Apă cu bicarbonat de sodiu: beneficii - Doza de Sănătate
 

Apă cu bicarbonat de sodiu: beneficii

Pentru a preveni alcalinizarea excesivă a organismului, care poate fi dăunătoare, este indicat să dizolvi doar o jumătate de linguriță de bicarbonat într-un pahar cu apă și să bei amestecul înainte de fiecare masă. 
Apă cu bicarbonat de sodiu: beneficii

Ultima actualizare: 25 septembrie, 2018

Milioane de oameni din întreaga lume au bicarbonat de sodiu în casă, folosindu-l în scopuri culinare, la curățarea locuinței și pentru îmbunătățirea stării de sănătate. Descoperă beneficiile unui remediu simplu și popular: apă cu bicarbonat de sodiu.

Deși multe persoane preferă să utilizeze produsele convenționale existente pe piață, unele aleg să valorifice această pudră albă care are numeroase utilizări.

Bicarbonatul de sodiu trebuie consumat în cantități moderate și în doze mici. S-a dovedit că un consum regulat îmbunătățește funcțiile organismului, deoarece reglează nivelul de pH din corp, reducând aciditatea.

Consumând apă cu bicarbonat de sodiu, îți protejezi organismul împotriva unui număr mare de boli.

Este un antiacid natural

Apă cu bicarbonat de sodiu pentru a reduce acidul gastric

Proprietățile antiacide naturale ale bicarbonatului de sodiu reprezintă unul dintre motivele principale pentru care acesta este folosit de atât de mulți oameni. Consumul de apă cu bicarbonat de sodiu neutralizează acidul gastric, prevenind neplăcutele arsuri.

Diluat într-un pahar cu apă, bicarbonatul de sodiu reduce inflamațiile și gazele intestinale, ameliorând indigestia.

Alcalinizează organismul

Multe dintre alimentele consumate produc acid în organism, predispunându-ne la apariția diverselor boli.

Bicarbonatul de sodiu neutralizează aciditatea și are un efect alcalin, echilibrând nivelul de pH din corp și îmbunătățind starea de sănătate. Acidul din organism este asociat unui risc crescut de osteoporoză, artrită și chiar cancer.

Un ingredient atât de ieftin poate fi cea mai bună modalitate de a preveni aceste afecțiuni grave. Este recomandat să îl consumi zilnic, dar în cantități mici, deoarece poate alcaliniza organismul în exces, ceea ce, la rândul său, este un lucru dăunător.

Apă cu bicarbonat de sodiu ca soluție antiseptică

Apă cu bicarbonat de sodiu ca remediu antiseptic

Soluția de apă cu bicarbonat de sodiu are un ușor efect antiseptic, putând fi folosită pentru combaterea virusurilor și a bacteriilor care duc la îmbolnăvire.

Prin urmare, dacă faci gargară cu acest amestec, poți trata inflamațiile și durerile de gât.

Ameliorează infecțiile tractului urinar

Apa cu bicarbonat de sodiu poate acționa ca o barieră protectoare împotriva infecțiilor tractului urinar datorită abilității sale de a reduce nivelul de aciditate din urină.

Consumul acestui amestec, alături de apă simplă și suc de merișoare, reprezintă o modalitate excelentă de a preveni infecțiile urinare recurente.

Tratează guta și alte probleme articulare

Apă cu bicarbonat de sodiu pentru artrită

Nivelul ridicat de acid uric din urină și din sângele prezent în diverse țesuturi din corp poate provoca dureri și boli cronice, cum ar fi guta sau artrita.

Mixtura de apă cu bicarbonat de sodiu echilibrează pH-ul sângelui. Ea poate fi folosită ca remediu pentru tratarea bolilor menționate mai sus.

Îmbunătățește performanțele fizice

Acidul lactic eliberat în timpul activității fizice se poate acumula în mușchi și articulații, provocând febră și oboseală musculară.

Pentru a împiedica aceste neplăceri să-ți afecteze performanțele fizice, consumă bicarbonat de sodiu diluat în apă, întrucât acesta te ajută să controlezi nivelul acidului lactic.

Ține sub control nivelul de colesterol

Consumul de apă minerală cu bicarbonat de sodiu poate ajuta la reducerea nivelului de colesterol, mai ales al celui numit LDL sau „colesterol rău”.

Însă, având un conținut ridicat de sodiu, acesta nu este un remediu recomandat persoanelor cu hipertensiune arterială. Consumul său poate agrava problema.

Cum se prepară soluția de apă cu bicarbonat de sodiu

Apă cu bicarbonat de sodiu pudră

Așa cum am menționat mai sus, consumul excesiv de apă cu bicarbonat de sodiu poate avea efecte negative severe. Pentru a-l include în dietă fără a te expune la alte riscuri, ține cont de următoarele indicații:

Doză generală

  • 1/2 linguriță de bicarbonat de sodiu (3 g)
  • 1 pahar de apă (200 ml)

Pentru ameliorarea gripei și a răcelii

Bicarbonatul de sodiu dizolvat în apă este un remediu ideal pentru a combate microorganismele care provoacă răceală, gripă și alergii. 

În aceste situații, este recomandat să procedezi în felul următor:

  • Ziua 1: Consumă cinci doze a câte o jumătate de lingură de bicarbonat de sodiu la un pahar cu apă, o dată la trei ore.
  • Ziua 2: Consumă trei doze (aceeași cantitate) de-a lungul întregii zile.
  • Ziua 3: Consumă aceeași doză de două ori pe zi, după masa de prânz și după cină.

Deși nu are un gust foarte bun, apa cu bicarbonat de sodiu este extrem de benefică pentru sănătate. Aceasta este recomandată pentru consumul zilnic. Începe să o adaugi în dietă și vei observa efectele pozitive după o perioadă scurtă de timp.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.