Probleme de somn? Magneziul te poate ajuta
Milioane de oameni din întreaga lume suferă de probleme de somn, mai ales cei peste 55 de ani, deși tulburarea poate fi prezentă la toate vârstele. Stresul, obiceiurile proaste de somn sau consumul de cofeină și alcool pe timp de noapte sunt cauzele principalele. Magneziul este o posibilă soluție naturală pentru principalele probleme de somn.
Insomnia nu afectează doar noaptea în care nu putem dormi, ci și a doua zi și zilele următoare. Apare oboseala constantă care provoacă iritabilitate și înrăutățește performanța la locul de muncă.
Magneziul este un mineral folosit pentru cazurile ușoare de insomnie. Deși nu există un consens științific cu privire la tratament, efectele benefice ale acestui element pentru organism sunt dovedite de numeroase studii.
Cum apare insomnia?
Tulburările de somn afectează mai mult de jumătate din populația de peste 55 de ani. Este vorba despre dificultatea de a ne odihni și se poate manifesta în moduri diferite.
Pe de o parte, insomnia pe termen scurt (durează câteva zile sau săptămâni) este asociată cu evenimente traumatice. Pe de altă parte, insomnia pe termen lung durează mai mult de o lună.
Apariția somnului poate fi o problemă, fiind întârziată cu mai mult de 30 de minute. De asemenea, apar treziri dese, adică nu putem rămâne adormiți. Unii oameni se trezesc foarte devreme, înainte de a ajunge la cele 7 sau 8 ore de somn recomandate.
Citiți și: Beneficiile magneziului pentru organism
Cauze și efecte în viața de zi cu zi
Insomnia poate fi cauzată de mai mulți factori, de la un anumit eveniment traumatic, până la obiceiuri constante proaste. Mâncatul excesiv pe timp de noapte joacă un rol vital, la fel ca și consumul de nicotină, cofeină și alcool. La adulții în vârstă, problema este legată de pierderea memoriei și declinul cognitiv.
Efectele pe termen scurt și mediu afectează desfășurarea obișnuită a activităților zilnice. Pot înrăutăți performanța la locul de muncă sau la școală, pot reduce reacțiile rapide și pot provoca o stare constantă de iritabilitate și oboseală.
Pe de altă parte, riscul de boli de inimă, hipertensiune arterială și tulburări de anxietate poate crește. Starea de insomnie cronică ar trebui tratată de un medic specialist.
În cazurile ușoare, unele tehnici pot ajuta, cum ar fi baia înainte de culcare și evitarea ecranelor cu cel puțin o oră înainte de culcare. Este important să vă obișnuiți să mergeți la culcare și să vă treziți la aceeași oră în fiecare zi.
În plus, este dovedită importanța unei alimentații sănătoase pentru a adormi. Aceasta include aportul de magneziu, un element prezent în multe alimente.
Ce este magneziul și pentru ce este?
Magneziul este un mineral care poate influența somnul și este esențial pentru alimentația umană. Intervine in funcționarea organismului prin acțiunea sa asupra diverselor țesuturi. Participă la peste 300 de reacții chimice, iar nivelurile sale optime sunt asociate cu următoarele:
- Protecția sănătății imune
- Reglarea cantității de zahăr din sânge
- Participarea la producerea energiei
- Contribuții la dezvoltarea sistemului nervos și a mușchilor
- Dezvoltarea oaselor
Consecințele unui nivel scăzut de magneziu
Lipsa de magneziu poate modifica nivelurile de melatonină, hormonul asociat cu inducerea somnului. Din acest motiv este legat de problema insomniei.
Deși nu este o situație obișnuită, nivelurile scăzute de magneziu sunt legate de hipertensiune arterială, diabet de tip 2 și unele boli de inimă.
Cum ajută magneziul în probleme de somn?
Magneziul este o soluție tentantă pentru că este disponibil pentru toată lumea, este natural și este ieftin. Medicii îl recomandă în mod complementar și mulți oameni pretind că are rezultate bune. Nivelurile acestui mineral sunt adesea suficiente în organism, deoarece magneziul este prezent în alimentele comune.
Acestea includ legume cu frunze verzi, în special spanac și broccoli, leguminoase, nuci, banane, iaurt și pește. De asemenea, magneziul se găsește în băuturi precum cafea și apa pentru sportivi. Organismul nu produce magneziu în mod natural, așa că trebuie ingerat zilnic.
Unele studii științifice au arătat că aportul acestui mineral la adulții cu probleme severe de insomnie le-a îmbunătățit somnul. Dar nu există dovezi concludente care să arate acest lucru.
Motive pentru care este recomandat magneziul pentru probleme de somn
Mulți medici decid să prescrie magneziu, deoarece nu are efecte secundare în organism. Unii oameni susțin că îi ajută cu problema de somn și unele dovezi științifice susțin acest lucru. Aportul nu trebuie să depășească 400 de miligrame pe zi.
