10 cauze și tipuri de erupții cutanate - Doza de Sănătate
 

10 cauze și tipuri de erupții cutanate

Diferite tipuri de erupții cutanate provoacă inflamații ale pielii și iritarea acesteia. Există însă unele diferențe între manifestările clinice ale erupțiilor. Citește mai departe pentru a afla mai multe informații importante pentru sănătate!
10 cauze și tipuri de erupții cutanate

Ultima actualizare: 23 noiembrie, 2020

Există multe tipuri de erupții cutanate. Însă toate provoacă inflamații și iritații. Unele nu sunt contagioase, dar toate pot provoca jenă sau disconfort pacienților afectați.

Deoarece se manifestă în moduri diferite, erupțiile cutanate au și cauze diverse. Prin urmare, se manifestă prin simptome diferite și necesită tratamente specifice. Cum poți face diferența între ele? Mai jos, îți vom spune tot ce trebuie să știi despre principalele caracteristici ale acestora.

Principalele tipuri de erupții cutanate

Mulți factori, inclusiv căldura, infecțiile, alergenii, medicamentele și tulburările sistemului imunitar, pot provoca erupții cutanate. Prin urmare, pentru a obține un diagnostic și un tratament corect, trebuie să consulți un specialist.

După examinare, medicul poate recomanda utilizarea șampoanelor, a cremelor, a unguentelor sau a altor tipuri de produse medicamentoase pentru a ține sub control simptomele.

Așadar, care sunt cele mai frecvente tipuri de erupții cutanate?

1. Dermatită atopică

În primul rând, unul dintre cele mai frecvente tipuri de erupții cutanate este dermatita atopică. Această afecțiune se manifestă intermitent. Adesea, provoacă mâncărimi intense și roșeață. De fapt, în funcție de fază, poate provoca leziuni roșii, pliuri marcate ale pielii și descuamare.

Din păcate, experții nu știu ce cauzează această afecțiune a pielii. Un studiu publicat în Jurnalul Internațional de Științe ale Sănătății afirmă faptul că este mai frecventă la persoanele cu antecedente familiale de alergii sezoniere și predispoziție genetică la astm. De asemenea, factorii de mediu și dietetici joacă un rol important.

Tipuri de erupții cutanate la copii
Dermatita atopică determină iritații intermitente de-a lungul vieții persoanei afectate.

2. Psoriazis

Psoriazisul este o boală inflamatorie cronică a pielii cu predispoziție genetică puternică și trăsături patogene autoimune. Conform studiilor apărute în Jurnalul Internațional de Științe Moleculare, prevalența globală a acestuia este de aproximativ 2%. Totuși, ea variază în funcție de regiune.

În general, manifestările dermatologice ale psoriazisului sunt variate. Poate provoca mâncărime, eritem și plăci delimitate acoperite cu solzi. Plăcile pot fuziona și acoperi zone întinse ale pielii.

De obicei, psoriazisul afectează următoarele zone:

  • Trunchi
  • Scalp
  • Membre

3. Dermatită de contact

Contactul direct cu alergenii provoacă dermatită alergică de contact. Adesea, numai zona care a intrat în contact cu alergenul este afectată. Alergenii obișnuiți includ parfumuri, bijuterii, vopsele de păr și produse cosmetice.

În general, cele mai frecvente simptome sunt următoarele :

  • Erupții cutanate
  • Umflături și mâncărime
  • Scurgeri de lichide, vezicule și cruste

4. Tinea versicolor

Tinea versicolor este o tulburare de pigmentare a pielii cauzată de o ciupercă lipofilă numită Malassezia spp. Este o micoză superficială caracterizată prin leziuni cutanate bine definite, ușor solzoase și de culoare variabilă.

Studiile efectuate de Societatea braziliană de dermatologie au concluzionat faptul că există o prevalență mai mare la tinerii aflați la pubertate, majoritatea fiind femei. Leziunile hipocromice ale pielii sunt cele mai frecvente și apar adesea în partea superioară a corpului.

5. Dermatită seboreică

Dermatita seboreică este unul dintre cele mai frecvente tipuri de erupții cutanate. Este cauzată de inflamația celor mai superficiale straturi ale pielii. Afectează frecvent zonele cu multe glande sebacee.

Experții nu știu ce o provoacă. Cu toate acestea, publicația P&T afirmă faptul că poate fi asociată cu prezența ciupercii Malassezia. Obezitatea, climatul extrem, tulburările neurologice și stresul sunt factori de risc.

În general, simptomele pe care le cauzează includ următoarele:

  • Piele roșie
  • Cruste galbene sau solzi pe față, urechi, scalp sau alte părți ale corpului
  • Mâncărime și mătreață rezistentă la tratamente

6. Herpes zoster

Herpesul zoster este, de asemenea, cunoscut sub numele de „zona zoster”. Aceasta este o boală virală cauzată de reactivarea virusului varicelo-zosteric care rămâne latent în ganglionii nervoși după o varicelă anterioară.

Virusul provoacă inflamații locale și vezicule pe piele. Durerea cauzată de această afecțiune apare din cauza inflamației nervilor afectați de virus.

