Furtuna de citokine și coronavirusul - Doza de Sănătate
 

Furtuna de citokine și coronavirusul

O furtună de citokine este un proces care apare rar la pacienții cu COVID-19. Acest efect al infecției cu coronavirus este unul grav.
Furtuna de citokine și coronavirusul

Ultima actualizare: 18 mai, 2020

În acest articol, vom arunca o privire asupra fenomenului rar cunoscut sub numele de „furtună de citokine” și vom afla de ce corpul nostru luptă uneori împotriva noastră. Furtuna de citokine și coronavirusul reprezintă un subiect intens dezbătut de cercetători în ultima vreme.

Criza provocată de coronavirus în anumite țări pare să se amelioreze ușor în ultima perioadă. Din această cauză, multe guverne încep să pună în aplicare un plan de relaxare treptată sau, după cum îl numesc mulți, o strategie de ieșire din impas. Cu mai puține decese pe zi și mai multe persoane vindecate decât numărul de noi infectări, se pare că multe sisteme de sănătate vor putea începe să respire din nou.

Cu toate acestea, există încă multe aspecte complexe în ceea ce privește COVID-19. Unul dintre acestea este furtuna de citokine. Înainte de a intra pe deplin în acest subiect delicat, trebuie să clarificăm câteva lucruri.

Informații despre COVID-19

În martie, experții au estimat că rata globală a mortalității coronavirusului este de 3,7% din numărul total de pacienți infectați. În Spania, pentru a lua ca exemplu o țară, rata totală este de 49,21 decese la 100.000 de locuitori – indiferent dacă aceștia sunt sănătoși sau bolnavi.

Probabilitatea unui rezultat fatal al infecției variază în funcție de grupa de vârstă. Până la vârsta de 40 de ani, mai puțin de 0,2% dintre cei care sunt infectați ajung să moară. Cele mai vulnerabile grupuri, persoanele peste 80 de ani, au înregistrat o rată de deces de 15%.

Trebuie să clarificăm aceste date, întrucât furtuna de citokine apare în cazul unui procent foarte mic de persoane infectate cu coronavirus. Următoarele detalii au scop pur informativ. Așadar, nu te panica!

Furtuna de citokine și coronavirusul

Furtuna de citokine și coronavirusul

Boli precum COVID-19 sau gripa, în cazurile cele mai severe, pot fi fatale din cauza unei supraactivări a sistemului imunitar. Acest proces este cunoscut sub numele de furtună de citokine.

Citokinele sunt mici proteine eliberate de diferite celule din organism. Acestea includ celulele care coordonează răspunsul corpului la agenții patogeni prin inflamație.

Citokinele direcționează celulele imune, cum ar fi limfocitele T sau macrofagele, la locul infecției. Acesta este un proces retroactiv, deoarece eliberarea de citokine determină producerea de și mai multe citokine de către celulele sistemului imunitar.

Acest sistem de protecție este atât de eficient încât organismul poate produce mai multe citokine decât are nevoie. De exemplu, atunci când virusul COVID-19 intră în plămâni, citokinele direcționează anticorpii către această locație. Acolo, anticorpii vor lupta cu agentul patogen producând inflamații locale.

O eliberare necontrolată de citokine sau o buclă de feedback prea puternică poate duce la hiperinflamarea țesutului pulmonar. Acest lucru poate deteriora grav sănătatea pacientului sau îi poate provoca chiar moartea.

Furtunile de citokine sunt mai frecvente la persoanele în vârstă și nu sunt cauzate doar de coronavirus. Acestea pot fi, de asemenea, cauzate de alte infecții virale, cum ar fi gripa, SARS, MERS sau boli de altă origine, cum ar fi scleroza multiplă sau pancreatita.

Molecula de coronavirus

Ce este de făcut în cazul unei furtuni de citokine?

În cele ce urmează, vom folosi termeni de specialitate care pot crea confuzie, dar vom încerca să răspundem cât mai simplu la această întrebare. Pentru a ameliora furtuna de citokine, cel mai eficient lucru care poate fi făcut este scăderea eficacității sistemului imunitar. Sună ciudat, nu-i așa? Cu toate acestea, s-a dovedit că ajută.

Steroizii sunt hormoni pe care medicii îi folosesc adesea în timpul furtunilor de citokine, deoarece aceștia reduc intensitatea răspunsului imunitar. Totuși, eficacitatea lor la pacienții cu COVID-19 nu pare să fi fost dovedită.

Adevărata provocare este găsirea unui echilibru perfect în care sistemul imunitar să fie suficient de puternic pentru a lupta împotriva virusului, dar nu atât de activ încât să pună viața pacientului în pericol.

Însă avem și o veste bună cu privire la acest subiect. Un studiu realizat în China a folosit un anticorp care inhibă, într-o oarecare măsură, răspunsul sistemului imunitar. Medicii au studiat pacienții cu artrită sau cancer care suferă de furtuni de citokine.

Specialiștii au administrat anticorpul tocilizumab – Actemra – la 21 de pacienți grav bolnavi infectați cu COVID-19. În câteva zile, a apărut o reducere substanțială a febrei și a altor simptome. Dintre acești 21 de pacienți tratați, 19 au reușit să supraviețuiască și au fost externați după două săptămâni.

Multe țări, precum Italia, testează acest anticorp și alte tratamente similare. Cu toate acestea, tratamentul este folosit deocamdată la scară redusă și nimeni nu poate garanta eficacitatea sa deplină.

Concluzie: furtuna de citokine și coronavirusul – un pericol?

În acest articol, am vorbit despre cel mai rău scenariu posibil. Este o situație excepțională în care sistemul imunitar în sine reacționează mult prea agresiv și ajunge să pună în pericol viața pacientului. Aceasta nu înseamnă că infectarea cu coronavirus presupune automat un risc real de deces, întrucât furtuna de citokine are loc la un procent redus de oameni și numai în cazuri excepționale.

Chiar și așa, este necesar să subliniem importanța responsabilității cetățenilor. Furtuna de citokine este o situație rară, dar trebuie să o luăm în considerare, mai ales pentru a proteja persoanele în vârstă și vulnerabile în timpul pandemiei de coronavirus.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.