SUA testează un vaccin contra coronavirusului - Doza de Sănătate
 

SUA testează un vaccin contra coronavirusului

Statele Unite ale Americii au început testarea unui vaccin împotriva COVID-19 la oameni. Testarea se află în prima fază, așadar rezultatele vor fi disponibile peste ceva timp. Imunizarea în masă implică un proces îndelungat.
SUA testează un vaccin contra coronavirusului

Ultima actualizare: 22 mai, 2020

În Statele Unite ale Americii, oamenii de știință au dezvoltat și început testarea unui vaccin contra coronavirusului COVID-19 la oameni. Având în vedere pandemia globală, descoperirea unui tratament sau a unui vaccin a devenit o urgență. Deși rezultatele par a fi promițătoare, vaccinul nu va fi gata în viitorul apropiat.

Denumirea științifică a vaccinului este, pentru moment, mARN-1273. Aceste litere fac referire la mecanismul biochimic utilizat în fabricarea sa. Acesta constă într-o platformă genetică care transcrie codul genetic al virusului pentru a-l interpreta în mod artificial.

Orașul în care se desfășoară testarea este Seattle, iar Institutul Național de Alergie și Boli Infecțioase (NIAID) și Institutul de Cercetare Permanentă în Domeniul Sănătății Kaiser din Washington(KPWHRI) finanțează cercetarea. Ajutorul financiar este furnizat și de compania biotehnologică Moderna.

Vaccin contra coronavirusului

În ce constă prima fază a experimentului?

Pentru a testa vaccinul împotriva COVID-19, oamenii de știință au apelat la un experiment deschis. Aceasta înseamnă că atât cercetătorii, cât și participanții sunt conștienți de doza care va fi utilizată și de durata administrării.

Testarea deschisă este diferită de testarea oarbă sau testarea dublu oarbă, acolo unde una sau ambele părți nu cunosc în totalitate detaliile experimentului. De asemenea, acest studiu nu poate fi comparat cu administrarea tratamentelor placebo. Acesta evaluează pur și simplu răspunsul la vaccin, fără a-l compara cu răspunsul la o altă substanță.

În prima fază a testării vaccinului împotriva coronavirusului COVID-19 la om, cercetătorii au injectat substanța unui număr de 45 de pacienți. Subiecții sunt persoane cu vârste cuprinse între 18 și 55 de ani, care au fost sănătoase înainte de începerea experimentului. Este important să clarificăm că toți subiecții sunt voluntari.

Fiecare subiect primește o injecție cu prima doză de vaccin contra coronavirusului. Peste o lună, va fi administrată o nouă doză. Unii subiecți vor primi o doză de 25 de micrograme, în timp ce alții vor primi 100 sau 250 de micrograme.

Pentru a avea primele rezultate, este necesar un timp de așteptare de cel puțin 6 săptămâni. Aceste rezultate vor arăta dacă cercetătorii pot trece sau nu în a doua fază de testare.

Vaccin contra coronavirusului

Statele Unite ale Americii au demarat prima fază de testare a unui vaccin împotriva coronavirusului.

Tehnologia prin care este testat noul vaccin contra coronavirusului

Numele vaccinului se referă la tehnologia pe care cercetătorii o folosesc pentru a-l produce – mARN este un acronim care înseamnă „acid ribonucleic mesager”.

Acest nou tip de coronavirus este un virus format exclusiv din ARN. Toate informațiile sale genetice sunt conținute în această moleculă, care este similară cu ADN-ul, dar nu identică.

Fiind un virus ARN, coronavirusul are o capacitate ridicată de a suferi mutații. Acest lucru explică de ce s-a transformat dintr-un microorganism care putea infecta doar animalele, într-un virus cu capacitatea de a se răspândi printre oameni.

În urma studierii secvențelor genomului, au fost identificate diferite tulpini de COVID-19. Tulpinile principale sunt S și L. Cu toate acestea, în fiecare țară în care virusul s-a răspândit, oamenii de știință descoperă progresiv și alte mutații ale virusului. Asta dacă dispun de tehnologia necesară pentru a analiza genomul.

Având în vedere capacitatea ridicată a COVID-19 de a suferi mutații, vaccinul a fost dezvoltat pe baza genomilor coronavirușilor SARS și MERS. Acestea sunt microorganismele care au cauzat două epidemii anterioare la oameni.

Moleculă de coronavirus

Pe baza diferitelor tulpini de coronavirus, oamenii de știință au produs în mod artificial vaccinul care este testat în prezent.

Ingredientul cheie al vaccinului

Oamenii de știință au adăugat în acest vaccin și secvența genomului găsită în mutația apărută în Wuhan, China. Având aceste informații și utilizând tehnologia MARN, cercetătorii au fost capabili să producă vaccinul contra coronavirusului.

De asemenea, cercetătorii au reușit să dezvolte rapid acest vaccin, deoarece au reușit să înțeleagă alcătuirea exterioară a coronavirusului. Pe bună dreptate, numele virusului provine de la forma sa exterioară de coroană.

„Tijele” aflate pe exteriorul coronavirusului fac parte dintr-un mecanism utilizat pentru penetrarea celulelor. Acolo, în „tije”, se află o proteină care funcționează ca o cheie pentru a accesa membrana celulară a corpului uman.

La ce ne putem aștepta în urma testării acestui vaccin contra coronavirusului?

Testarea acestui vaccin ne oferă o speranță. Este clar că s-au înregistrat progrese în identificarea virusului și în capacitatea de a preveni infectarea la nivel celular. Însă este important să ne amintim că testarea se află încă în prima sa fază.

Va trebui să așteptăm cel puțin 6 săptămâni pentru a afla primele rezultate. Apoi, cercetările vor stabili dacă rezultatele sunt suficient de bune pentru a iniția a doua fază a testării. Specialiștii în imunizări ne avertizează asupra faptul că va mai dura un an înainte ca vaccinul să fie complet dezvoltat și disponibil publicului larg.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Casadevall, Arturo, and Liise-anne Pirofski. “The convalescent sera option for containing COVID-19.” The Journal of Clinical Investigation 130.4 (2020).
  • Liu, Cynthia, et al. “Research and Development on Therapeutic Agents and Vaccines for COVID-19 and Related Human Coronavirus Diseases.” (2020).
  • Prompetchara, Eakachai, Chutitorn Ketloy, and Tanapat Palaga. “Immune responses in COVID-19 and potential vaccines: Lessons learned from SARS and MERS epidemic.” Asian Pacific J. allergy Immunol 10 (2020).
  • Chen, Wen-Hsiang, et al. “The SARS-CoV-2 Vaccine Pipeline: an Overview.” Current Tropical Medicine Reports (2020): 1-4.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.