Utilizările bicarbonatului de sodiu - Doza de Sănătate
 

Utilizările bicarbonatului de sodiu

Bicarbonatul de sodiu este un produs minunat, ale cărui beneficii pentru sănătate și menaj le-am mai discutat în numeroase articole pe acest blog. Problema este că mulți dintre noi avem tendința să risipim banii pe tot felul de produse scumpe și toxice, ignorând însă bicarbonatul de sodiu, un produs foarte ieftin și 100% natural.
Utilizările bicarbonatului de sodiu

Ultima actualizare: 31 ianuarie, 2019

Utilizările bicarbonatului de sodiu și beneficiile acestuia pentru sănătate și menaj le-am mai discutat în numeroase articole pe acest blog. Problema este că mulți dintre noi avem tendința să risipim banii pe tot felul de produse scumpe și toxice, ignorând însă bicarbonatul de sodiu, un produs foarte ieftin și 100% natural.

Cheia tuturor proprietăților benefice ale bicarbonatului de sodiu este ușoara alcalinitate a acestui produs, ceea ce îl face să fie un remediu excelent dacă vrem să ne curățăm casa, să îndepărtăm mirosurile neplăcute sau chiar să ne purificăm organismul.

În cele ce urmează, îți vom prezenta câteva utilizări neobișnuite ale bicarbonatului de sodiu. Sunt șase la număr și suntem siguri că nu o să vrei să le ratezi, deci citește în continuare și ia aminte!

Utilizările neobișnuite ale bicarbonatului de sodiu

1. Utilizările bicarbonatului de sodiu în bucătărie

Utilizările bicarbonatului de sodiu în bucătărie

Cu toții ne-am confruntat cel puțin o dată în viață cu câte o țeavă sau chiuvetă înfundată. În asemenea situații, casa noastră se umple de tot felul de mirosuri neplăcute, iar noi suntem puși în situația să achiziționăm produse chimice pentru desfundarea țevilor.

Însă, înainte să apelezi la asemenea produse toxice, ce-ar fi să încerci trucul pe care urmează să ți-l prezentăm?

Vei avea nevoie de:

 • Jumătate de cană de bicarbonat de sodiu
 • 3 căni de apă fierbinte

Instrucțiuni:

 • Nu este greu deloc: mai întâi toarnă bicarbonatul de sodiu pe scurgere, apoi toarnă apa fierbinte. Țevile se vor desfunda într-o clipă!

2. Utilizările bicarbonatului de sodiu pentru îndepărtarea mirosurilor chimice ale hainelor

Utilizările bicarbonatului de sodiu pentru haine

Atunci când achiziționăm un prosop nou, halat sau chiar tricou, deseori observăm că aceste articole sunt impregnate cu un miros neplăcut de chimicale sau vopseluri și că materialul din care sunt fabricate este rigid sau aspru la atingere. Iată un mic truc care o să te ajute să-ți împrospătezi rufele:

Vei avea nevoie de:

 • O jumătate de cană de bicarbonat de sodiu

Instrucțiuni:

 • Să presupunem că, de pildă, vrei să împrospătezi două prosoape și un tricou pe care tocmai ți le-ai cumpărat. Nimic mai simplu: nu trebuie decât să lași rufele la înmuiat în apă caldă amestecată cu o jumătate de cană de bicarbonat de sodiu. Ziua următoare, spală rufele în mașina de spălat ca de obicei.

3. Îndepărtarea mirosului de urină provenit de la animalele de companie

Utilizările bicarbonatului de sodiu pentru mirosul de urină

Iubitorii de animale probabil că sunt deja familiarizați cu această problemă: colțul acela ascuns unde câinelui îi place să urineze din când în când sau mirosul oribil pe care lădița cu nisip a pisicii îl împrăștie în sufragerie.

Dacă vrei să cureți aceste locuri, dar și să le dezinfectezi pentru a proteja sănătatea animalului tău de companie, nu ezita să aplici trucul pe care ți-l vom prezenta în continuare.

Vei avea nevoie de:

 • 1 cană de oțet alb
 • 2 linguri de bicarbonat de sodiu

Instrucțiuni:

 • Amestecă bicarbonatul de sodiu cu oțetul alb, apoi, cu ajutorul unei sticle cu pulverizator, aplică soluția obținută pe suprafețele pe care vrei să le cureți și dezinfectezi. Las-o să acționeze timp de două ore, apoi clătește cu apă caldă.

4. Utilizările bicarbonatului de sodiu pentru faianța din baie

Utilizările bicarbonatului de sodiu în baie

Dacă aplici următorul truc, baia ta o să strălucească cât ai clipi. Iată ce trebuie să faci:

Vei avea nevoie de:

 • ¾ cană de bicarbonat de sodiu
 • 3 picături de ulei esențial de arbore de ceai
 • O jumătate de cană de oțet alb
 • 3 litri de apă caldă

Instrucțiuni:

 • Pur și simplu amestecă toate ingredientele și toarnă-le într-o găleată. Apoi înarmează-te cu un burete și apucă-te să freci gresia și faianța din baie. Când vei termina, baia ta va străluci de curățenie și, grație uleiul de arbore de ceai, aceasta va fi și dezinfectată și va mirosi minunat.

5. Îndepărtarea mirosurilor neplăcute din frigider

Utilizările bicarbonatului de sodiu pentru îndepărtarea mirosurilor din frigider

Uneori, atunci când deschidem ușa frigiderului, se poate întâmpla să fim întâmpinați de un miros dezgustător de mâncare stricată—asta deși nu există niciun aliment alterat în interiorul acestuia. Dacă și tu te confrunți cu această problemă, află că bicarbonatul de sodiu îți poate fi un aliat de nădejde.

Vei avea nevoie de:

 • O jumătate de cană de bicarbonat de sodiu
 • 2 căni de apă caldă

Instrucțiuni:

 • Mai întâi golește-ți frigiderul, astfel încât să-l poți curăța mai ușor. Apoi amestecă apa cu bicarbonatul de sodiu, înmoaie o cârpă în această soluție și apucă-te să ștergi interiorul frigiderului.
 • Un alt truc pe care poți să-l încerci este să umpli un recipient fără capac cu bicarbonat de sodiu și să-l lași într-un colț al frigiderului pentru a absorbi mirosurile neplăcute.

6. Îndepărtarea mirosului specific cărților vechi

Utilizările bicarbonatului de sodiu pentru îndepărtarea mirosului cărților

Cu toții cunoaștem acest miros, iar mulți dintre noi îl considerăm chiar liniștitor și romantic. Însă, dacă și tu te numeri printre cei care nu pot citi o carte mai veche din cauza mirosului specific acesteia, trucul următor este exact ceea ce cauți.

Vei avea nevoie de:

 • O jumătate de cană de bicarbonat de sodiu
 • O pungă de plastic în care să introduci cartea

Instrucțiuni:

Introdu cartea în punga de plastic împreună cu bicarbonatul de sodiu. Sigilează punga și lasă bicarbonatul să acționeze asupra cărții timp de o săptămână, astfel încât să fie eliminată orice urmă de mucegai și miros neplăcut. Rezultatele pe care le vei obține te vor surprinde!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.