5 informații despre infecția cu coronavirus la câini - Doza de Sănătate
 

5 informații despre infecția cu coronavirus la câini

În familia coronavirusurilor a apărut un nou microorganism cunoscut sub denumirea de 2019-nCoV. Acesta a stârnit îngrijorare în întreaga lume. Astăzi vom vorbi despre coronavirusul canin și modul în care acesta se raportează la actuala pandemie.
5 informații despre infecția cu coronavirus la câini

Ultima actualizare: 01 martie, 2022

Ne aflăm în mijlocul unei explozii de știri cu privire la coronavirus. Așadar, este posibil să te îngrijoreze infecția cu coronavirus la câini. Ce presupune aceasta? Și, mai ales, animalul tău de companie este supus riscului de infectare? Există încă multe întrebări fără răspuns cu privire la acest nou focar. Însă sperăm să îți liniștim unele dintre temeri în rândurile ce urmează. Îți vom prezenta 5 lucruri pe care ar trebui să le știi despre coronavirusul canin.

5 informații despre infecția cu coronavirus la câini

Ce sunt coronavirusurile?

Coronavirusurile (CoV) reprezintă o familie de aproximativ 40 de virusuri. Aceste microorganisme au fost denumite astfel grație structurii lor exterioare, care are formă de coroană. În general, acești viruși infectează mamiferele într-o manieră specifică speciei. Oamenii de știință au izolat tulpini diferite de coronavirusuri care infectează pisicile, iepurii, dihorii, vacile, curcanii și porcii.

Printre aceste tulpini, există trei tipuri virale ce pot infecta câinii, care sunt cunoscute sub denumirea de coronavirusuri canine. Acestea sunt CCoV I, CCoV II și CRCoV. „CC” se referă la „coronavirus canin”, iar „CRC” la coronavirus respirator canin.

Virusul COVID-19 atacând organismul

La om, membrii acestei familii de virusuri pot provoca răceala comună. Se estimează că 15% dintre cazurile de gripă sunt provocate de microorganisme din familia coronavirusurilor. Alte tulpini virale provoacă boli mai grave, precum Sindromul respirator din Orientul Mijlociu (MERS-CoV) și Sindromul respirator acut sever (SARS-CoV). Virusul care a provocat focarul care a debutat în orașul chinez Wuhan este cunoscut drept 2019-nCoV.

Noul coronavirus 2019-nCoV este o nouă tulpină de coronavirus care nu a fost detectată anterior la ființele umane.

Este posibilă transmiterea noului coronavirus între oameni și animale de companie?

Aceasta este o temere pe care mulți oameni o au cu privire la coronavirusul canin. Deși câinii, pisicile și oamenii pot contracta viruși care aparțin familiei Coronaviridae, infecțiile sunt, în general, diferite la fiecare specie. Prin urmare, răspândirea infecției de la o specie la alta este extrem de rară.

Cu toate acestea, este important să subliniem faptul că virusurile sunt celebre pentru capacitatea lor de a suferi mutații. În mod normal, mutanții virali mențin caracteristicile speciilor din care fac parte. Acest lucru explică de ce, în ciuda prezenței a numeroși viruși pe planetă, majoritatea dintre ei nu afectează omul.

Foarte rar apare o mutație care permite unui virus să infecteze membrii unor specii diferite. Deocamdată, experții nu sunt deloc îngrijorați de posibilitatea răspândirii infecției cu coronavirus între oameni, câini și pisici.

Pe baza analizei modificărilor induse de mutații în secvențele virușilor, experții au demonstrat că coronavirusurile MERS-CoV, SARS-CoV și chiar 2019-nCoV au apărut pentru prima dată la lilieci.

Liliac purtător de coronavirus

Cât de gravă este infecția cu coronavirus la câini?

Oamenii de știință au descoperit trei tipuri de coronavirus la câini. Două dintre aceste microorganisme provoacă diaree și sunt foarte asemănătoare între ele. Acestea sunt CCoV I și II, ambele cauzând simptome ușoare și trecând adesea neobservate.

