Beneficiile magneziului pentru sănătate
 

Beneficiile magneziului pentru sănătate

Știați că lipsa de magneziu poate provoca iritabilitate și slăbiciune? Vă spunem de ce este important acest mineral și cum să îl obțineți!
Beneficiile magneziului pentru sănătate
Elisa Morales Lupayante

Scris și verificat de pedagogul în educație fizică și nutriționistul Elisa Morales Lupayante.

Ultima actualizare: 13 noiembrie, 2022

Cunoașteți beneficiile magneziului? Magneziul este un mineral esențial pentru sănătate, deoarece participă la un număr mare de procese, cum ar fi reglarea funcțiilor musculare și nervoase. Din păcate, alimentele pe care le consumăm în mod regulat conțin din ce în ce mai puțin magneziu din cauza pierderii nutrienților din sol.

Din acest motiv, este indicat sa mergeți periodic la medic pentru a verifica nivelul de magneziu din organism. Consumul poate fi benefic pentru ameliorarea simptomelor prezente în tulburările de tic nervos sau pentru calmarea crampelor sau a durerilor articulare.

Funcțiile magneziului

Magneziul este o parte structurală a oaselor, a mușchilor, a sângelui și a țesuturilor. Organismul are nevoie de el pentru multe funcții, inclusiv:

  • Producția de energie
  • Sintetiza de proteine și grăsimi
  • Dezvoltarea activității musculare în contracție și relaxare
  • Echilibrarea sistemului nervos
  • Metabolizarea unor componente precum calciul

Conform Fundației Spaniole pentru Inimă, deficitul poate provoca modificări multiple ale corpului și ale comportamentului în timpul creșterii și, de asemenea, poate genera iritabilitate sau slăbiciune, printre alte simptome. Prin urmare, așa cum vom explica mai jos, este un mineral fundamental pentru sănătate.

Acest mineral, ca și vitamina D, este multifuncțional. Potrivit datelor oferite de Biblioteca Națională de Medicină din SUA, magneziul este implicat în peste 300 de reacții biochimice. Acest lucru îl face esențial pentru organism.

Beneficiile magneziului pentru minte

Magneziul și enzimele

Potrivit datelor dintr-un articol publicat de Universitatea din Granada, magneziul este prezent în aproximativ 300 de enzime din organism, care au următoarele funcții:

  • Formarea moleculelor de ATP
  • Formarea și creșterea scheletului și a dinților
  • Relaxarea pereților venelor, arterelor și capilarelor
  • Contracția și relaxarea inimii
  • Activitatea regulată a colonului
  • Echilibrul nivelurilor de zahăr din sânge (lipsa acestuia poate genera rezistență la insulină la pacienții cu diabet, conform acestui studiu).

Ne lipsește magneziul?

Există alimente foarte sărace în magneziu. Acest deficit provoacă, pe termen scurt, disconfort precum amorțeala, durerea, oboseala, crampele și mișcările anormale ale ochilor, printre alte simptome. Pe termen lung, poate duce la probleme grave de sănătate.

Lipsa acestui mineral scade în mare măsură calitatea vieții. Trebuie să avem în vedere că magneziul este al patrulea cel mai întâlnit mineral în celule, după calciu, fosfor și potasiu.

Evitați carența

Pe lângă lipsa acestui mineral în alimentație, există persoane care au o carență anterioară. Un articol de la Universitatea de Stat din Oregon vorbește despre cauze precum tulburările gastrointestinale, cum ar fi boala Crohn, boala celiacă sau diabetul, printre altele.

Un alt exemplu care poate genera un deficit este consumul de diuretice care se folosesc în tratamentul hipertensiunii arteriale sau al oricărei alte afecțiuni asociate. Cu niveluri optime de magneziu, simptomele anumitor afecțiuni, precum cele de mai jos, pot fi contracarate:

  • Crampe musculare
  • Glicemie ridicată
  • Ateroscleroză
  • Migrene: lipsa de magneziu crește riscul de a manifesta migrene și le intensifică, așa cum arată acest articol.
  • Îmbătrânirea celulară

Profitați de beneficiile magneziului

Una dintre cele mai bune opțiuni pentru a obține în mod natural necesarul de magneziu este consumul de alimente care conțin acest mineral.