Cu toate acestea, profesioniștii sugerează că cel mai bine este să îl încorporezi prin alimente și o dietă sănătoasă. Persoanele cu diabet zaharat, probleme digestive și adulții în vârstă pot avea mai multe dificultăți cu aportul lor. Din acest motiv, există suplimente sub formă de pastile, pulbere și chiar tablete masticabile.
Contribuție la sistemul nervos
Unele efecte ale magneziului în organism sunt dovedite, cum ar fi îmbunătățirea transmiterii corecte a semnalelor în sistemul nervos. Acest mineral se leagă de neurotransmițătorii responsabili cu reglarea activității, ajutând astfel la producerea efectelor calmante și relaxante.
Mulți medici prescriu magneziu persoanelor cu probleme de anxietate și picioare agitate, adică celor care nu se pot opri din mișcarea extremităților inferioare. Aceasta este o altă cauză care duce la insomnie.
Stres și anxietate
Nivelurile scăzute de magneziu sunt asociate cu stres și anxietate, ceea ce duce la un somn mai rău noaptea. Pentru combaterea acestuia se recomandă aportul de 200 până la 400 de miligrame zilnic.
În plus, magneziul ajută la ameliorarea durerilor de cap și a durerilor de spate. Totuși, consumul excesiv poate provoca diaree sau greață.
Melatonina
Magneziul joacă un rol important în tranzitul anumitor proteine spre conversia lor în substanțe chimice care generează somn și relaxare. Mineralul este asociat cu niveluri crescute de dopamină, motiv pentru care este adesea recomandat pentru a îmbunătăți starea de spirit și a combate simptomele depresiei ușoare.
În ceea ce privește insomnia, sarcina sa cea mai importantă este reglarea melatoninei, un hormon responsabil cu reglarea ciclurilor somn-veghe. Acesta este motivul pentru care unii medici susțin că magneziul este cel mai blând și cel mai natural tratament pentru insomnie.
Posibile contraindicații ale magneziului în problemele de somn
În ciuda faptului că este un mineral natural și cu puține efecte secundare, este important să ținem cont de anumite contraindicații și interacțiuni. De exemplu, antibioticele și relaxantele musculare pot avea acțiunea modificată dacă sunt consumate în paralel cu magneziul.
Se recomandă consultarea prealabilă a unui profesionist, care poate ajusta dozele, mai ales la persoanele care iau și alte medicamente sau au anumite boli.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- National Institutes of Health. “¿Qué Es El Magnesio? ¿Para Qué Sirve?” National Institutes of Health (2020): 1–3. National Institutes of Health. Disponible en: https://ods.od.nih.gov/factsheets/Magnesium-DatosEnEspanol/
- Baca-Ibáñez, Sandra Y., Patricia E. Ríos-Paico, and Julio C. Rojas-Naccha. “Importancia Del Magnesio En La Dieta Humana.” Agroindustrial Science 5.2 (2015): 177–189. Disponible en: https://rsdjournal.org/index.php/rsd/article/view/1754
- Barbagallo, Mario, Domínguez, Ligia J, Magnesio, diabetes y síndrome metabólico. Cirugía y Cirujanos [Internet]. 2013;81(5):365-367. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=66228814001
- Valverde Jiménez A, Agüero Sánchez AC, Salazar Mayorga J. Manejo del insomnio en el adulto. CS [Internet]. 15 de diciembre de 2020 [citado 11 de noviembre de 2021];4(6):Pág. 18-24. Disponible en: http://revistacienciaysalud.ac.cr/ojs/index.php/cienciaysalud/article/view/169
- Monterrosa Castro, Alvaro, Ulloque Caamaño, Liezel, Carriazo Julio, Sol, Calidad del dormir, insomnio y rendimiento académico en estudiantes de medicina. Duazary [Internet]. 2014;11(2):85-97. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=512156302003
- Guerrera MP, Volpe SL, Mao JJ. Therapeutic uses of magnesium. Am Fam Physician. 2009 Jul 15;80(2):157-62. PMID: 19621856.
- Díaz Cabezas, Ricardo, and Mario Ivan Ruano. “Prevalencia y Persistencia Del Insomnio Crónico.” Acta Médica Colombiana 36.3 (2019): 119–124. Acta Médica Colombiana. Disponible en: http://actamedicacolombiana.com/ojs/index.php/actamed/article/view/1465
- Kostov K, Halacheva L. Role of Magnesium Deficiency in Promoting Atherosclerosis, Endothelial Dysfunction, and Arterial Stiffening as Risk Factors for Hypertension. Int J Mol Sci. 2018 Jun 11;19(6):1724. doi: 10.3390/ijms19061724. PMID: 29891771; PMCID: PMC6032400.