Primul raport despre infecția cu CCoV a apărut în anul 1974, atunci când cercetătorii au izolat această tulpină de virus la câinii cu enterită severă dintr-o unitate militară canină din Germania.

În anul 2003, a fost raportat un al treilea coronavirus canin. CRCoV formează grupa II și cauzează probleme respiratorii care pot deveni grave. Infecția provoacă pneumonie și poate duce la moartea animalului. Infecția cu CRCoV are o incidență ridicată la câinii care trăiesc în condiții de supraaglomerare.

De-a lungul anilor, au fost raportate focare cauzate de un CRCoV extrem de virulent și pantropic, ceea ce înseamnă că afectează mai multe organe. CRCoV, împreună cu alte virusuri din diferite familii care provoacă infecții respiratorii duc la apariția tusei de canisă.

Cât de frecventă este infecția cu coronavirus la câini?

Mai multe studii serologice și virologice demonstrează că CCoV este foarte răspândit în rândul populației canine. În general, virusul este foarte răspândit în canise și adăposturi de animale.

Infecția enterică cu CCoV are o rată ridicată de morbiditate (număr de animale bolnave) și o rată scăzută de mortalitate. Virusul este eliminat în concentrații mari prin saliva și fecalele animalelor afectate și se răspândește pe cale fecală și orală.

În cazul grupului al II-lea, rapoartele din Statele Unite au estimat că 50% dintre câinii evaluați au anticorpi împotriva CRCoV. Acest lucru indică faptul că aceste animale au fost expuse la virus la un moment dat în viață.

Ar trebui să-ți faci griji în privința infecției cu coronavirus la câini?

Nu, nu ar trebui să te îngrijoreze infecția cu coronavirus la câini. De fapt, există chiar și un vaccin disponibil împotriva coronavirusurilor din grupa I. Însă majoritatea medicilor veterinari urmează indicațiile Asociației Mondiale a Veterinarilor pentru Animalele Mici (WSAVA). Întrucât infecția este foarte ușoară, asociația nu recomandă efectuarea vaccinului.

Nu există un tratament specific pentru infecțiile provocate de virusul CRCoV pantropic. Tratarea infecției presupune terapia de menținere a nivelului adecvat de lichide și electroliți. De asemenea, medicii veterinari pot prescrie administrarea unor agenți antimicrobieni cu spectru larg pentru a trata infecțiile bacteriene secundare. Însă acest tip de abordare nu este des întâlnit.

Până în prezent, nu există niciun fel de vaccin împotriva virusului CRCoV pantropic. S-a demonstrat că vaccinurile inactive care sunt utilizate în prezent împotriva virusului CCoV enteric au un efect foarte redus. Cea mai bună măsură de prevenție este să îți vaccinezi câinele împotriva infecțiilor respiratorii (parainfluenza, adenovirus, distemper și Bordetella bronchiseptica) pentru a evita coinfectarea. În plus, este foarte important să izolezi câinii cu tuse de canisă până la dispariția completă a simptomelor bolii.

În concluzie, și animalele de companie pot fi afectate de coronavirusuri. Însă vorbim despre tulpini complet diferite, care nu se transmit la om. În timpul acestei pandemii de COVID-19, nu trebuie să te îngrijorezi cu privire la câinele sau pisica ta!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Erles, K., Toomey, C., Brooks, H. W., & Brownlie, J. (2003). Detection of a group 2 coronavirus in dogs with canine infectious respiratory disease. Virology, 310(2), 216-223.
  • Binn, L. N., Lazar, E. C., Keenan, K. P., Huxsoll, D. L., Marchwicki, R. H., & Strano, A. J. (1974). Recovery and characterization of a coronavirus from military dogs with diarrhea. In Proceedings of the Annual Meeting of the United States Animal Health Association, pp. 359–366.
  • Day, M., Horzinek, M.C., Schultz, R.D., Squires R.A (2016) Directrices para la vacunación de perros y gatos de la asociación mundial de veterinarios de pequeños animales (WSAVA). Journal of Small Animal Practice • Vol 5, E20.
  • Le Poder, S. (2011). Feline and canine coronaviruses: common genetic and pathobiological features. Advances in virology, 2011.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.