmare, dorim să împărtășim o serie de recomandări foarte utile atunci când vine vorba de prevenirea răspândirii virușilor, chiar dacă, cel mai probabil, suntem foarte familiarizați cu aceste proceduri.

  1. Utilizează șervețele de unică folosință, nu batiste: Șervețelul pe care îl poți folosi și arunca este cea mai igienică opțiune. Prin urmare, ar trebui să eviți să folosești batiste din material textil. Când trebuie să strănuți sau să tușești, încearcă să îți acoperiți gura și nasul cu un șervețel de unică folosință. Dacă nu ai unul la îndemână, atunci ar trebui să îți acoperi fața cu interiorul brațului, nu cu palmele.
  2. Folosește o mască de protecție: Pentru a te proteja de particulele virale pe care persoanele infectate le-au expulzat, măștile sunt cel mai bun mijloc de apărare. Nu trebuie neapărat să folosești o mască medicală. Mai degrabă, poți folosi o eșarfă, bandană sau un fular – mai ales în locurile în care sunt mulți oameni.
  3. Spălă-ți frecvent mâinile: Acesta este un alt mijloc de prevenire a răspândirii virușilor. Ar trebui să te speli pe mâini cu apă și săpun de fiecare dată când tușești sau strănuți.
  4. Practică o igienă adecvată atunci când pregătești mâncarea: Acest lucru este esențial atunci când vine vorba de a-i împiedica pe ceilalți să se îmbolnăvească, precum și de a nu mânca alimente contaminate.
  5. Ventilează încăperile: După cum am menționat, camerele slab ventilate conțin numeroase particule virale. Prin urmare, este fundamental să îți aerisești casa în fiecare dimineață, timp de cel puțin 15 minute. În acest fel, aerul curat poate intra și circula în fiecare cameră.
  6. Nu bea apă care nu este potabilă: În același timp, nu trebuie să împarți niciodată vesela sau cănile cu alte persoane.

Sunt vaccinurile eficiente în prevenirea răspândirii virusurilor?

În prezent, când vine vorba de virusurile respiratorii, oamenii de știință au reușit doar să sintetizeze un vaccin împotriva virusului gripal. Prin urmare, pentru moment, acesta este singurul virus respirator a cărui răspândire o putem preveni. Cu toate acestea, vaccinul trebuie să își modifice eficacitatea în fiecare an, deoarece acești viruși au o mare capacitate de mutație.

În afară de vaccinul împotriva virusului gripal, cercetătorii studiază și investighează și alte opțiuni, cum ar fi, desigur, coronavirusul și un vaccin împotriva virusului sincițial respirator. Acest virus afectează în principal copiii și ne putem aștepta la comercializarea vaccinului în următorii câțiva ani.

Medic ce explică cum putem preveni răspândirea virusurilor prin vaccin
Vaccinul împotriva virusului gripal este singurul vaccin care există pentru a preveni infecțiile asemănătoare gripei.

Cum putem preveni răspândirea virusurilor? Concluzie

Infecțiile virale sunt foarte frecvente și foarte ușor de contractat, având în vedere transmiterea lor ușoară. Cu toate acestea, există o serie de măsuri pe care le putem lua pentru a preveni răspândirea acestora. Trebuie să fim conștienți de responsabilitatea pe care o avem în evitarea propagării anumitor patologii.

O igienă adecvată a mâinilor, precum și acoperirea gurii și a nasului cu un țesut atunci când strănutăm și tușim sunt fundamentale. Și, pe lângă toate sfaturile oferite mai sus, știm că cercetătorii investighează noi vaccinuri pentru a ne proteja de aceste infecții.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Jiménez Morales, M. (2008). Publicidad viral: La comunicación por contagio. Hipertext.Net. https://doi.org/10.31009/131949
  • Hernández-Carreño, L., Padilla-Loredo, S., & Quintero-Soto, M. L. (2012). Factores de riesgo en adolescentes para contraer el virus del papiloma humano. Revista Digital Universitaria.
  • Quian, J., Gutiérrez, S., Dibarboure, H., Muslera, A., Iroa, A., & Arocena, E. (2010). Vacunación antigripal en personal de salud del Hospital Pediátrico del Centro Hospitalario Pereira Rossell. Evolución de la cobertura del año 2006 al 2008. Revista Médica Del Uruguay.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.