În general, unii dintre factorii declanșatori ai zonei zoster includ:

  • Stresul
  • Utilizarea medicamentelor imunosupresoare
  • Bolile acute sau cronice
  • Prezența unei afecțiuni maligne
  • Expunerea la virus
Erupție cutanată
Iritațiile cauzate de herpesul zoster sunt însoțite, de obicei, de vezicule. Aceasta este o infecție foarte contagioasă.

7. Dermatofitoză

Dermatofitoza este cunoscută și sub numele de „pecingine”. Această infecție este cauzată de ciuperci, care pot afecta pielea și unghiile. Simptomele includ exfolierea, mâncărimea și erupțiile cutanate.

De obicei, afectează următoarele zone:

  • Scalp
  • Picioare
  • Zona inghinală
  • Zona bărbiei

Diferite tipuri de dermatofiți provoacă afecțiuni diverse. Astfel, localizarea leziunii determină clasificarea și tipul de ciupercă care a provocat-o.

8. Rozacee

Rozaceea este o boală cronică inflamatorie a pielii care afectează cel mai frecvent fața. Provoacă roșeață, coșuri, pustule și vase de sânge dilatate.

Afectează adesea ochii. De asemenea, la unii oameni, poate provoca un nas roșu mărit, afecțiune cunoscută sub numele de rinofimă. Rapoartele dermatologice au concluzionat faptul că 15-40% dintre pacienți au un istoric familial al afecțiunii.

9. Pitiriazis rosea

Pitiriazisul rosea este o tulburare papuloasă acută care se vindecă de la sine. Provoacă leziuni ovale și solzoase pe trunchi și membre cu o distribuție caracteristică „pomului de Crăciun”.

Cauza sa exactă este necunoscută. Cu toate acestea, infecțiile tractului respirator superior care o preced sugerează faptul că Streptococcus joacă un rol important. Boala afectează persoanele de ambele sexe, având o incidență aproximativă de 0,5 până la 2%. Erupția cutanată durează, de obicei, șase până la opt săptămâni de la apariția leziunii inițiale.

10. Scabie

Scabia este o infecție a pielii cauzată de acarianul Sarcoptes scabiei. Provoacă o erupție pe piele caracterizată prin mâncărime intensă, predominant nocturnă, mici șanțuri pe care le face parazitul și leziuni cutanate secundare.

Transmiterea sa se face prin contact direct. Acarianul rămâne viabil între două și cinci zile. Sunt necesare zece minute de contact piele pe piele pentru ca acarienii să se răspândească la o altă gazdă.

Această afecțiune a fost declarată o boală de piele neglijată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) în 2009 și este o problemă majoră de sănătate în multe țări în curs de dezvoltare.

Ce trebuie să faci dacă suferi de erupții pe piele

În general, există un tratament specific pentru fiecare dintre aceste tipuri de erupții cutanate. Prin urmare, dacă suferi de oricare dintre aceste simptome, cel mai bine este să consulți un dermatolog. Acesta te va ajuta să descoperi opțiunile de tratament în conformitate cu imaginea clinică.

De asemenea, medicul îți va spune ce va trebui să faci pentru a menține disconfortul sub control. În unele cazuri, utilizarea produselor topice va fi suficientă. În alte cazuri, pacienții pot recurge la medicamente și intervenții clinice.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Rendon A, Schäkel K. Patogénesis y tratamiento de la psoriasis. Int J Mol Sci . 2019; 20 (6): 1475. Publicado el 23 de marzo de 2019. doi: 10.3390 / ijms20061475
  • Kolb L, Ferrer-Bruker SJ. Atopic Dermatitis. [Updated 2020 May 3]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan-
  • Al-Shobaili HA, Ahmed AA, Alnomair N, Alobead ZA, Rasheed Z. Molecular Genetic of Atopic dermatitis: An Update. Int J Health Sci (Qassim). 2016;10(1):96-120.
  • Murphy PB, Hooten JN, Atwater AR, et al. Allergic Contact Dermatitis. [Updated 2020 May 13]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan
  • Berk T, Scheinfeld N. Seborrheic dermatitis. P T. 2010;35(6):348-352.
  • Gupta AK, Bluhm R, Summerbell R. Pityriasis versicolor. J Eur Acad Dermatol Venereol. 2002;16(1):19-33. doi:10.1046/j.1468-3083.2002.00378.x.
  • Santana JO, Azevedo FL, Campos Filho PC. Pitiriasis versicolor: caracterización clínico-epidemiológica de pacientes en el área urbana de Buerarema-BA, Brasil. Un Dermatol Bras . 2013; 88 (2): 216-221. doi: 10.1590 / S0365-05962013000200005
  • Nair PA, Patel BC. Herpes Zoster (Shingles) [Updated 2020 Jun 23]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan
  • Tainwala R, Sharma Y. Pathogenesis of dermatophytoses. Indian J Dermatol. 2011;56(3):259-261. doi:10.4103/0019-5154.82476
  • Mikkelsen CS, Holmgren HR, Kjellman P, et al. Rosacea: a Clinical Review. Dermatol Reports. 2016;8(1):6387. Published 2016 Jun 23. doi:10.4081/dr.2016.6387
  • Litchman G, Nair PA, Le JK. Pityriasis Rosea. [Updated 2020 Jun 28]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020
  • Gilson RL, Crane JS. Scabies (Sarcoptes Scabiei) [Updated 2020 Jul 2]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.