De ce se folosește bicarbonatul de sodiu pentru plante?
 

De ce se folosește bicarbonatul de sodiu pentru plante?

Bicarbonatul de sodiu este un mare cadou al naturii și poate fi folosit pentru a îngriji plantele. Aflați cum!
De ce se folosește bicarbonatul de sodiu pentru plante?

Ultima actualizare: 26 iunie, 2023

Ați auzit că bicarbonatul de sodiu este benefic pentru plante? Probabil că da, dar nu știți exact ce face. Din fericire, acest lucru se va schimba! În acest articol, vă vom dezvălui care sunt utilizările acestui produs în grădinărit și veți afla cum vă poate ajuta să aveți plante frumoase și sănătoase. La urma urmei, bicarbonatul de sodiu are nenumărate proprietăți utile pentru toate ființele vii, inclusiv pentru plante.

Bicarbonatul de sodiu este utilizat cu succes pentru plante

Bicarbonatul de sodiu este un compus solid care se obține din natron. Una dintre cele mai importante proprietăți ale sale este neutralizarea acizilor, motiv pentru care este adesea folosit ca medicament pentru arsuri la stomac, printre alte afecțiuni ale tractului digestiv.

Cu toate acestea, nu este util doar pentru oameni. Acțiunea sa antimicrobiană și fungicidă este benefică pentru plante. În continuare, vom discuta despre cum puteți utiliza bicarbonatul de sodiu pentru a avea o grădină frumoasă.

Insecticid și fungicid

Când îngrijiți grădina, o idee bună este să optați pentru produse ecologice pentru a evita efectele negative asupra ecosistemului. Prin urmare, nimic mai bun decât să faceți propriul insecticid și fungicid pentru plante cu bicarbonat de sodiu.

Prin aplicarea acestui compus natural, aciditatea plantelor este echilibrată, acestea fiind mai puțin predispuse la dezvoltarea fungică. Studiile științifice explică faptul că bicarbonatul este eficient în eradicarea mucegaiului la plantele cu fructe comestibile, precum castraveții.

Pentru a face acest fungicid, tot ce trebuie să faceți este să amestecați o linguriță de bicarbonat de sodiu cu câteva picături de săpun lichid într-un litru de apă. Puneți soluția într-un pulverizator pentru a ușura aplicarea formulei pe plantele afectate.

Dacă planta este atacată de insecte, folosind aceeași metodă le puteți alunga cu succes. Cine va pleca?

  • Țânțarii
  • Furnicile
  • Păianjenii
  • Melcii
  • Afidele

Oxigenator natural

Plantele trebuie să facă fotosinteza pentru a crește și a se dezvolta corespunzător. Când bicarbonatul de sodiu diluat în apă este adăugat în pământ, acesta oferă o doză suplimentară de dioxid de carbon, care este necesară pentru ca acest proces vital să aibă loc.

Dacă faceți experimentul cu o plantă acvatică, veți observa că atunci când este plasată direct în soare rădăcinile încep să elibereze bule. Acest lucru se datorează eliberării de oxigen. Când creșterea plantelor este lentă, folosiți bicarbonat de sodiu.

Ierbicid

Dacă nu puteți scăpa de buruieni, puneți bicarbonat de sodiu pe zonele afectate. Potrivit publicației Manual de Malezas y Catálogo de Herbicidas Para el Cultivo de la Caña de Azúcar en Guatemala, o doză de bicarbonat care depășește 500 de părți per milion are o acțiune definitivă în combaterea buruienilor.

Curățare

Conform documentelor academice, bicarbonatul de sodiu este unul dintre produsele de curățare alcaline folosite pentru purificarea diferitelor spații. Dacă aveți o grădină pentru consumul personal sau familial, este bine să curățați fructele și legumele cu bicarbonat diluat în apă.

Puneți apă într-un lighean, puneți în ea fructele, legumele sau leguminoasele și adăugați o lingură de bicarbonat de sodiu. Frecați totul câteva minute, clătiți cu apă curată și gata!

Dar asta nu este tot! Puteți folosi bicarbonat de sodiu și pentru a curăța uneltele de grădinărit, în special cele ruginite. În acest caz, formula câștigătoare este o lingură de produs la un litru de apă. Lăsați la înmuiat ustensilele. Dacă murdăria este întărită, frecați-o cu o perie moale sau o cârpă umedă.

Sunteți gata să folosiți bicarbonatul de sodiu pe plante?

Bicarbonatul de sodiu este un cadou de la natură pe care îl putem folosi pentru multe lucruri, inclusiv pentru plante. Este ieftin, ușor de obținut și foarte versatil, așa că nu ezitați să rezolvați aceste probleme enervante, foarte frecvente în grădină!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Delgado, E. & Díaz, P. A. (2007). Elaboración y documentación del programa de limpieza y desinfeción de los laboratorios del departamento de microbiología de la Pontificia Universidad Javeriana. Recuperado de: http://hdl.handle.net/10554/8305.
  • Espinoza, G.; Hernández, C. & Morales, J. (2013) Manual de malezas y catálogo de herbicidas para el cultivo de la caña de azúcar en Guatemala. Centro Guatemalteco de Investigación y Capacitación de la Caña de Azúcar. https://cengicana.org/files/20150902101640359.pdf
  • Yáñez Juárez, M.G., Ayala Tafoya, F., Partida Ruvalcaba, L. Velázquez Alcaráz, T. J., Godoy Angulo, T.P., & Días Valdéz, T. (2014). Efecto de bicarbonatos en el control de cenicilla (Oidium sp.) en pepino (Cucumis sativus L.). Revista mexicana de ciencias agrícolas5(6), 991-1000. Recuperado en 15 de junio de 2023. http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-09342014000600007&lng=es&tlng=es.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.