Decesul cauzat de coronavirus: factori de risc - Doza de Sănătate
 

Decesul cauzat de coronavirus: factori de risc

Ratele mortalității în ceea ce privește infecția cu coronavirus sunt diferite în funcție de grupele de vârsta. Cei mai importanți factori de risc pe care experții i-au descoperit până acum sunt vârsta înaintată și un sistem imunitar slăbit.
Decesul cauzat de coronavirus: factori de risc

Ultima actualizare: 22 mai, 2020

SARS-CoV-2 este virusul care a produs pandemia ce zguduie lumea în acest moment. Acesta este un virus nou, ceea ce înseamnă că oamenii de știință investighează încă toate proprietățile și caracteristicile acestuia. De exemplu, două aspecte de luat în considerare sunt factorii de risc și rata mortalității infecției cu coronavirus. În cele ce urmează, vom discuta despre decesul cauzat de coronavirus.

În realitate, termenul „coronavirus” se referă la o familie de virusuri. Tulpina de coronavirus care a provocat situația actuală a apărut pentru prima dată în decembrie 2019 în orașul Wuhan din China. În acest moment, rata mortalității in cazul persoanelor infectate cu vârsta peste 80 de ani este de aproximativ 18%.

Experții recalculează în mod constant valorile ratelor mortalității pe măsură ce apar cazuri noi, iar pandemia evoluează. Până la terminarea acestei pandemii, va fi imposibil să facem afirmații 100% valide cu privire la comportamentul acestui virus.

Grație studiilor aflate în desfășurare în acest moment, descoperim în fiecare zi lucruri noi despre COVID-19. În articolul de astăzi, pe baza acestor date, vom enumera factorii de risc atunci când vine vorba de rata mortalității infecției cu coronavirus, potrivit informațiilor oferite de oamenii de știință.

Decesul cauzat de coronavirus: ce ne arată cifrele

Așa cum am menționat deja, rata mortalității în urma infecției cu coronavirus, precum și numărul de cazuri și alți parametri, se bazează în prezent pe statistici și date pe care experții le adună zi de zi.

Conform ultimelor statistici, putem clasifica rata mortalității în funcție de trei grupe de vârstă. Acest lucru se datorează faptului că vârsta unei persoane pare a fi cel mai important factor. Când privim virusul din acest punct de vedere, putem observa că decesul cauzat de coronavirus apare în proporție de 95% la persoane cu vârsta peste 65 de ani.

Interesant este faptul că rata mortalității în urma infecției cu coronavirus în rândul copiilor este aproape zero. De fapt, la persoanele cu vârsta sub 60 de ani, cifrele nu ajung nici măcar la 1% din cei infectați. Alte statistici pe care oamenii de știință le-au adunat din Spania, de exemplu, sunt următoarele:

  • La persoanele cu vârste cuprinse între 70 și 79 de ani, rata mortalității este de aproximativ 5%.
  • Intervalul de vârstă în care găsim cel mai mare număr de cazuri confirmate de infecție cu coronavirus este cuprins între 50 și 60 de ani. Însă acești indivizi sunt mai puțin susceptibili să moară din cauza coronavirusului.
Femeie care tușește

Vârsta este unul dintre cei mai relevanți factori de risc atunci când vine vorba de a suferi de forme grave ale infecției cu coronavirus.

Ce factori definesc rata mortalității în cazul infecției cu coronavirus?

Conform cercetărilor publicate în The Lancet, vârsta este factorul cel mai important atunci când vine vorba de decesul cauzat de coronavirus. Mai exact, bătrânețea. Așa cum am menționat deja, cei care prezintă cel mai mare risc din cauza vârstei sunt persoanele peste 80 de ani.

În același timp, se pare că ratele de deces sunt mai mari la bărbați decât la femei. Un alt factor care definește rata mortalității în urma infecției cu coronavirus este starea sistemului imunitar. Cu alte cuvinte, persoanele cu un sistem imunitar slăbit sunt mult mai predispuse la dezvoltarea de complicații ale infecției cu COVID-19. În cadrul acestui grup găsim oameni care trăiesc cu boli precum HIV și cancer. Chiar și bolile mai frecvente, precum diabetul și hipertensiunea arterială, sunt factori de risc.

Potrivit oamenilor de știință, un SOFA ridicat (scor secvențial de evaluare a eșecului unui organ) este un alt factor determinant. Această scară este utilizată în unitățile de terapie intensivă (ATI) pentru evaluarea pacienților.

Există și alți parametri medicali pe care experții îi consideră drept factori de risc. De exemplu, un număr scăzut de limfocite, modificări ale testelor de coagulare sau creșteri ale anumitor molecule care intervin în procesele inflamatorii.

Pacienții aflați în terapie intensivă prezintă un risc mai mare de mortalitate în urma infecției cu coronavirus decât cei din camerele spitalicești comune.

Ce trebuie să reținem

Deși experții au identificat factorii de risc asociați decesului cauzat de coronavirus, nu putem deocamdată să tragem concluzii finale. Studiile efectuate până acum au folosit eșantioane mici de pacienți infectați. Prin urmare, nu putem considera că rezultatele sunt 100% valide.

Majoritatea deceselor se produc în rândul persoanelor în vârstă. Prin urmare, trebuie să fim atenți când vine vorba de această grupă și să protejăm persoanele vârstnice. Același lucru este valabil și în cazul persoanelor cu afecțiuni preexistente, în special al celor cu boli cronice.

Măsurile de izolare care sunt în vigoare sunt concepute pentru a proteja persoanele cele mai vulnerabile la infecții și a reduce rata mortalității infecției cu coronavirus. Respectarea acestor măsuri este în beneficiul tuturor, dar mai ales al cetățenilor vulnerabili.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Zhou, F., Yu, T., Du, R., Fan, G., Liu, Y., Liu, Z., … Cao, B. (2020). Articles Clinical course and risk factors for mortality of adult inpatients with COVID-19 in Wuhan, China: a retrospective cohort study. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(20)30566-3
  • Evolución y factores de riesgo de mortalidad por COVID-19 – Artículos – IntraMed. (n.d.). Retrieved March 26, 2020, from https://www.intramed.net/contenidover.asp?contenidoid=95681
  • Fauci, A. S., Lane, H. C., & Redfield, R. R. (2020). Covid-19 – Navigating the Uncharted. The New England Journal of Medicine. https://doi.org/10.1056/NEJMe2002387
  • Lai, Chih-Cheng, et al. “Global epidemiology of coronavirus disease 2019: disease incidence, daily cumulative index, mortality, and their association with country healthcare resources and economic status.” International Journal of Antimicrobial Agents (2020): 105946.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.