Ce este zona zoster și cum se manifestă? - Doza de Sănătate
 

Ce este zona zoster și cum se manifestă?

Dacă ați suferit de varicelă, după vindecare, virusul zoster rămâne definitiv în organism, în stare latentă, în rădăcinile nervoase. Se poate însă reactiva după un timp, provocând zona zoster. Se crede că reactivarea lui este determinată de o slăbire a sistemului imunitar, pe fondul contractării varicelei în copilărie.
Ce este zona zoster și cum se manifestă?
Diego Pereira

Verificat și aprobat de medicul Diego Pereira.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Zona zoster este o erupție cutanată foarte dureroasă, determinată de herpesul zoster, virus care afectează rădăcinile nervoase și este responsabil și de apariția varicelei. De fapt, această infecție este determinată de reactivarea herpesului zoster.

Ce se întâmplă când virusul se reactivează?

Când se reactivează, virusul se propagă pe traiectul nervilor și creează o senzație neplăcută de mâncărime și de arsură. La 2-3 zile după ce a invadat sistemul nervos, apar și manifestările cutanate – vezicule cu lichid, grupate în zonele nervilor care au fost afectați. Pielea devine foarte sensibilă și dureroasă.

Cauzele apariției zonei zoster

În cazul în care ați suferit de varicelă, sunteți supus riscului de a dezvolta zona zoster dacă virusul se reactivează. De obicei, reactivarea virusul zoster se înregistrează la persoanele cu imunitate scăzută și la cele peste 50 de ani.

Riscul crește odată cu vârsta. Există un risc mai mare de a dezvolta această infecție virală la persoanele care urmează tratamente împotriva cancerului sau la cele care suferă de SIDA. La bolnavii de SIDA este foarte posibil ca apariția zonei zoster să fie unul dintre primele indicii că au o problemă cu sistemul imunitar.

Simptomele zonei zoster

Simptome pentru zona zoster

1. Primul semn al apariției afecțiunii zona zoster este o durere puternică pe o parte a corpului, însoțită de senzația de mâncărime și de arsură. Durerea sau senzația de arsură pot fi foarte intense și în cele mai multe cazuri apar înainte de erupția specifică bolii, anunțând-o.

2. Un alt simptom este apariția unor pete pe piele, care se transformă în mici vezicule cu lichid.

*Alte posibile simptome:

  • Febră și frisoane
  • Ulcerații genitale
  • Dureri articulare
  • Stare generală de rău
  • Dureri abdominale
  • Dureri de cap
  • Inflamarea ganglionilor limfatici

* În cazul în care virusul afectează un nerv facial, pot apărea:

  • Probleme de vedere
  • Pierderea controlului mișcării globului ocular
  • Scăderea sensibilității gustative
  • Căderea pleoapelor
  • Scăderea mobilității mușchilor faciali

*De asemenea, printre simptomele afecțiunii zona zoster se numără și senzația de oboseală, febră scăzută și dureri musculare minore.

Cum se tratează zona zoster?

Zona zoster este o boală care poate fi tratată. Pentru aceasta este însă nevoie să mergeți la un doctor care să diagnosticheze boala și să vă prescrie tratamentul potrivit pentru a lupta împotriva virusului.

Pentru zona zoster se folosesc, de obicei, medicamentele antivirale, care reduc durata bolii, ameliorează durerea și previn complicațiile. Se pot lua la 24 de ore după apariția primelor simptome și chiar este indicat să se administreze înainte să apară veziculele cu lichid.

De asemenea, se recomandă repaus la pat până la dispariția febrei. Este obligatoriu ca obiectele care nu sunt de unică folosință să fie spălate cu apă fiartă, să nu fie refolosite obiecte contaminate, iar pielea să fie păstrată curată.

Atenție:

Virusul poate rezista timp de două-trei săptămâni și chiar reapărea. Este important ca boala să fie diagnosticată corect și să urmați tratamentul prescris. În cazuri extreme, dacă virusul afectează nervii motorii, zona zoster poate determina nu doar slăbiciune, ci și paralizie temporară sau permanentă.

Durerea este, de obicei, destul de slabă, dar se poate și intensifica și deveni greu de suportat. Îngrijiți-vă și odihniți-vă corespunzător!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.