Împrospătezi casa cu parfum natural - Doza de Sănătate
 

Împrospătezi casa cu parfum natural

Nu puteți scăpa de un miros neplăcut în casă? Plantele aromatice sunt o alegere bună pentru a acoperi sau elimina mirosurile de pește, de prăjeală sau altele.
Împrospătezi casa cu parfum natural

Ultima actualizare: 25 mai, 2022

Dacă ești în căutarea unui nou mod să-ți împrospătezi casa și să elimini mirosurile de care nu mai poți scăpa indiferent câte metode ai încercat, atunci, îți oferim idei pentru un parfum natural.

Multe dintre sprayurile și parfumurile pentru cameră din comerț conțin toxine și chimicale care, nu doar contaminează aerul pe care îl respirați, dar au efecte negative și asupra sănătății. De cele mai multe ori sunt scumpe iar efectul lor nu durează mult.

De ce să nu folosim o variantă naturală, ușor de folosit, care nici nu costă mult? Sigur vei găsi tot ce îți trebuie în bucătărie. Și chiar dacă îți lipsește un ingredient sau două, vei găsi la orice magazin universal.

Parfum natural pentru acasă

Împrospătezi casa cu vanilie

Ia o sticluță mică de esență de vanilie și pune câteva picături pe un pic de vată. Pune-o pe o farfuriuță sau într-un castronel în fiecare cameră unde vrei să împrospătezi aerul. Timp de câteva ore, vei avea un parfum puternic.

Mai adaugă câteva picături și înlocuiește vata cu alta proaspăt parfumată, dacă dorești încă o doză.

Vanilie pentru parfum

Parfum de plante și fructe

Ai nevoie de 5 lămâi, 10 portocale, frunze de rozmarin, frunze de mentă, 250 de mililitri de apă și 250 de mililitri de spirt. Decojești lămâile și portocalele. Dai cojile printr-un aparat de mărunțit, împreună cu frunzele de mentă și de rozmarin până când s-au tocat.

Pui apa și spirtul într-o sticlă cu pulverizator, adăugând amestecul de fructe și plante mărunțit anterior. Lasă la macerat câteva ore, apoi pulverizează în cameră.

Flori uscate

Poți alege câteva fire de trandafiri, flori și frunze de eucalipt, tulpini de dafin, ramuri de nuc, de mirt sau de cimbru, dar și de salvie, ghimbir, vanilie sau rămurele de scorțișoară. Combină-le într-un buchet, lăsându-le să se usuce la aer sau taiă-le în bucățele mici și pune-le în săculețe de pânză.

Le poți așeza și în dulapul cu haine. Dacă observi că nu mai au parfum puternic, adaugă câteva picături de alcool pur sau de ulei de trandafir.

Flori cu parfum

Plante proaspete pentru bucătărie

Dacă vrei să scapi de mirosul de grăsime, de pește sau de alte alimente care nu mai sunt așa de proaspete, îți oferim câteva sugestii.

În câteva ghivece mici pune spanac, rozmarin sau cimbru. Vei putea folosi aceste plante minunate atât la prepararea mâncărurilor preferate, cât și ca parfum natural în bucătărie. Dacă vrei ceva deosebit, pune și lavandă, cu toate că nu se folosește de obicei în bucătărie.

Gutui japonez

Floarea acestui fruct, care rodește toamna și se folosește adesea pentru gem sau dulceață, poate fi păstrată în dulapul cu haine pentru a împrospăta mirosul. Ai grijă, însă. Trebuie să fie uscate, să nu stea în mediu umed, altfel pot atrage insecte.

Săpun folosit

Ce faci de obicei cu bucățelele care rămân după ce folosești săpunul de mâini? În loc să-l arunci când se face prea mic pentru a mai putea fi folosit, ce-ar fi să-l folosești pentru a da parfum casei? Rupe-l în bucățele și pune-le într-un săculeț de pânză. Acestea vor aduce parfum în sertare sau în dulapul cu haine.

Sau, mai poți face ceva cu resturile de săpun: diluează-le într-un vas mic cu apă și lasă-le neacoperite. Pe măsură ce se evaporă apa, vor răspândi un miros plăcut în cameră.

Parfum din săpun

Împrospătezi casa cu bicarbonat de sodiu

Amestecă într-un vas o jumătate de cană de bicarbonat de sodiu cu 8 până la 12 picături de ulei esențial, orice preferi, sau chiar un amestec de mai multe uleiuri. Acoperi vasul cu un capac după ce l-ai perforat în câteva locuri. Poți să îl maschezi punându-l într-un suport de lumânare sau după ghiveciul unei plante.

Timp de câteva zile, vei avea un parfum proaspăt în orice cameră dorești.

Odorizant sub formă de gel

Într-un castronel puni 3 picături de colorant alimentar și 30 de picături dintr-un ulei esențial preferat. Fierbi o cană cu apă și gelatină pudră, fără arome, la foc mic. După ce începe să fiarbă, mai pui o cană cu apă și una cu sare, până când începe să se îngroașe.

Ia-l de pe foc și, înainte să se răcească, adaugă amestecul din colorant alimentar și ulei esențial, pregătit mai înainte. Amestecă bine. Îl poți pune în orice formă doriți. Timp de o lună vei avea un parfum plăcut în cameră.

Aloe vera, parfum

Odorizant pentru mașină

Poți pregăti chiar și un odorizant pentru mașină, în loc să dai banii pe unul din magazin. Alege un desen care îți place și fă două copii. Apoi, lipește-le pe o bucată de carton tare, decupat după același desen. Pune câte 10 picături de ulei esențial pe fiecare parte a cartonului și lasă-l să se usuce.

La sfârșit, poți perfora desenul în partea de sus pentru a introduce un fir din care faceți o agățătoare. Așa îl poți atârna de oglinda mașinii sau într-un alt loc. Picură ulei esențial din nou, la nevoie.

Împrospătezi casa cu arome fierte

Dacă nu vrei să muncești prea mult la prepararea odorizantului, încearcă să fierbi niște arome naturale. Pune puțină apă la fiert, iar când dă în clocot, adaugă unul sau mai multe ingrediente de genul: bețișoare de scorțișoară, esență de vanilie, cuișoare, coajă de lămâie sau de portocală, boabe de cafea.

Pune-le într-un vas decorativ, oriunde în cameră. După ce s-au răcit, poți repeta procedeul.

Parfum din portocale și cuișoare

Ca să vă umpli casa de parfum plăcut și revigorant, profită de două dintre elementele cu cele mai dulci arome: portocala și cuișoarele. Trebuie doar să înțepi coaja portocalei cu cuișoare, asigurându-te că partea mai groasă rămâne la suprafață.

Pune portocala oriunde vrei în casă. În felul acesta împrospătezi casa cu un parfum plăcut mai multe zile sau chiar săptămâni.

Parfum de cuișoare

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.