De ce răcim? Cum ne protejăm?
Răceala este una dintre cele mai frecvente boli. De fapt, acesta este unul dintre cele mai comune motive pentru care oamenii merg la medicul de familie, iar copiii lipsesc de la școală. Totuși, de ce răcim și cum ne protejăm?
În fiecare țară și cultură, există credințe diferite despre motivul pentru care oamenii răcesc. De exemplu, în multe părți ale lumii, oamenii asociază în mod greșit debutul unei răceli cu expunerea la temperaturi scăzute.
Interesant este faptul că textele egiptene datând din 1500 î.Hr. descriu în detaliu răcelile. Astăzi, datorită progreselor din domeniul medical, putem spune cu exactitate care sunt cauzele reale ale răcelii și defini concret ceea ce se întâmplă în organism în timpul unei răceli.
Așadar, în acest articol îți vom explica de ce răcesc oamenii. Vei afla tot ceea ce trebuie să știi despre această afecțiune și vom dezbate câteva mituri populare despre răceală, o boală care afectează practic întreaga populație la un moment dat în viață.
De ce răcim?
O răceală este de fapt o infecție virală. Aceasta este una dintre cele mai frecvente boli și apare, în general, din cauza rinovirusului și coronavirusului. Răceala este o afecțiune autolimitatoare care durează, de obicei, cel mult 10 zile.
Este important de menționat faptul că, deși denumirea sa poate crea confuzie, oamenii nu răcesc din cauza frigului. Deși este adevărat că frigul și sezonul rece sunt legate de numeroase cazuri de răceală, acestea nu reprezintă motivul îmbolnăvirii. Răceala este o infecție virală.
Răcelile nu sunt cauzate de anotimpul rece. Deși sunt mai frecvente în acest sezon, adevărata cauză este o infecție virală.
Răcelile afectează oameni de toate vârstele. Rinovirușii și coronavirușii sunt extrem de contagioși și se răspândesc cu ușurință. Cele mai frecvente simptome ale acestei infecții virale sunt strănutul și congestia nazală. Alte simptome comune sunt:
- Ochi care lăcrimează intens și secreții nazale abundente
- Dureri de cap sau dureri de gât
- Oboseală și stare generală de rău
- Prezența mucusului în gât sau în piept
Îți recomandăm:
Care sunt factorii de risc pentru apariția răcelii?
Faptul că este vorba despre o infecție virală nu exclude faptul că anumiți factori pot facilita îmbolnăvirea. Aici includem statul în frig sau debutul sezonului rece.
În primul rând, trebuie să înțelegi că, deși oamenii răcesc mai des iarna, răceala poate apărea în orice moment al anului. La fel se întâmplă și în cazul vârstei: oricine poate fi afectat de răceală.
Cu toate acestea, incidența răcelii la copiii cu vârsta sub șase ani este mult mai mare. Acest lucru este cauzat de faptul că măsurile de igienă la această vârstă nu sunt eficiente, iar copiii intră des în contact la școală sau la joacă.
Răcelile sunt mai frecvente la copii, deoarece mediile școlare facilitează răspândirea virusului.
Un alt factor de risc este existența unui sistem imunitar slab. Dacă ai avut recent orice tip de infecție sau suferi de o boală cronică, ești mult mai predispus la apariția unei viroze respiratorii.
Starea sistemului imunitar depinde de multe elemente și substanțe, motiv pentru care acesta este expus la numeroase modificări și deficite care îl pot slăbi. De exemplu, dacă nu dormi suficient sau ai o lipsă de vitamina C, sistemul tău imunitar este slăbit.
S-a dovedit că fumatul te predispune, de asemenea, la apariția virozelor. Atât fumătorii activi, cât și cei pasivi răcesc mai des. Motivul este faptul că fumul de țigară dăunează mucoaselor tractului respirator și facilitează intrarea virusului în organism.
Îți recomandăm:
Concluzie: de ce răcim?
Oamenii răcesc din cauza unei infecții virale. Este important să înțelegem că, deși frigul și iarna sunt factori de risc, acestea nu sunt adevăratele cauze ale răcelii.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- InformedHealth.org [Internet]. Cologne, Germany: Institute for Quality and Efficiency in Health Care (IQWiG); 2006-. Common colds: Overview. 2006 Feb 14 [Updated 2018 Nov 15]. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279543/
- Worrall G. Common cold. Can Fam Physician. 2011;57(11):1289–1290.
- Arroll B. Common cold. BMJ Clin Evid. 2011;2011:1510. Published 2011 Mar 16.
- Troullos E, Baird L, Jayawardena S. Common cold symptoms in children: results of an Internet-based surveillance program. J Med Internet Res. 2014;16(6):e144. Published 2014 Jun 19. doi:10.2196/jmir.2868