Terapia fotodinamică: în ce constă și ce beneficii are?
Terapia fotodinamică este un tip de tratament non-invaziv folosit în dermatologie. Este frecvent utilizată în îndepărtarea leziunilor canceroase și precanceroase. Are multe indicații și avantaje. Mai jos, vă vom spune tot ce trebuie să știți despre această terapie.
Ce este terapia fotodinamică?
Terapia fotodinamică este un tratament folosit în dermatologie, adică este folosit în problemele pielii. Constă în administrarea unui compus fotosensibil în zona ce se dorește a fi tratată, adică o substanță deosebit de sensibilă la lumină.
Apoi, se așteaptă o perioadă de timp. Celulele care trebuie deteriorate acumulează această substanță. Ulterior, zona tratată este iluminată cu o sursă de lumină laser.
Prin iluminarea acestei zone, se activează substanța fotosensibilă administrată. Când acest lucru are loc, se produce stres oxidativ în celulele care au absorbit-o. Urmează moartea celulelor modificate, care au fost ținta tratamentului.
Este un tratament selectiv, ceea ce înseamnă că atacă doar celulele anormale selectate. Celulele modificate au o capacitate mai mare de a capta și acumula acest material fotosensibil. În plus, îl elimină mai lent.
Pentru ce se folosește terapia foto dinamică?
Terapia fotodinamică este utilizată în diferite patologii ale pielii. Mai presus de toate, așa cum am menționat, este utilă în bolile în care celulele sunt modificate genetic, adică în leziuni precanceroase şi canceroase. Unele dintre problemele obișnuite tratate prin această procedură sunt următoarele:
- Keratoze actinice
- Carcinom bazocelular
- Acnee
- Rozacee
- Fotoîmbătrânirea pielii
- Hidradenita supurativă
Cum se realizează procedura?
Înainte de a începe, zona tratată trebuie curățată. Trebuie să fie o curățare profundă, așa că uneori sunt necesare proceduri oarecum agresive.
Odată ce pielea este pregătită pentru a fi tratată, fotosensibilizatorul va fi aplicat pe zonă. Există diferite tipuri. În funcție de cel folosit în tratament, durata de așteptare poate varia de la 30 de minute la 5 ore.
Zona va fi acoperită cu un pansament. Acest lucru este foarte important pentru ca substanța aplicată să nu reacționeze cu lumina. Pansamentul este îndepărtat și zona se spală din nou cu apă și săpun pentru a îndepărta orice excesul de fotosensibilizant.
După efectuarea acestor pași, zona este tratată cu tipul de lumină necesar, care va depinde de tipul de leziune care urmează să fie tratat.
Este terapia fotodinamică dureroasă?
După cum am spus deja, nu este un tratament invaziv, adică nu necesită intervenții sau incizii în piele. În ciuda acestui fapt, trebuie să ținem cont de faptul că celulele sunt deteriorate. Deși cele mai afectate celule vor fi cele ale țesutului bolnav, procedura nu le va afecta doar pe acestea.
O anumită cantitate de fotosensibilizant poate afecta și zona din jurul leziunii. Prin urmare, după terapia fotodinamică, zona poate fi iritată și inflamată. În acest caz, pacientul poate simți durere și arsură atunci când primește tratamentul.
Avantajele și dezavantajele terapiei fotodinamice
În concluzie, trebuie să subliniem din nou faptul că este o terapie non-invazivă. Datorită acesteia, puteți evita nevoia de a efectua intervenții chirurgicale (cu toate riscurile pe care acestea le presupun). În plus, terapia s-a dovedit a fi foarte eficientă în tratarea leziunilor precanceroase, care sunt eliminate în proporție de până la 90%.
Pe de altă parte, ca inconvenient am putea evidenția costul acestor substanțe fotosensibilizante. În plus, uneori este necesară efectuarea mai multor ședințe pentru a elimina complet leziunea, cu tot inconvenientul pe care acest lucru îl presupune.
Cu toate acestea, este un tratament care se folosește din ce în ce mai mult, deoarece avantajele sunt mai mari decât riscurile. Oferă o soluție sigură și rapidă pentru multe patologii dermatologice.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Fernández-Guarino M, García-Morales I, Harto A, Montull C, Pérez-García B, Jaén P. Terapia fotodinámica: nuevas indicaciones. Actas Dermosifiliogr. 2007 Jul 1;98(6):377–95.
- Gilaberte Y, Serra-Guillén C, De Las Heras ME, Ruiz-Rodríguez R, Fernández-Lorente M, Benvenuto-Andrade C, et al. Terapia fotodinámica en dermatología. Vol. 97, Actas Dermo-Sifiliograficas. Ediciones Doyma, S.L.; 2006. p. 83–102.
- Mordon S, Martínez-Carpio PA, Vélez M, Alves R, Trelles MA. Terapia fotodinámica (PDT) en piel y estética: Procedimiento, materiales y método en base a nuestra experiencia. Cir Plast Ibero-Latinoamericana. 2012 Jul;38(3):287–95.
- Terapia fotodinámica (PDT) en piel y estética: procedimiento, materiales y método en base a nuestra experiencia [Internet]. [cited 2020 May 19]. Available from: http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0376-78922012000300012