5 boli infecțioase transmise prin sărut - Doza de Sănătate
 

5 boli infecțioase transmise prin sărut

Știai că 95% dintre microbii transmiși prin sărut se găsesc în salivă și în mucoasa nazală? Din fericire, doar 20% dintre aceștia pot afecta sistemul imunitar.
5 boli infecțioase transmise prin sărut
José Gerardo Rosciano Paganelli

Verificat și aprobat de medicul José Gerardo Rosciano Paganelli.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Există numeroase boli infecțioase transmise prin sărut, dar oare această acțiune este riscantă? Sărutul presupune să atingi buzele unei alte persoane cu propriile tale buze. Evident, acesta constituie o manifestare a iubirii care există într-o relație de cuplu.

Saliva joacă un rol important în cadrul sărutului. Cu alte cuvinte, acest gest implică un schimb inevitabil de microbi.

În articolul de azi vom pune deoparte latura emoțională și socială a sărutului. Faptul că multe persoane nu acordă atenție dezavantajelor sale nu înseamnă că ele nu există. Saliva poate transmite boli și microbi.

În general, avantajele sărutului depășesc cu mult părțile negative. Cu toate acestea, nu strică să luăm anumite măsuri de precauție și să evităm „săruturile periculoase”.

Citește în continuare pentru a descoperi 5 boli infecțioase transmise prin sărut.

1. Mononucleoza infecțioasă

Tineri care suferă de boli infecțioase transmise prin sărut

În limbajul uzual, mononucleoza infecțioasă este numită „boala sărutului”. Virusul care o provoacă se transmite prin schimbul de salivă.

  • Mononucleoza infecțioasă să răspândește prin transmiterea virusului Epstein-Barr, prin intermediul fluidelor din cavitatea bucală.
  • Acest virus afectează adesea adolescenții și tinerii. Însă persoane de toate vârstele îl pot contracta.
  • Printre simptomele mononucleozei infecțioase se numără: febra, durerile în gât și inflamarea ganglionilor limfatici.

Cum se detectează?

Dacă experimentezi simptomele tocmai enumerate, medicul îți va recomanda să te supui unor analize de sânge pentru a se asigura că ești afectat de virusul Epstein-Barr. Apoi, îți va prescrie analgezice.

2. Citomegalovirusul

Acest virus este mult mai răspândit decât sugerează denumirea sa. De îndată ce organismul îl contractează, acest microorganism va fi mereu prezent.

Citomegalovirusul se transmite prin contactul direct al fluidelor corporale, prin transfuziile de sânge sau prin contact sexual.

  • Cel mai surprinzător lucru este faptul că majoritatea purtătorilor nu realizează că au contractat acest virus. Dacă ai un sistem imunitar puternic, simptomele experimentate vor fi minime.
  • La sugari însă, trebuie luate mai multe măsuri de precauție. În cazul lor, contractarea citomegalovirusului ar putea cauza probleme recurente pe tot parcursul vieții.

Cum se detectează?

Asemenea virusului prezentat anterior, citomegalovirusul se detectează prin intermediul analizelor de sânge. Majoritatea purtătorilor nu au nevoie de tratament. Medicamente antivirale vor fi prescrise doar în anumite cazuri și, desigur, este important ca pacienții să practice o igienă adecvată.

3. Gingivita, pe lista de boli infecțioase transmise prin sărut

Dantura afectată de boli infecțioase transmise prin sărut

Gingivita este o infecție care afectează în principal gingiile, provocând o secreție continuă de bacterii la nivelul cavității bucale.

Această boală este provocată de placa bacteriană care se lipește de dinți și gingii. Pe lista de simptome ale gingivitei se află sângerările, roșeața și inflamarea regiunii afectate.

Cum se detectează?

Dacă experimentezi oricare dintre simptomele menționate, fă-ți programare la dentist. Gingivita poate duce la formarea unor „buzunare” adânci între dinți și gingie, precum și la apariția respirației urât mirositoare.

4. Faringita streptococică

Faringita streptococică este o infecție dureroasă care se dezvoltă la nivelul gâtului. Bacteriile (în acest caz, streptococii din grupele A și B) atacă în mod direct gâtul.

Această infecție se transmite atunci când o persoană sănătoasă intră în contact cu una infectată. Faringita streptococică se poate transmite chiar și prin cele mai mărunte acțiuni, precum strănutul sau suflarea nasului.

Cum se detectează?

Simptomele faringitei streptococice includ:

  • Dureri în gât și iritații
  • Pete albele în partea din spate a gâtului
  • Inflamații
  • Dureri de cap
  • Febră

Pentru a confirma diagnosticul, medicul nu trebuie decât să supună pacientul unui exudat faringian. Dacă rezultatul nu este clar, specialistul ar putea continua cu recoltarea unei culturi.

5. Herpesul labialis, printre cele mai frecvente boli infecțioase transmise prin sărut

Femeie afectată de boli infecțioase transmise prin sărut

Acest virus se transmite frecvent prin sărut. Herpesul reprezintă o infecție care afectează buzele, cavitatea bucală sau gingiile. Acesta este provocat de virusul herpes simplex.

Cum se detectează?

Simptomele herpesului apar, de obicei, la 1-2 săptămâni după ce purtătorul a contractat virusul. Herpesul provoacă apariția unor bășici dureroase. Pe lângă acestea, pacientul poate experimenta:

  • Febră care persistă mai mult de trei zile
  • Dureri în gât
  • Ganglioni limfatici inflamați

În mod normal, simptomele herpesului dispar în termen de două săptămâni. Medicul îi va prescrie pacientului un medicament antiviral, o cremă topică și instrucțiuni cu privire la igiena personală.

Ce măsuri de precauție trebuie să adopți înainte de a săruta pe cineva?

  • Mănâncă bine pentru a avea un sistem imunitar puternic.
  • Urmează instrucțiuni pentru a-ți peria dinții corect.
  • Nu subestima importanța folosirii aței dentare.
  • Supune-te unui control medical general cel puțin o dată pe an.
  • Schimbă-ți periuța de dinți cel puțin o dată la trei luni.
  • Folosește apă de gură pentru a combate microbii.

Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.