20 de remedii naturale pentru gingivită - Doza de Sănătate
 

20 de remedii naturale pentru gingivită

Dacă nu acționezi din timp, placa bacteriană de pe dinții tăi se poate transforma în tartru, ce este mult mai greu de îndepărtat. Ambele erodează smalțul și pot duce la pierderea dinților.
20 de remedii naturale pentru gingivită

Ultima actualizare: 25 mai, 2022

Dacă gingiile îți sângerează atunci când te speli pe dinți și, în mod special, ai gingiile inflamate sau înroșite, atunci este foarte posibil să suferi de gingivită. Cauza acestei afecțiuni este acumularea plăcii bacteriene, o peliculă lipicioasă ce este localizată între dinți și linia gingiei. Prin urmare, ai nevoie de remedii naturale pentru gingivită.

Ce este gingivita și care sunt cauzele sale?

Gingivita are ca principale simptome inflamația și sângerarea gingiilor, iar principala sa cauză este placa bacteriană, o substanță lipicioasă produsă de alimentele pe care le mâncăm și bacteriile din gură. Această afecțiune poate fi și rezultatul unei igiene orale deficitare sau al consumului în exces al anumitor alimente (cum ar fi, de exemplu, cafeaua).

În cele din urmă, placa bacteriană se transformă în compusul galben numit „tartru”. Acest proces duce la apariția unor toxine ce irită și erodează gingiile, provocând apariția unor goluri între dinți și gingii, unde se acumulează bacterii sau resturi de alimente ce duc la dezvoltarea unor infecții ce pot atinge chiar maxilarul. Dinții vor deveni mai slabi și poate chiar vor cădea, de aceea este important să folosești din timp remedii naturale pentru gingivită.

Formă de gingivită gravă

Printre cauzele gingivitei se numără:

  • O igienă orală deficitară, cum ar fi atunci când folosim o periuță de dinți cu peri prea aspri, nu ne spălăm pe dinți după fiecare masă sau nu folosim ață dentară
  • Stresul emoțional
  • Dezechilibrele hormonale, cum ar fi cele ce au loc în timpul sarcinii, al adolescenței sau al menstruației
  • Deficiențele nutriționale
  • Anumite afecțiuni, cum ar fi osteoporoza sau diabetul
  • Consumul anumitor medicamente sau alimente, cum ar fi anticoagulantele, antibioticele, antihipertensivele, imunosupresoarele sau antiepilepticele.
Remedii naturale pentru gingivită cu mere roșii

Care sunt cele mai bune remedii naturale pentru gingivită?

  • Prepară o mixtură din cantități egale de apă oxigenată și bicarbonat de sodiu. Spală-ți dinții cu aceasta. Concentrează-te în mod special asupra liniei gingiei. Bicarbonatul de sodiu ajută la îndepărtarea plăcii bacteriene.
  • În fiecare seară, clătește-ți gura cu o mixtură de apă caldă și jumătate de linguriță de sare.
  • De câteva ori în fiecare zi, masează-ți gingiile cu smochine ce au fost fierte în lapte sau gel de Aloe Vera.
Remedii naturale pentru gingivită cu fulgi de ovăz
  • Mănâncă una sau două bucăți de brânză Cheddar sau brânză elvețiană după principala ta masă (prânzul sau cina). Poți încerca să mănânci și măr crud.
  • Prepară-ți un ceai dintr-o lingură de mentă uscată, anason, rozmarin și trei sferturi cană de apă. Fierbe amestecul pentru zece minute, strecoară-l și folosește-l pentru a-ți clăti gura în fiecare oră.
  • Prepară-ți o apă de gură pentru dimineața dintr-o cană de apă și o linguriță de oțet de mere. Poți să-ți clătești gura cu acest amestec și după fiecare masă.
  • Clătește-ți gura cu ceai preparat din trei picături de ulei de levănțică și o lingură de miere pură, diluată cu apă rece sau călduță.
Remedii naturale pentru gingivită cu miere
  • Prepară-ți o soluție dintr-o cană de apă și două picături de smirnă. Clătește-ți gura cu ea înainte și după fiecare masă.
  • Introdu o mână de frunze de salvie într-o cană de apă fierbinte. Acoperă amestecul și lasă-l să se răcească, iar apoi folosește-l ca să faci gargară. Această mixtură are proprietăți anti-fungice ce ameliorează inflamația gingiilor și curăță dinții.
  • Introdu două linguri de cimbru într-o cană de apă fierbinte. Acoperă amestecul, așteaptă câteva minute, iar apoi folosește-l pe post de apă de gură pentru a elimina bacteriile ce cauzează gingivita.
  • Pune două linguri de frunze de mușcată într-o cană de apă fierbinte. Lasă amestecul la macerat, iar apoi strecoară-l și clătește-ți gura cu el de două ori pe zi.
Remedii naturale pentru gingivită sub formă de ceai

Remedii naturale pentru gingivită mai puțin cunoscute

  • Fierbe o cană de apă cu două linguri de rădăcină de nalbă uscată cinci minute. Clătește-ți gura cu această mixtură caldă de mai multe ori pe zi.
  • Pune o cană de fructe de pădure, jumătate de cană de lapte, o lingură de extract de vanilie și o banană tocată într-un mixer. Amestecă până când obții o pastă omogenă. Servește această pastă pe stomacul gol dimineața. Fructele de pădure pot ucide bacteriile ce cauzează gingivita.
  • Pune o mână de frunze de mango într-un litru de apă fierbinte. Acoperă amestecul și lasă-l să se răcească, iar apoi fă gargară cu el o dată pe zi. Poți încerca și să mesteci două felii de mango cinci minute.
  • Amestecă 30 g de miere cu șapte picături de zeamă de lămâie și șapte picături de ulei esențial de mentă. Poți folosi acest amestec în fiecare zi.
  • Încălzește o lingură de arnică cu o rădăcină de nalbă și coada-calului într-o cană de apă. Lasă amestecul la infuzat timp de zece minute. Filtrează lichidul și adaugă cinci picături de ulei esențial de salvie. Toarnă acest amestec într-un recipient (un borcan sau o sticlă). Acoperă cu capacul și agită bine. Folosește-l pe post de apă de gură când îți sângerează gingiile.
Gingivita tratată cu condimente

Te-ar putea interesa și:

Durerea de dinți: 6 cauze frecvente

  • Amestecă 30 g de gel de Aloe Vera cu 30 g de miere și opt picături de apă oxigenată. Poți să-ți clătești gura cu acest amestec de două ori pe zi.
  • Prepară un ceai folosind un litru de apă și o mână de frunze de virnanț. Această apă de gură poate fi folosită de trei ori pe zi.
  • Amestecă o roșie tocată, spanac, pătrunjel, doi căței de usturoi și broccoli într-un mixer. Adaugă o cană de apă. Bea un pahar din acest amestec zilnic.

Sperăm că aceste remedii naturale pentru gingivită îți vor fi de folos!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.