10 tratamente naturale pentru herpesul oral - Doza de Sănătate
 

10 tratamente naturale pentru herpesul oral

În cele ce urmează, îți dezvăluim 10 remedii naturale care te pot ajuta să ameliorezi disconfortul creat de herpesul oral, și pe care le poți utiliza pentru a completa tratamentul medicamentos stabilit de medicul tău.
10 tratamente naturale pentru herpesul oral

Ultima actualizare: 29 decembrie, 2022

Herpesul oral este produs de un virus ce se transmite în general prin intermediul sărutului sau al contactului direct cu o persoană care trece printr-un episod de herpes. O altă metodă de transmitere a bolii o reprezintă obiectele contaminate, precum lamele de ras, rujurile sau prosoapele.

Herpesul oral se manifestă sub formă de bășici roșii sau izbucniri ale virusului la nivelul buzelor. Înainte ca bășicile să devină vizibile, persoana infectată are senzații de mâncărime sau de arsură, simptome care anunță apropierea dezvoltării herpesului.

Conform studiilor de specialitate, aproape toate persoanele adulte suferă de herpes oral la un moment dat în viață. Fiind o afecțiune frecventă, există diverse remedii care ne pot ajuta să o tratăm și chiar să o vindecăm.

Cum putem trata herpesul oral în mod natural?

În general, ne dăm seama că suferim de herpes oral atunci când ne trezim dimineața cu leziuni herpetice în regiunea buzelor. Avem la dispoziție numeroase variante pentru a ameliora leziunile și disconfortul resimțit.

Înainte de a încerca următoarele tratamente naturiste, te sfătuim să speli zona afectată cu săpun antibacterian și apă pentru a preveni răspândirea virusului.

1. Tratament pe bază de usturoi

Herpesul oral vindecat cu un tratament pe bază de usturoi

Usturoiul este un aliment cu un efect antiviral natural, ideal pentru a trata herpesul oral. Nu trebuie decât să tai un cățel de usturoi în jumătate și să freci una din jumătăți pe leziunile herpetice timp de câteva secunde.

2. Tratament pe bază de lapte

Laptele este bogat în lizină, o substanță care inhibă arginina, aminoacidul responsabil de dezvoltarea herpesului oral. Poți grăbi procesul de vindecare cu ajutorul unui tratament pe bază de lapte. Trebuie doar să înmoi niște vată în puțină lapte și aplică lichidul pe leziunile herpetice din zona buzelor.

3. Tratament pe bază de gheață

Herpesul oral poate fi tratat cu gheață

Dacă începi să simți mâncărime sau inflamații la nivelul buzelor, te sfătuim să aplici o pungă cu gheață înfășurată într-un prosop pe zona afectată timp de câteva minute.

4. Tratament pe bază de ceai negru

Pentru a ameliora durerea produsă de herpesul oral și de a grăbi procesul de vindecare, poți să aplici o compresă cu ceai negru pe zona afectată.

5. Tratament pe bază de roșii și aloe vera

Herpesul oral poate fi tratat cu aloe vera

Spală zona afectată în fiecare zi și aplică pulpă de roșie. Las-o să acționeze timp de câteva minute, apoi aplică gel de aloe vera. Acest tratament te va ajuta să usuci leziunile herpetice.

6. Tratament pe bază de zeamă de lămâie

Lămâia este un dezinfectant și un antiseptic natural care este util împotriva virușilor. Tratamentul cu acest fruct constă în aplicarea a patru picături de zeamă de lămâie pe leziunile herpetice din zona buzelor de trei ori pe zi.

7. Tratament pe bază de iaurt

Herpesul oral poate fi vindecat cu un tratament din iaurt

Iaurtul conține substanțe care pot elimina virusul și curăța regiunea afectată de herpes oral. Te sfătuim să consumi iaurt în perioada în care suferi de această problemă de sănătate și să aplici acest aliment direct pe leziunile herpetice. De asemenea, asigură-te că iaurtul este rece înainte de a-l aplica.

8. Tratament pe bază de roșii verzi

Amestecă pulpa de roșie verde cu o lingură de bicarbonat de sodiu, apoi aplică pasta obținută cu ajutorul unei bucăți de vată direct pe regiunea afectată.

9. Tratament pe bază de miere

Herpesul oral poate fi tratat cu miere de albine

Amestecă o linguriță de miere de albine cu puțin oțet. Pentru a trata herpesul oral, aplică pasta obținută pe zona afectată de trei sau patru ori pe zi.

10. Tratament pe bază de sare

Aplică sare fină pe regiunea afectată cu puțină vată. Repetă aplicarea tratamentului de două sau trei ori pe zi.

Recomandări suplimentare pentru tratarea herpesului oral

Pe lângă remediile naturiste împotriva herpesului oral pe care ți le-am prezentat anterior, există anumite obiceiuri care te pot ajuta să elimini virusul definitiv și să eviți această problemă de sănătate pe viitor.

  • Dacă vrei ca leziunile herpetice să se usuce repede, spală-le zilnic.
  • Evită să expui zonele afectate ale pielii la razele ultraviolete.
  • Nu sparge bășicile și evită să îndepărtezi pielea moartă atunci când bășicile s-au uscat. Aceasta va dispărea singură după ce virusul este eliminat din organism.
  • După ce te-ai vindecat, aruncă la gunoi orice produse care au intrat în contact cu leziunile herpetice, cum ar fi periuța de dinți, lame sau produse cosmetice.
  • Evită consumul de alimente ce conțin arginină. Acest aminoacid este esențial pentru metabolismul virusului și îi permite acestuia să supraviețuiască mai mult timp în organism. Printre alimentele cu un conținut bogat de arginină se numără ciocolata, mazărea, alunele, gelatina, nucile, berea și sucurile carbogazoase precum cola.

Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.