Pangolinul este responsabil de transmiterea coronavirusului? - Doza de Sănătate
 

Pangolinul este responsabil de transmiterea coronavirusului?

Este adevărat faptul că pangolinul este responsabil de transmiterea coronavirusului COVID-19? Dacă da, ce implicații are acest aspect în descoperirea tratamentului acestei boli? Vom răspunde la aceste întrebări și la multe altele în articolul de mai jos.
Pangolinul este responsabil de transmiterea coronavirusului?

Ultima actualizare: 28 martie, 2020

În timp ce scriem acest articol, comunitatea științifică investighează dacă pangolinul este responsabil de transmiterea coronavirusului COVID-19 la oameni. Este important să subliniem faptul că familia coronavirusurilor este cunoscută în cercurile veterinare de zeci de ani.

În general, coronavirusurile infectează păsările și mamiferele într-o manieră specifică speciei. Cunoaștem deja anumite tulpini de coronavirus diferite care infectează oameni, câini, pisici, rozătoare, iepuri, dihori, vaci, curci și porci.

Mai jos, vom face un scurt rezumat a ceea ce știm despre COVID-19 până în prezent.

Coronavirusul și infecția la oameni

Oamenii de știință au identificat pentru prima dată coronavirusurile la sfârșitul anilor ’70. De atunci, cercetătorii au identificat patru tulpini CoV care au infectat oamenii (HCoV). Aceste tulpini provoacă infecții ușoare, cum ar fi banala răceală.

Interesant este faptul că aceste patru tulpini HCoV cu patogenitate scăzută au legătură și cu coronavirusurile care afectează animalele. Numeroase studii științifice au analizat secvențele genomului disponibile astăzi. Aceste cercetări sugerează faptul că speciile de animale de mai jos sunt gazdele naturale sau sursele acestor tulpini:

  • HCoV-HKU1: Rozătoarele sunt o sursă naturală.
  • HCoV-NL63: Liliecii sunt o sursă naturală.
  • HCoV-OC43: Rozătoarele sunt o sursă naturală: bovinele sunt surse intermediare.
  • HCoV-229E: Liliecii sunt o sursă naturală: Alpaca sunt surse intermediare.
Molecula de coronavirus care afectează oamenii

Coronavirusurile puternic patogene pentru om

Până în anii 2002 și 2003, tulpina CoV nu a fost considerată extrem de patogenă pentru om. În acești ani, a apărut în provincia Guangdong, China un focar de coronavirus care a provocat sindromul respirator acut (SARS-CoV). Acest virus s-a răspândit în toată lumea.

Mai târziu, în anul 2012, a apărut un alt coronavirus extrem de patogen, ce a provocat sindromul respirator din Orientul Mijlociu (MERS-CoV). Acesta a apărut în Arabia Saudită și în alte țări din Orientul Mijlociu. În ambele cazuri, convingerea generală a fost că virusul provine de la lilieci. Mai mult, dovezile sugerează că această specie este o sursă intermediară a virusului:

  • SARS-CoV: lilieci, civeta de palmier sau pisica indoneziană (Paguma larvata)
  • MERS-CoV: lilieci, dromader
  • COVID-19: lilieci, sursă intermediară necunoscută

Ținând cont de aceste două precedente, oamenii de știință au formulat ipoteza conform căreia COVID-19 poate fi și de origine animală. De fapt, analiza secvenței genomului arată faptul că COVID-19 a apărut inițial la lilieci. Cu toate acestea, sursa intermediară rămâne deocamdată necunoscută.

Pangolinul este responsabil de transmiterea coronavirusului

Pangolinul este responsabil de transmiterea coronavirusului?

În mod normal, virusurile se răspândesc printre animalele de aceeași specie. Ocazional, virusurile pot suferii mutații și provoca boli la o altă specie. Este important de menționat faptul că aceste microorganisme se pot răspândi de la animale la om în două moduri:

  • Direct din gazda naturală sau din secrețiile sale care sunt contaminate cu virusuri.
  • Prin intermediul unui alt organism care servește ca sursă sau gazdă intermediară.

