Sfaturi pentru bătrâni în timpul carantinei - Doza de Sănătate
 

Sfaturi pentru bătrâni în timpul carantinei

Persoanele în vârstă au nevoie de sprijin mai mult ca niciodată în acest moment. Acestea sunt expuse riscului îmbolnăvirii. În țările afectate de coronavirus, se aplică cele mai stricte măsuri de protecție a vârstnicilor. Totuși, această perioadă a carantinei poate fi una plăcută dacă se iau decizii corecte.
Sfaturi pentru bătrâni în timpul carantinei

Ultima actualizare: 22 mai, 2020

Persoanele în vârstă din întreaga lume trăiesc în stres de mai multe săptămâni sau chiar luni. Nimeni nu a fost pregătit să înfrunte măsurile drastice impuse din pricina pandemiei de coronavirus. Este o situație care ne schimbă complet viața de zi cu zi și ne restrânge libertatea de mișcare. În acest articol, vom oferi câteva sfaturi pentru bătrâni în timpul carantinei, cu scopul de a-i ajuta să treacă mai ușor peste această perioadă de distanțare socială.

Persoanele în vârstă, precum și cele care suferă de anumite boli, prezintă cel mai mare risc de a se confrunta cu efectele periculoase ale COVID-19. Prin urmare, acestea au de înfruntat o mare povară psihologică. Vârstnicii sunt cei care trebuie să respecte în totalitate restricțiile impuse de către autorități.

Cea mai importantă regulă este faptul că bătrânii nu trebuie să-și părăsească locuințele. Eficacitatea acestei măsuri este incontestabilă. A rămâne acasă este măsura fundamentală pentru protejarea persoanelor în vârstă (și a tuturor, desigur). Cu toate acestea, statul în casă poate deveni o sursă suplimentară de suferință dacă nu este gestionat corect.

Carantina sau izolarea la domiciliu nu este ușoară, dar având o atitudine pozitivă, poate deveni chiar plăcută. Iată câteva sfaturi pentru a facilita situația.

Sfaturi pentru bătrâni în timpul carantinei

Reducerea expunerii: un pas important pentru persoanele în vârstă în timpul pandemiei de COVID-19

Toate dovezile științifice disponibile la ora actuală, precum și experiența acumulată în mai multe țări din întreaga lume ne arată faptul că cea mai eficientă măsură pentru prevenirea îmbolnăvirii este izolarea la domiciliu. Evitarea contactului cu cei din jur este importantă pentru toată lumea, dar mai ales pentru persoanele în vârstă.

Așadar, să analizăm mai întâi aspectele pozitive. Rămânând acasă, oamenii în vârstă vor împiedica răspândirea coronavirusului, iar acest lucru este încurajator. Este pașaportul bătrânilor pentru a putea continua să se bucure de viață și să fie acolo pentru toți cei care îi iubesc și au nevoie de ei.

Trebuie să înțelegi că acest lucru este temporar

Nu uita: măsurile de izolare la domiciliu sunt temporare și ajută la limitarea răspândirii virusului. Cu alte cuvinte, izolarea va încetini viteza cu care coronavirusul se răspândește și va face situația mai ușor de controlat. Izolarea nu va dura pentru totdeauna. Cu cât mai mulți oameni respectă regulile, cu atât este mai probabil ca totul să se termine mai devreme.

Când pare că izolarea este prea greu de suportat, amintește-ți că aceasta este o situație temporară de maxim două sau trei luni. Așadar, ceea ce trebuie să faci este să profiți din plin de aceste momente de liniște. În acest fel, întreaga experiență va deveni în curând o amintire îndepărtată.

Sfaturi pentru bătrâni în timpul carantinei

Cei care au o curte mică sau un balcon pot profita de acest lucru pentru a petrece câteva ore în aer liber, fără a părăsi domiciliul

Folosește în mod înțelept timpul liber

Este o idee bună să-ți stabilești o rutină care să se potrivească noii situații. De obicei, oamenii care petrec mult timp acasă devin leneși și delăsători. Nu ai vrea să ajungi în această situație. Trebuie să-ți umpli timpul cu activități pozitive ușor de realizat.

Este important să nu-ți schimbi programul normal de somn și servit masa. Încearcă să te trezești dimineața la aceeași oră, să faci un duș dacă dorești, să servești micul dejun și să te pregătești pentru o nouă zi. Nu trebuie să rămâi în pijamale și să stai în fața televizorului toată ziua schimbând canalele!

Idei de ocupare a timpului liber pentru bătrâni în timpul carantinei

Femeie care citește un roman

Cititul este o opțiune excelentă pentru a-ți petrece timpul liber în perioada de carantină impusă de pandemia de coronavirus.

Există multe lucruri pe care persoanele în vârstă le pot face în timpul izolării la domiciliu. Însă totul depinde de gusturile, interesele și pasiunile acestora. O idee bună este să începi făcând o listă de activități care pot fi realizate acasă. De exemplu, organizarea dulapurilor, cititul sau învățarea unui lucru nou sunt activități excelente pe care le poți întreprinde atunci când nu ai voie să-ți părăsești locuința.

De asemenea, acesta momentul perfect pentru a-ți relua hobby-urile pe care le-ai lăsat în urmă de-a lungul timpului din diferite motive (scrisul, desenatul, tricotatul, pictatul sau grădinăritul). Alcătuirea unui jurnal în care să îți înregistrezi gândurile legate de această experiență poate fi de mare ajutor pentru a-ți sorta ideile și a te elibera de stres și apăsare sufletească.

Ține legătura cu familia și prietenii în timpul pandemiei de coronavirus

Este important ca persoanele în vârstă să țină legătura cu familiile sau cunoscuții lor. A rămâne acasă nu înseamnă să întrerupi toate legăturile cu societatea. Telefoanele, internetul și mass-media sunt disponibile pentru a preveni acest lucru.

Izolarea la domiciliu poate fi o oportunitate excelentă de a te familiariza cu unele dispozitive electronice pe care le poți folosi pentru a păstra contactul cu oamenii din jur. Este o idee bună să contactezi persoanele pe care le cunoști pentru a le întreba cum se simt și pentru a le anunța că ești bine. Analizează posibilitatea de a crea o rețea sau un grup pentru a ține legătura zilnic și pentru a vă ajuta reciproc dacă acest lucru este necesar.

Este bine ca bătrânii să fie la curent cu toate noutățile ascultând programe radio, citind ziare online sau uitându-se la televizor pentru a fi conștienți de evoluția situației. Cu toate acestea, nu te lăsa păcălit de știrile false și acordă atenție doar surselor oficiale de informații. De asemenea, este important să urmărești și să citești și lucruri simple și distractive!

În cele din urmă, este important să ne amintim că fiecare zi ce trece din această perioadă de izolare este o realizare excelentă – o zi în minus până la încheierea carantinei!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Villegas-Chiroque, M. (2020). Pandemia de COVID-19: pelea o huye. Revista Experiencia en Medicina del Hospital Regional Lambayeque, 6(1).
  • ERDEM, MUSTAFA, MUNTASER SAFAN, and C. A. R. L. O. S. CASTILLO-CHAVEZ. “A DELAY DIFFERENTIAL EQUATIONS MODEL FOR DISEASE TRANSMISSION DYNAMICS.” Revista de Matemática: Teoría y Aplicaciones 27.1 (2020): 49-71.
  • Curioso, Fernando, and José Navarro. “Cambios horarios y diarios en la motivación laboral:¿ Influye el tiempo objetivo en la motivación en el trabajo?.” Psychologica 62.1 (2019): 253-272.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.