5 remedii topice pentru erupțiile cutanate - Doza de Sănătate
 

5 remedii topice pentru erupțiile cutanate

Erupțiile cutanate pot fi de mai multe tipuri. Unele se dezvoltă brusc, pe când altele apar treptat. Pot cauza disconfort și mâncărimi, drept pentru care te sfătuim să încerci să le ameliorezi cu remediile topice din acest articol.
5 remedii topice pentru erupțiile cutanate
María Belén del Río

Verificat și aprobat de medicul biolog María Belén del Río.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Există mai multe cauze posibile ale erupțiilor cutanate. Această problemă poate fi consecința unei alergii sau a unui alt factor care irită pielea. În mod obișnuit, erupțiile cutanate sunt caracterizate de porțiuni mici de piele roșiatică, iritații și mâncărimi. Uneori cauzează durere sau prezintă coji și mici denivelări. În cele ce urmează, îți propunem câteva remedii topice pentru erupțiile cutanate.

Alegerea unui tratament optim depinde de factorul cauzator al problemei. Însă multe persoane apelează frecvent la tratamente topice, cum ar fi loțiunile și cremele. Avem la dispoziție și anumite remedii naturiste care pot ameliora erupțiile cutanate.

Cele mai bune remedii topice pentru erupțiile cutanate

Majoritatea erupțiilor cutanate sunt minore și dispar de la sine în câteva zile. Unele apar brusc, pe când altele se dezvoltă într-o perioadă mai lungă de timp. În multe cazuri, erupțiile cutanate sunt deranjante și incomode din cauza mâncărimilor și senzațiilor de arsură care le însoțesc. Simptomele se pot agrava în absența unui tratament.

Așa cum am menționat anterior, trebuie să ținem cont de cauza erupției atunci când alegem un tratament. Așadar, este indicat să consulți un medic pentru a afla de ce a apărut.

Indiferent de cauză, putem folosi remedii naturale care ameliorează simptomele erupțiilor cutanate.

1. Remediu cu ulei de cocos

Ulei de cocos în remedii topice pentru erupțiile cutanate
Acest remediu hidratează pielea și ameliorează erupția cutanată.

Uleiul de cocos bio reprezintă unul dintre cele mai bune tratamente topice pentru erupțiile cutanate. Acesta conține acizi grași, antioxidanți, vitamine și minerale care pot îmbunătăți sănătatea pielii. În plus, este foarte hidratant și reduce reacțiile alergice.

Instrucțiuni

  • Folosește doar ulei de cocos 100% bio.
  • Ia o cantitate mică de ulei și aplic-o direct pe piele.
  • Asigură-te că uleiul este absorbit complet.
  • Lasă-l să acționeze fără a te clăti. Repetă tratamentul și în ziua următoare.

2. Remediu cu bicarbonat de sodiu

Proprietățile bicarbonatului de sodiu pot reface pH-ul pielii, drept pentru care acesta este unul dintre cele mai bune ingrediente pentru a ameliora erupțiile cutanate și reacțiile alergice. Bicarbonatul are și un ușor efect antiinflamator care poate reduce iritațiile și senzația de arsură.

Ingrediente

  • 4 linguri (60 g) de bicarbonat de sodiu
  • 1/4 cană (62,5 ml) de apă distilată

Instrucțiuni

  • Mai întâi, prepară o pastă cu bicarbonat de sodiu și apă distilată.
  • Apoi, aplic-o pe regiunea vizată.
  • Las-o să acționeze 10 minute, după care o poți îndepărta cu apă caldă.
  • Dacă simptomele persistă, repetă tratamentul.

3. Remediu cu fulgi de ovăz

Castron din lemn cu fulgi de ovăz
Poți prepara un remediu topic pentru a ameliora simptomele erupțiilor cutanate folosind fulgi de ovăz.

Fulgii de ovăz prezintă diverse utilizări terapeutice și cosmetice. Datorită proprietăților sale antioxidante și antiinflamatoare, ovăzul este unul dintre  cele mai eficiente ingrediente împotriva erupțiilor și alergiilor cutanate. Îl poți folosi și pentru trata arsurile și alte leziuni asemănătoare.

Instrucțiuni

  • O variantă este să amesteci o cană de fulgi de ovăz și una de apă și să întinzi pasta rezultată pe piele timp de 30 de minute.
  • Poți combina acest ingredient cu apă distilată pentru a obține o pastă spumoasă. Aplic-o direct pe erupție și las-o să acționeze 20 de minute.
  • Aplică un tratament pe bază de fulgi de ovăz timp trei zile consecutive sau până când disconfortul cauzat de erupție se ameliorează.

4. Remediu cu ulei esențial de mușețel

Atât uleiul esențial, cât și ceaiul de mușețel pot fi incluse în remedii topice pentru erupțiile cutanate. Această plantă are proprietăți calmante, care reduc iritațiile și ameliorează disconfortul cauzat de erupții.

Instrucțiuni

  • Adaugă puțin ulei esențial de mușețel în cadă și fă o baie de 20 de minute.

Dacă preferi să folosești acest ingredient asemenea unei creme, urmează pașii de mai jos:

  • Prepară o infuzie de mușețel și aplic-o pe regiunea vizată.
  • Las-o să acționeze fără a te clăti și repetă tratamentul de două ori pe zi.

5. Remediu cu ulei de jojoba

Sticluță cu ulei de jojoba înconjurată de boabe
Uleiul de jojoba are o acțiune antiinflamatoare și este util pentru a ameliora erupțiile cutanate.

Un alt ulei cu proprietăți antiinflamatoare este uleiul de jojoba. Acest ingredient hidratează pielea și reduce iritațiile. În plus, ajută pielea să absoarbă mai bine alte remedii topice.

Instrucțiuni

  • Aplică o cantitate mică de ulei de jojoba pe regiunea vizată.
  • Las-o să acționeze fără a te clăti.
  • Dacă este nevoie, repetă tratamentul de două ori pe zi.

Concluzii

După cum poți vedea, ai la dispoziție o mare varietate de produse naturale pentru a ține sub control erupțiile cutanate și alte iritații. Nu uita însă că este important să consulți un medic pentru a determina cauza problemei.

Indiferent de circumstanțe, cele cinci remedii prezentate în acest articol pot ameliora simptomele cauzate de majoritatea erupțiilor cutanate.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Milstone, L. M. (2010). Scaly skin and bath pH: Rediscovering baking soda. Journal of the American Academy of Dermatology. https://doi.org/10.1016/j.jaad.2009.04.011
  • Reynertson, K. A., Garay, M., Nebus, J., Chon, S., Kaur, S., Mahmood, K., … Southall, M. D. (2015). Anti-inflammatory activities of colloidal oatmeal (Avena sativa) contribute to the effectiveness of oats in treatment of itch associated with dry, irritated skin. Journal of Drugs in Dermatology : JDD.
  • Fowler, J. F., Nebus, J., Wallo, W., & Eichenfield, L. F. (2012). Colloidal oatmeal formulations as adjunct treatments in atopic dermatitis. Journal of Drugs in Dermatology : JDD.
  • Singh, O., Khanam, Z., Misra, N., & Srivastava, M. (2011). Chamomile (Matricaria chamomilla L.): An overview. Pharmacognosy Reviews. https://doi.org/10.4103/0973-7847.79103
  • Wisniak, J. (1994). Potential uses of jojoba oil and meal – a review. Industrial Crops and Products. https://doi.org/10.1016/0926-6690(94)90077-9

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.