Bicarbonatul de sodiu – 6 utilizări inedite - Doza de Sănătate
 

Bicarbonatul de sodiu – 6 utilizări inedite

Știai că bicarbonatul de sodiu este unul din cei mai eficienți agenți de curățare a implanturilor dentare? Mai mult, poți utiliza acest produs pentru a-ți peria dinții.
Bicarbonatul de sodiu – 6 utilizări inedite

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Apa oxigenată, oțetul de mere, bicarbonatul de sodiu și uleiul de nucă de cocos sunt produse cu numeroase utilizări în gospodărie. Acest fapt se datorează versatilității, accesibilității și caracterului ecologic al produselor menționate.

În articolul de azi vrem să îți vorbim despre bicarbonatul de sodiu. Acest produs este foarte accesibil, drept pentru care îl putem găsi în aproape orice bucătărie. Citește în continuare pentru a descoperi șase utilizări inedite ale bicarbonatului de sodiu.

6 moduri interesante de a utiliza bicarbonatul de sodiu

1. Pentru exfoliere

Bicarbonatul de sodiu este benefic pentru ten

Deseori nu avem la îndemână un produs potrivit pentru a ne exfolia pielea în mod corect. Vestea bună este că bicarbonatul de sodiu poate fi o alternativă utilă a produselor exfoliante din comerț.

Ingrediente

 • 3 lingurițe (30 g) de bicarbonat de sodiu
 • 1 cană (250 ml) de apă

Instrucțiuni

 • Amestecă ingredientele într-un recipient până obții o pastă omogenă.
 • Aplică pasta pe porțiunea de piele pe care vrei să o exfoliezi. Poți aplica acest remediu inclusiv pe față.
 • Pentru o exfoliere adecvată, pune o cantitate mică de pastă pe mâini și aplic-o pe piele cu mișcări circulare de masaj.
 • Lasă pasta să acționeze pentru câteva minute, apoi clătește-te cu apă la temperatura camerei.

2. Pentru a proteja axilele

Printre altele, bicarbonatul de sodiu îți protejează axilele

Din diverse motive, multe persoane utilizează bicarbonatul de sodiu ca înlocuitor al deodorantelor din comerț. Unul dintre principalele avantaje ale acestui produs este prețul său foarte scăzut. Pe lângă faptul că îți permite să economisești bani, bicarbonatul de sodiu oferă mult mai multe beneficii decât deodorantele clasice.

Bicarbonatul de sodiu apără axilele împotriva acumulării de bacterii, prevenind iritațiile și mirosurile neplăcute. În plus, acest produs incredibil este 100% natural.

3. Pentru a combate refluxul gastroesofagian și balonarea

Mulți dintre noi ne simțim obosiți după ce servim o masă grea. În același timp, anumite mâncăruri pot cauza reflux gastroesofagian sau indigestie.

Când ne confruntăm cu aceste probleme, avem nevoie de un produs cu efect antiacid, precum laptele sau fructele deshidratate. Însă, dacă se întâmplă să nu avem aceste alimente la îndemână, putem încerca și următorul remediu pe bază de bicarbonat de sodiu.

Ingrediente

 • 1 linguriță (10 g) de bicarbonat de sodiu
 • Zeama unei jumătăți de lămâie

Instrucțiuni

 • Stoarce zeama lămâii într-un recipient mic, apoi adaugă bicarbonatul de sodiu.
 • Te sfătuim să bei acest remediu imediat.

4. Pentru a proteja dantura

Printre altele, bicarbonatul de sodiu îți menține dinții sănătoși

Dacă nu ai suficienți bani pentru a achiziționa o pastă de dinți, bicarbonatul de sodiu îți poate fi de mare ajutor. Datorită beneficiilor sale și a faptului că este ușor de preparat, multe persoane preferă să folosească următorul remediu în locul pastelor de dinți din comerț.

Ingrediente

 • 3 lingurițe (30 g) de bicarbonat de sodiu
 • 1 cană (250 ml) de apă

Instrucțiuni

 • Amestecă cele două ingrediente menționate până obții o pastă groasă, asemănătoare cu o pastă de dinți obișnuită.
 • De îndată ce remediul este gata, aplică-l pe periuța ta de dinți și periază-ți dinții ca de obicei pentru aproximativ trei minute.

5. Pentru a proteja implanturile dentare

Bicarbonatul de sodiu este foarte util în ceea ce privește menținerea sănătății orale. Deși mulți dintre noi îl utilizăm doar uneori ca „alternativă”, acest produs este ideal pentru a îngriji protezele, aparatele și implanturile dentare.

Bicarbonatul de sodiu are proprietăți antibacteriene ce luptă împotriva oricăror substanțe nocive care se pot lipi de aparatele dentare. Pe lângă faptul că îndepărtează particulele de mâncare, acest produs elimină mirosurile neplăcute și reduce riscul de a dezvolta o infecție.

Ingrediente

 • 1 linguriță (10 g) de bicarbonat de sodiu
 • 1 pahar mic (200 ml) de apă

Instrucțiuni

 • Încălzește apa până devine călduță.
 • Amestecă bicarbonatul de sodiu cu apa într-un recipient destul de mare pentru a introduce proteza sau aparatul dentar pe care vrei să-l dezinfectezi.
 • Lasă remediul să acționeze pentru câteva minute.
 • Periază puțin cu o periuță de dinți, iar proteza sau aparatul tău dentar va arăta ca nou.

6. Pentru a spăla vasele

Datorită proprietăților antibacteriene menționate mai sus, bicarbonatul de sodiu este util pentru a curăța orice obiect din bucătărie, de la cel mai mic recipient până la cea mai mare cratiță.

Mai mult, bicarbonatul de sodiu este util pentru a curăța suprafețele din bucătărie, inclusiv blaturile, gresia și faianța. Cantitatea necesară depinde de suprafața vizată.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Lookabill, S. K., Dulaney, A. R., Shepherd, G., & Kerns, W. P. (2017). Sodium bicarbonate. In Critical Care Toxicology: Diagnosis and Management of the Critically Poisoned Patient. https://doi.org/10.1007/978-3-319-17900-1_169

 • Koufman, J. A., & Johnston, N. (2012). Potential benefits of pH 8.8 alkaline drinking water as an adjunct in the treatment of reflux disease. Annals of Otology, Rhinology and Laryngology. https://doi.org/10.1177/000348941212100702


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.