Genele virusurilor sunt separate în segmente. Un genom segmentat permite virusurilor diferitelor specii să se combine pentru a crea noi tipuri de virusuri. De obicei, virusurile a două specii diferite infectează simultan aceeași persoană sau animal. Acest eveniment este cunoscut sub denumirea de co-infecție. Drept urmare, noul virus posedă caracteristici noi. De exemplu, acesta poate fi capabil să infecteze ființele umane și să se răspândească cu ușurință de la o persoană la alta, provocând o pandemie. Având în vedere că structura virală este nouă, majoritatea oamenilor nu se vor putea proteja împotriva infecției.

Așadar, pangolinul este responsabil de transmiterea coronavirusului la oameni?

Studiile epidemiologice au relevat faptul că mulți dintre primii pacienți au fost expuși vieții sălbatice în piața en-gros de animale vii din Wuhan. Acest loc este cea mai mare piață de animale din centrul Chinei. Acolo, oamenii expun diferite specii de lilieci, bizoni, șerpi, șobolani de bambus, etc.

Adesea, în piața din Wuhan se vând pentru consum diferite rase de pisici, porci, câini, păsări și alte animale de fermă. Acest tip piață este cunoscut sub denumirea de „piață udă” deoarece, în mod tradițional, este un loc unde se vând animale sacrificate și vii în aer liber. Este simplu de înțeles faptul că sângele și alte fluide corporale provenite de la diferite specii de animale ucise reprezintă o sursă excelentă de virusuri.

Este important să subliniem faptul că pangolinul nu se afla pe lista de animale care puteau fi vândute în acea piață, deoarece comercializarea acestui animal este ilegală. Începând cu 1 ianuarie 2020, Piața de comerț cu ridicata al animalelor vii din Wuhan, China de Sud, cum mai este numită, a fost închisă prin ordinul guvernului municipal din Wuhan.

Dovezi care arată că pangolinul este responsabil de transmiterea coronavirusului

Un grup de oameni de știință din America de Nord a făcut o descoperire importantă cu privire la COVID-19. Cercetătorii au identificat o similaritate ridicată a secvențelor genomului între COVID-19 și un genom de coronavirus reconstituit dintr-o bază de date a pangolinului.

Un alt grup de specialiști de la Universitatea din Hong Kong a izolat virusul folosind țesut de pangolin. Analiza acestora asupra secvențelor genomilor virali a relevat prezența a două noi coronavirusuri. Acești genomi se aseamănă în proporție de aproximativ 85,5 până la 92,4% cu genomii COVID-19.

Recent, cercetătorii din Guangzhou, China, au sugerat faptul că pangolinii (Manis pentadactyla) sunt gazdele intermediare probabile ale COVID-19. Aceștia au detectat virusuri CoV la pangolini, care sunt foarte asemănători cu COVID-19.

Informațiile de mai sus provin din declarațiile decanului Universității Agricole Chineze din Beijing. Cu toate acestea, declarațiile sale nu au fost raportate în niciun articol științific. Este important să gestionăm informațiile cu precauție, deoarece analiza genetică este încă în curs.

Dacă pangolinul este responsabil de transmiterea coronavirusului, cum se întâmplă acest lucru?

Pangolinul este cel mai traficat animal de pe planetă. Acest mic mamifer este lent, are obiceiuri nocturne și pielea solzoasă. Din păcate, credințele populare susțin că diverse părți ale corpului său au proprietăți vindecătoare. Acestea se referă în special la solzii pangolinului, dar și la fetuși, oase și gheare. Dacă pangolinul este responsabil de transmiterea coronavirusului, atunci principalul vinovat este modul în care oamenii se folosesc de acest animal.

Concluzii finale

Apariția COVID-19 este un exemplu excelent al relației strânse care există între sănătatea animalelor și a oamenilor, starea ecosistemului și obiceiurile umane.

Numeroase virusuri trăiesc în gazde naturale de mult timp. Activitatea umană este, în mare parte, de vină pentru răspândirea constantă a virusurilor de la gazdele naturale la oameni și alte animale. Aceasta include practicile agricole moderne și urbanizarea. Prin urmare, cel mai eficient mod de a preveni răspândirea virusurilor este menținerea barierelor dintre gazdele naturale și societatea umană.

Dacă pangolinul este cu adevărat responsabil de transmiterea coronavirusului, atunci manipularea acestor animale necesită o deosebită precauție. Prin urmare, comercializarea lor ar trebui să fie strict interzisă în China și în restul lumii.

* Ultima actualizare pe 26 martie 2020: Oamenii de știință au confirmat că pangolinul este responsabil de transportarea de viruși similari cu COVID-19.


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.