Complicații și simptome cauzate de zona zoster - Doza de Sănătate
 

Complicații și simptome cauzate de zona zoster

Zona zoster este o boală care afectează, în general, adulții trecuți 50 de ani și persoanele cu un sistem imunitar slăbit.
Complicații și simptome cauzate de zona zoster

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Zona zoster (cunoscută și ca herpes zoster) este o infecție produsă de virusul varicelo-zosterian, care atacă nervii localizați sub piele. Principalele simptome cauzate de zona zoster includ inflamațiile și apariția unor erupții asemănătoare bășicilor. Aceste erupții apar de-a lungul nervilor, drept pentru care sunt foarte vizibile.

Pielea afectată are un aspect iritat, fiind acoperită de bășici care urmează traseul nervilor. Aceste bășici cauzează durere și senzații de arsură. Din acest motiv, zona zoster este denumită în anumite părți ale globului „focul Sfântului Anton”.

Majoritatea pacienților cu zona zoster sunt adulți vârstnici. Însă și mulți adolescenți experimentează episoade de boală, deși în cazul lor simptomele sunt mai blânde. La populația vârstnică, zona zoster poate cauza complicații.

În cele ce urmează îți prezentăm cele mai frecvente complicații și simptome cauzate de zona zoster.

Cauzele apariției zonei zoster

Simptome cauzate de zona zoster ce au la bază un virus

Virusul care declanșează zona zoster este același care stă la baza varicelei. Acest microorganism nociv nu este niciodată eliminat din organism. El rămâne în stare latentă și, în anumite circumstanțe, se poate reactiva la nivelul nodurilor nervoase.

Nu toți pacienții care au avut varicelă vor suferi de zona zoster. În mod normal, virusul se reactivează la persoanele al căror sistem imunitar a suferit alterări permanente. Cauza problemei ar putea fi înaintarea în vârstă, o altă afecțiune sau utilizarea anumitor medicamente (inclusiv corticoizi și medicamente pentru reumatism).

Zona zoster nu este contagioasă. Însă pacienții pot transmite virusul varicelo-zosterian persoanelor care nu au suferit niciodată de varicelă. Acesta se transmite prin intermediul contactului direct cu bășicile.

Adulții cu vârsta peste 50 de ani sunt mai predispuși la apariția zonei zoster decât restul populației. Și cei al căror sistem imunitar a fost compromis de virusul HIV sau au suferit de varicelă în primul an de viață sunt foarte vulnerabili.

Cele mai frecvente simptome cauzate de zona zoster

Bășicuțele pe lista de simptome cauzate de zona zoster

Durerea este cel mai evident simptom al zonei zoster. Aceasta poate surveni chiar și înainte de apariția bășicilor, deoarece virusul afectează nervii dermei. De obicei, bășicile apar la 1-14 zile de la primul episod de durere, această senzație putând fi ușoară sau severă.

Primele simptome cauzate de zona zoster sunt:

Totodată, în fazele inițiale, zona zoster mai poate cauza și:

  • Febră
  • Dureri de cap și disconfort general
  • Disconfort gastrointestinal

Principalul simptom al zonei zoster este, fără îndoială, prezența bășicilor. Inițial, erupțiile vor fi minore, dar bășicile pot crește, îmbinându-se unele cu celelalte pentru a forma leziuni mari. În general, bășicile cresc în mărime în primele 3-5 zile. Mai târziu se formează cruste, aceasta constituind faza finală a bolii.

Atunci când virusul ataca capul, vederea și auzul pacientului pot fi afectate. Zona zoster poate ataca nervul mandibular și pot apărea leziuni în cavitatea bucală, pe limbă sau în gât. În cazuri rare, pacientul își poate pierde simțul gustului.

Diagnostic și complicații

Simptome cauzate de zona zoster ce pot duce la complicații

Zona zoster se diagnostichează în urma examinării fizice a pacientului. Se va ține cont de istoricul medical al acestuia.

Dacă există dubii cu privire la diagnostic, pacientul va trebui să se supună unei biopsii. Mostra de celule cutanate extrasă va fi analizată în laborator pentru a se obține informații adiționale. Și analizele de sânge constituie o metodă viabilă de diagnosticare.

Dacă sistemul nervos este compromis, medicul va executa o puncție lombară pentru a obține un diagnostic exact. De asemenea, în cazurile atipice, se va apela la testul Tzanck, care implică răzuirea bășicilor și testarea lichidului din interiorul lor.

Una dintre cele mai frecvente complicații ale zonei zoster este reprezentată de nevralgia postherpetică. Jumătate din pacienți vor dezvolta această problemă, care constă în experimentarea unei senzații insuportabile de arsură sau șoc electric.

În cazurile cele mai grave, durerea experimentată este complet debilitantă. Cel mai neplăcut aspect este faptul că senzația poate persista foarte mult timp (săptămâni, luni sau ani de zile), uneori chiar toată viața.

Alte complicații ale zonei zoster vizează ochii (dacă erupțiile apar aproape de aceste organe). Deseori efectele acestei boli pot fi foarte severe. Pot surveni probleme cutanate, precum celulita și impetigo. Zona zoster poate cauza și meningită.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.