Magneziul este necesar pentru fotosinteza plantelor. Cu cât este mai mare nivelul de clorofilă, cu atât este mai mare cantitatea de acest mineral. Clorofila este ca fluxul sanguin al plantei care, în loc de fier, transportă magneziu.

Legumele cu frunze verzi, precum spanacul, mangoldul sau conopida, sunt surse de magneziu. Puteți alege și fasole, nuci, semințe de dovleac, semințe de floarea soarelui, semințe de susan sau migdale. Avocado este o sursă de magneziu, pe lângă faptul că oferă grăsimi foarte sănătoase.

Magneziul este disponibil și în multivitamine și suplimente alimentare. Aspartatul de magneziu, citratul de magneziu, lactatul de magneziu și clorura de magneziu sunt suplimentele alimentare cel mai ușor absorbite în organism.

Dacă doriți să facilitați biodisponibilitatea acestuia, specialiștii recomandă glicinatul de magneziu. Glicina este un aminoacid care favorizează absorbția acestuia.

În plus, a acorda atenție mișcărilor intestinale poate fi o altă modalitate de a descoperi carența. Magneziul este laxativ. Dacă suferiți de constipație, puteți avea o lipsă de magneziu.

Alimente ideale pentru a profita de beneficiile magneziului

Am spus deja că frunzele verzi, datorită clorofilei, conțin mult magneziu, însă contează și factori precum terenul pe care sunt cultivate. Culturile organice tind să aibă mai mult magneziu. Și alți factori, precum mediul și tipul de apă, influențează concentrația de magneziu din plante.

Iată o listă de alimente bogate în magneziu (miligrame la 100 grame de produs):

  • Tărâțele de orez brun: 781 miligrame
  • Alge marine uscate agar-agar: 770 miligrame
  • Arpagic liofilizat: 640 miligrame
  • Frunze uscate de coriandru: 694 miligrame
  • Semințe de dovleac uscate: 535 miligrame
  • Cacao neîndulcită: 500 miligrame
  • Busuioc uscat: 422 miligrame
  • Semințe de in: 392 miligrame
  • Semințele de chimion măcinate: 366 miligrame
  • Nuci de Brazilia: 376 miligrame

Alte alimente foarte bogate în magneziu sunt pătrunjelul liofilizat, făina de susan, untul de migdale, caju copt, bananele deshidratate, meiul hidratat, prazul liofilizat, somonul și ceapa deshidratată.

Magneziul și alte minerale

Magneziul poate interacționa cu alte minerale, cum ar fi vitamina D și calciul. Lipsa sa poate împiedica funcția vitaminei D și a calciului. Se recomandă consumul unor cantități similare de calciu și magneziu. Acest mineral ajută la menținerea calciului în celule. De asemenea, este un complement excelent pentru vitamina K2 și vitamina D.

Cum se manifestă lipsa de magneziu?

Doar 1% din magneziu circulă în sânge. Prin urmare, este destul de dificil să detectați lipsa acestuia. O analiză a urinei sau a epiteliului sublingual poate ghida diagnosticul, dar nu suficient de bine.

De fapt, niciun test de laborator nu este eficient în acest sens. Magneziul este prezent în aproape tot corpul, de la oase și țesuturi moi până la lichidul intracelular; prin urmare, identificarea deficitului nu este ușoară.

Primele simptome ale deficitului de magneziu sunt pierderea poftei de mâncare, durerile de cap, oboseala, slăbiciunea, greața și vărsăturile. Nu ezitați să mergeți la medic. Lipsa de magneziu poate genera modificări de personalitate, aritmie cardiacă, convulsii, contracții musculare și crampe.

Femeie foarte obosită

Factori care cresc cererea de magneziu

Când există deja o problemă de sănătate, organismul cere mai mult magneziu decât de obicei. Într-un studiu din 2009, au fost evidențiate următoarele probleme:

  • Sistem digestiv cu dificultăți de absorbție a magneziului
  • Abuz de alcool
  • Excreție renală de magneziu
  • Diabet
  • Vârsta înaintată
  • Antibiotice, medicamente diuretice și tratamente anticancer

Beneficiile magneziului pentru sănătate

Există diverse studii științifice care susțin unele dintre teoriile medicinei tradiționale. Vom cita câteva cercetări în domeniu.

