Utilizări și beneficii ale oțetului de cocos

08 Mai, 2020
Oțetul de nucă de cocos oferă vitamine, minerale și aminoacizi care îmbunătățesc sănătatea. Procesul de extracție al oțetului de nucă de cocos variază. Acesta poate fi produs de seva arborelui de cocos sau din apa de nucă de cocos.

Cunoști principalele beneficii ale oțetului de cocos pentru sănătate și frumusețe? Vitaminele, aminoacizii și mineralele din compoziția sa îmbunătățesc sănătatea și pot fi incluse în orice rutină de înfrumusețare.

Acest oțet poate fi extras din două surse diferite: seva arborelui de cocos sau apa de nucă de cocos. Indiferent dacă este produs din sevă sau apă, proprietățile oțetului de nucă de cocos s-au dovedit a fi foarte utile pentru organism.

Citește mai departe pentru a descoperi tot ce are de oferit oțetul de nucă de cocos!

Beneficii ale oțetului de cocos obținut din sevă

Cocotieri în soare

Seva de cocos conține nutrienți din plantă, dar și din sol. Aceasta este colectată din vârful copacilor, acolo unde cresc florile și nucile de cocos.

După ce este colectată, seva este fermentată. Procesul de fermentare durează, de obicei, între 45 și 60 de zile. În timpul acestui proces, pentru a se obține un produs de calitate superioară, se evită utilizarea filtrării și a încălzirii termice. Prin urmare, culoarea lichidului fermentat variază de la un maro deschis la un maro închis, în funcție de timpul de fermentare.

Dacă în partea de jos a sticlei de oțet de cocos există rămășițe solide, nu te îngrijora! De fapt, acesta este un semn care arată că ai în față un oțet de nucă de cocos de calitate premium.

Îți recomandăm:

Unguent împotriva durerilor lombare cu arnică și cocos

Beneficii pentru sănătate

Seva cocotierilor conține cantități mari de aminoacizi esențiali, vitamina B, vitamina C, probiotice și prebiotice. În plus, aceasta este bogată în minerale precum fosforul, fierul, potasiul, sulful, borul, zincul, cuprul și manganul. De asemenea, seva cocotierilor are un indice glicemic foarte scăzut și un pH aproape neutru.

Grație tuturor acestor beneficii, persoanele care suferă de diabet folosesc adesea oțetul de nucă de cocos, deoarece ajută la menținerea unui nivelul scăzut al glicemiei.

Persoanele care încearcă să slăbească pot folosi oțetul de nucă de cocos, deoarece acesta scade pofta de mâncare. Acest lucru se datorează faptului că oțetul de nucă de cocos conține acid acetic, care potolește foamea.

Probioticele și enzimele conținute de oțetul de nucă de cocos ajută, de asemenea, la înlesnirea digestiei. Proprietățile sale antibacteriene și antimicrobiene sunt excelente pentru tratarea rănilor și îmbunătățirea funcționării sistemului imunitar.

Lista de beneficiile ale oțetului de cocos continuă. Chiar și mineralele găsite în acest oțet ajută la menținerea tensiunii arteriale la niveluri optime și la îmbunătățirea sănătății inimii.

Beneficii ale oțetului de cocos obținut din apă de nucă de cocos

Beneficii ale oțetului de cocos obținut din apă de cocos
Deși această apă conține mai puțini nutrienți decât seva cocotierilor, ea poate fi folosită cu succes pentru a prepara oțet.

Acest oțet poate fi obținut și din apă de nucă de cocos. Însă, în acest caz, va avea mai puține beneficii decât oțetul obținut din seva cocotierilor.

Pentru a obține oțetul de cocos din apă, aceasta este mai întâi fermentată cu zahăr și drojdie. Apoi, este strecurată printr-un tifon. După aceea, se adaugă și se dizolvă mai mult zahăr în timp ce apa este pe foc la o temperatură de 60 °C (sau 140 °F) timp de 20 de minute.

Amestecul este apoi turnat într-un recipient cu drojdie și lăsat să stea timp de o săptămână. După aceea, vor apărea o spumă și o aromă acidă. Apa transformată acum în oțet de cocos poate fi filtrată sau băută așa cum este.

Beneficii pentru sănătate

Unul dintre beneficiile oțetului de nucă de cocos este îmbunătățirea digestiei.

  • Pentru a folosi oțetul de cocos pentru digestie, amestecă o lingură de apă la temperatura camerei cu o lingură de oțet de nucă de cocos și bea amestecul zilnic pe stomacul gol.

Dacă încerci să slăbești, amestecă două linguri de oțet cu un pahar de apă și bea amestecul înainte de fiecare masă. Acesta îți va reduce nivelul glicemiei și, de asemenea, pofta de mâncare.

Conform anumitor studii de specialitate, oțetul de cocos poate ameliora ulcerele, infecțiile, iritarea stomacului și alte afecțiuni digestive.

  • Amestecă pur și simplu o linguriță de oțet de nucă de cocos cu o linguriță de miere.
  • Folosirea zilnică a acestui amestec pe stomacul gol va scădea timpul necesar pentru recuperare după afecțiunile menționate mai sus.

Deoarece oțetul de nucă de cocos este fermentat, este posibil ca acesta să nu fie o opțiune pentru persoanele care suferă de sindromul de colon iritabil.

De asemenea, oțetul de nucă de cocos sprijină sănătatea intestinală și hepatică. Este un agent excelent pentru purificarea organismului de toxine. Acesta poate ajuta și la vindecarea rănilor, la prevenirea retenției de lichide, la creșterea imunității și la protejarea sistemului excretor. În plus, oțetul de nucă de cocos previne înmulțirea bacteriilor și combate radicalii liberi grație antioxidanților din compoziția sa.

Poți adăuga cu ușurință oțetul de nucă de cocos în dietă ca dressing pentru alimente precum salata.

Îți recomandăm:

Chefirul din apă de cocos: beneficii și preparare

Utilizări cosmetice ale oțetului de cocos

Femeie care folosește oțet de cocos
Acest oțet are multiple beneficii cosmetice, mai ales pentru păr și piele.

Oțetul de nucă de cocos este un ingredient ideal în orice rutină de înfrumusețare. Aplicându-l pe păr și lăsându-l timp de 20 de minute înainte de spălarea normală, oțetul de nucă de cocos va oferi volum și strălucire podoabei capilare.

În cazul pielii feței, nu numai că va îmbunătăți aspectul pielii, ci este și un excelent dezinfectant pentru tenul gras. Oțetul de nucă de cocos poate reduce și aspectul cearcănelor. Poți face acest lucru prin masarea cu atenție a zonei din jurul ochilor pentru a stimula circulația.

În plus, oțetul de nucă de cocos ajută la reducerea coșurilor și a punctelor negre, la curățarea sebumului și la eliminarea eventualelor semne lăsate de acnee.

  • Amestecă pur și simplu o lingură de oțet de nucă de cocos cu o lingură de apă. Îmbibă o dischetă de bumbac în acest amestec și folosește-l în fiecare seară ca demachiant facial.

În general, oțetul de nucă de cocos are numeroase utilizări și beneficii care îl transformă într-un produs pe care toată lumea ar trebui să îl aibă la îndemână. Acesta este util pentru sănătatea organismului, piele și păr.