10 produse cosmetice care nu se împrumută - Doza de Sănătate
 

10 produse cosmetice care nu se împrumută

Dacă împarți cu alte persoane produse cosmetice sau de igienă personală (cum ar fi deodorantul), te expui atât pe tine, cât și pe ele unei suite de bacterii și microorganisme care pot cauza infecții și iritații.
10 produse cosmetice care nu se împrumută

Ultima actualizare: 25 mai, 2022

Să presupunem că ești acasă la tine cu prietena ta cea mai bună și vă pregătiți pentru o petrecere. În timp ce ea se aranjează, îți cere să-i împrumuți ceva din trusa ta de machiaj. Fără să te gândești de două ori, îi spui: „Sigur! Ia orice vrei.” Dar ai grijă! Există anumite produse cosmetice care nu se împrumută altor persoane.

Care sunt acele produse cosmetice care nu se împrumută?

Nu contează dacă este vorba de sora, de verișoara ta sau de sufletul tău: nu împărți aceste produse cosmetice și de igienă personală. Dacă simți că acesta este un comportament egoist, explică-le motivele tale. Prietena ta te va înțelege și va aprecia gestul, deoarece în timp ce ai grijă de tine, o protejezi și pe ea.

În continuare îți prezentăm produse cosmetice care nu se împrumută, împreună cu câteva obiecte de igienă personală:

Rimel

Ochii reprezintă una dintre cele mai delicate părți ale feței. Numeroase bacterii pot pătrunde în ochi și pot cauza infecții. Una dintre cele comune este conjunctivita, dar există și probleme mult mai grave.

Genele acționează ca o barieră ce împiedică accesul acestor microorganisme dăunătoare în ochi. Așadar, dacă împarți rimelul cu o altă persoană, te expui riscului îmbolnăvirii.

Pensule și bureți

Pensula se numără printre acele produse cosmetice care nu se împrumută

După cum am menționat deja, există numeroși germeni și bacterii care abia așteaptă să-ți pătrundă sub piele. De cele mai multe ori aceștia nu sunt vizibili, având dimensiuni microscopice.

Atunci când mai multe persoane folosesc aceeași pensulă pentru machiaj sau burete pe față sau pe gât, orice element poate fi transportat de pe pielea unei persoane pe pielea alteia. Acest lucru mărește riscul de a avea coșuri, puncte negre, iritații, reacții alergie și multe altele.

Nu contează cât de curat este tenul prietenei tale, dacă ești predispusă la coșuri și puncte negre, nu merită să-ți asumi riscul. Așa că acestea sunt și ele produse cosmetice care nu se împrumută altor persoane.

Dacă nu ai două pensule curate, poți să folosești un spray lichid de curățare care se găsește la toate standurile cu produse de înfrumusețare. Unele femei aleg să dezinfecteze aceste obiecte cu alcool sanitar.

Periuță de dinți

Unele persoane nu conștientizează cât este de periculos să împarți o periuță de dinți. Dacă nu te dezgustă deja ideea de a împrumuta periuța prietenei sau iubitului tău, după ce vei citi rândurile de mai jos nu vei mai repeta această greșeală.

Numeroase bacterii se acumulează în gură după ce mănânci sau îți infectează buzele, limba, gingiile în urma contactului cu diverse obiecte (unghii, creioane, hârtie).

Prin folosirea aceleiași periuțe se pot transmite boli precum gripa sau herpesul oral. Este o idee bună să ai în locuință o periuță de dinți nouă în eventualitatea în care cineva rămâne la tine peste noapte și uită să își aducă propria periuță.

În plus, poartă întotdeauna o periuță de dinți în geantă pentru situații imprevizibile. Este un lucru mic ce nu ocupă mult spațiu.

Aparat de ras

Poate te afli acasă la prietenul tău și îți dai seama că ai uitat să te epilezi la subraț. Ești în baie și găsești aparatul lui de ras… Super! Dar nu trebuie să-l folosești.