Forța musculară

Magneziul oferă forță musculară. Acest mineral produce o activitate energetică mai mare în celule, în special în celulele musculare. La Universitatea din Palermo s-a făcut un studiu despre acest aspect. Cercetătorii au descoperit că persoanele în vârstă cu niveluri ridicate de magneziu au mai multă energie și forță musculară la nivelul membrelor și al articulațiilor.

Oase puternice

Un alt studiu efectuat la Universitatea Yale a evidențiat alt beneficiu important. Câțiva adolescenți au primit suplimente de magneziu de două ori pe zi. Aceștia au avut oase mai puternice în comparație cu alți subiecți ce au primit alte tipuri de suplimente.

Relaxare

Diverse studii au arătat cum acționează magneziul împotriva tensiunii musculare. Suplimentul ameliorează durerile de gât și spatele în mod eficient.

Circulație

Magneziul relaxează pereții arterelor, ai venelor și ai capilarelor. Este folosit împreună cu sulfatul pentru a preveni riscurile cardiace din cauza aritmiilor sau palpitațiilor.

La Universitatea de Medicină Harvard, există medici care pretind că nivelurile optime de magneziu reduc riscul de moarte subită datorită impactului lor asupra mușchiului inimii.

Diabet

Lipsa de magneziu la pacienții cu diabet zaharat de tip 2 este frecventă. Din acest motiv, oamenii de știință asiatici au efectuat un studiu pe oameni obezi și prediabetici. Concluzia a fost clară. La persoanele care au consumat mineralul, s-a observat o scădere a glicemiei, o rezistență mai mică la insulină și o scădere a tensiunii arteriale.

Beneficiile magneziului pentru glicemie

Durere

Medicii britanici au folosit sulfat de magneziu pe cale intravenoasă pentru a trata persoanele cu nevralgie și dureri severe după zona zoster. În mai puțin de jumătate de oră, durerea s-a redus aproape complet.

În mod similar, magneziul este eficient împotriva durerilor de cap și migrenelor. Cercetările au arătat că magneziul influențează receptorii serotoninei și alte substanțe chimice asociate cu durerile de cap.

Astm

Magneziul este util și în crizele astmatice. Un studiu medical efectuat în Brazilia cu glicinat de magneziu a arătat că acesta poate reduce reacția de inflamație a bronhiilor.

Profitați de beneficiile magneziului!

Consumul dozei zilnice recomandate de magneziu este o modalitate de a promova bunăstarea fizică și psihică. Prin urmare, este important să consultați medicul pentru a descoperi cantitatea adecvată în funcție de vârstă și greutate.

Dacă aveți îndoieli sau credeți că aveți o deficiență, mergeți la medic. El va determina dacă trebuie să faceți modificări în obiceiurile alimentare sau dacă trebuie să adăugați suplimente în dietă pentru a resimți beneficiile magneziului.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Feng J., Wang H., Jing Z., Wang Y., Cheng Y., et al., Role of magnesium in type 2 diabetes mellitus. Biol Trace Elem Res, 2020. 196 (1): 74-85.
  • Cilia A., Sandy P., Teresa P., Marín F., et al., Sulfato de magnesio: ¿una panaea? Interciencia, 2005.
  • Rosanoff, Andrea & Dai, qi & Shapses, Sue. (2016). Essential Nutrient Interactions: Does Low or Suboptimal Magnesium Status Interact with Vitamin D and/or Calcium Status?. Advances in nutrition (Bethesda, Md.). 7. 25-43. 10.3945/an.115.008631.
  • González EP., Rodríguez SF., García EC., Homeostasis del magnesio. Etiopatogenia, clínica y tratamiento de la hipomagnesemia. A proposito de una caso. Nefrología, 2009.
  • Bilbey DL., Prabhakaran VM., Muscle cramps and magnesium deficiency: case reports. Can Fam Physician, 1996. 42: 1348-51.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.