De fiecare dat când folosești un aparat de ras, acesta poate lăsa în urmă mici tăieturi, chiar sângerânde. Bacteriile rămân în lamele aparatului de ras, chiar dacă îl speli cu atenție.

Nu ai de unde să știi dacă persoana ce l-a folosit anterior nu are boli precum hepatita sau HIV. Așa că fii atentă! Același avertisment este valabil și pentru pensetă sau aparatele de ras electrice.

Produse cosmetice pentru buze

Rujurile sunt produse cosmetice care nu se împrumută

Te pregătești să ieși la un pahar cu colegii de muncă, iar în momentul în care îți refaci machiajul, în baie intră o prietenă care îți cere să-i împrumuți luciul tău de buze, deoarece se asortează cu ținuta ei. Sau poate că tocmai ți-ai cumpărat un ruj nou, iar sora ta vrea să îl testeze.

La fel ca în cazul periuței de dinți, nu este o idee bună să împrumuți altora obiecte care au intrat în contact cu gura sau buzele tale. Și nu uita să eviți testerele pentru rujuri și luciuri de buze din magazine!

Dacă nu ai de ales și trebuie să împarți aceste produse cosmetice cu o altă persoană, pulverizează pe ele puțin alcool sanitar sau o soluție dezinfectantă (da, acestea sunt alte lucruri pe care trebuie să le porți mereu cu tine pentru situații imprevizibile).

Creme și loțiuni în cutii și borcane

Te-ai gândit vreodată că atunci când îți înmoi degetele în crema sau în loțiunea facială lași toate bacteriile de pe mâini să-ți invadeze pielea delicată a feței? Ca să nu mai vorbim despre toate microorganismele la care te expui dacă împarți aceste produse și cu alte persoane!

Spală-te bine pe mâini înainte să folosești aceste produse și cere altor persoane să procedeze la fel dacă vor să le utilizeze.

Creion dermatograf

Riscurile sunt aceleași pe care le-am menționat și în cazul rimelului, așa că pune-l pe lista de produse cosmetice care nu se împrumută. Atunci când împrumuți creionul de ochi altei persoane, transferi bacteriile sau virusurile de pe ochii tăi pe ai ei și viceversa.

Una dintre cele mai serioase probleme cu care te poți confrunta este o infecție gravă a ochilor, numită keratită.

Deodorante

Deodorantele sunt produse cosmetice care nu se împrumută

Nu „ai voie” să împarți decât deodorantele spray. Celelalte păstrează-le pentru tine. Axilele sunt zone în care se acumulează bacterii din cauza transpirației.

Deodorantele stick sau gel intră în contact direct cu pielea, acumulând milioane de germeni. Înainte să le folosești este indicat să speli bine zona respectivă. Nu uita că aceste deodorante sunt produse cosmetice care nu se împrumută! Nici în cazuri extreme!

 

Unghieră

Uneori nu este decât o unghieră disponibilă pentru întreaga familie. Ce greșeală imensă! Dacă nu obișnuiți să o curățați foarte bine după utilizare, nu este o idee bună să o împărțiți.

Atunci când îți tai unghiile, expui unghiera părții de dedesubt a lojei unghiale. În acel loc nu se găsesc doar bacterii, ci și praf și mizerie ce rămân pe unghieră și sunt „dăruite” și celorlați membri ai familiei. Evită să împarți cu alte persoane unghiera sau forfecuța de unghii pentru a preveni infecțiile bacteriene și fungice.

Uneori unghiile pot fi crescute în carne, iar atunci când le tai provoci sângerări. Amintește-ți ce ți-am spus mai sus despre aparatele de ras.

Pila de unghii

Pila este unul dintre acele produse cosmetice care nu se împrumută

Iată un alt produs pe care nu trebuie să îl împarți cu alții. Toate bacteriile care duc la îmbolnăvire se acumulează sub loja unghială. Spală-ți bine unghiile înainte de a folosi pila și, bineînțeles, ține-o doar pentru tine.


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.