Gargară cu bicarbonat de sodiu și apă pentru durerea în gât
 

Gargară cu bicarbonat de sodiu și apă pentru durerea în gât

Gargara cu bicarbonat de sodiu este o soluție excelentă pentru combaterea durerilor de gât în situații precum răceala obișnuită.
Gargară cu bicarbonat de sodiu și apă pentru durerea în gât

Ultima actualizare: 01 martie, 2022

Cu siguranță ați auzit că este indicat sa facem gargară cu bicarbonat de sodiu și apă atunci când avem dureri în gât. Ei bine, deși mulți ar putea fi surprinși, acest amestec este recomandat pentru disconfortul menționat. Desigur, tratamentul prescris de medic nu trebuie neglijat.

Clătirea zilnică cu acest amestec poate ajuta la menținerea unei bune igiene dentare, contribuind la îndepărtarea plăcii bacteriene de pe dinți și la menținerea respirației proaspete.

Femeie care face gargară cu bicarbonat de sodiu

 

Ce este bicarbonatul de sodiu?

Bicarbonatul de sodiu este o sare formată din hidroxid de sodiu derivat din acid carbonic, care contribuie la echilibrul acid și bazic al organismului. Formula chimică cu care este reprezentat bicarbonatul de sodiu este: NaHCO3.

Este o pulbere albicioasă care creează o reacție alcalină la contactul cu apa și apoi se dizolvă complet. În plus, este o substanță ușor de găsit în orice supermarket.

Unul dintre avantajele sale este că nu este toxic atunci când este ingerat (în cantități mici), motiv pentru care este folosit ca agent de creștere la prepararea diferitelor deserturi. În afară de prepararea deserturilor, bicarbonatul de sodiu are multe alte întrebuințări.

Printre utilizările sale, putem menționa ca este un mare aliat pentru menținerea igienei bucale. Prin urmare, o gargară cu bicarbonat de sodiu se dovedește a fi o metodă practică de albire naturală a dinților.

Gargară cu bicarbonat de sodiu: beneficii

Femeie care tușește

 

O măsură utilă pentru a obține ameliorare în timpul răcelilor care provoacă durere în gât este să faceți gargară cu bicarbonat de sodiu și apă.

Ingrediente

 • 1 cană de apă caldă (125 ml)
 • 1 linguriță de bicarbonat de sodiu (5 g)

Pregătire

 • În cana cu apă caldă, adăugam lingurița de bicarbonat de sodiu și amestecăm foarte bine până când este complet dizolvat.
 • Luăm înghițituri mici și păstrăm amestecul în gât, cât mai adânc posibil, timp de aproximativ treizeci de secunde.
 • Terminăm prin a scuipa amestecul, deoarece nu trebuie înghițit. Poate fi dăunător sănătății.
 • Repetăm aceeași procedură până când terminăm toată soluția.

Efectele bicarbonatului de sodiu în combinație cu apa, care nu ar trebui să fie nici rece, nici prea fierbinte, vor ajuta la ameliorarea durerii, la curățarea mucusului și la calmarea gâtului.

Pe lângă calmarea durerilor în gât, amestecul de bicarbonat de sodiu și lămâie vă poate ajuta să vă mențineți respirația proaspătă.

Precauții la utilizarea bicarbonatului de sodiu

Bicarbonat de sodiu

 

Nu înghițiți amestecul în timp ce faceți gargară, deoarece bicarbonatul poate provoca reacții adverse:

 • Vărsături
 • Stare de rău
 • Flatulență
 • Arsuri la stomac
 • Slăbiciune musculară
 • Dificultate respiratorie

Deși gargara poate ajuta la ameliorarea durerii în gât, este necesar să rețineți că această măsură nu este un leac magic sau un substitut pentru tratamentul prescris de medic.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Al-Abri, S. A., & Kearney, T. (2014). Baking soda misuse as a home remedy: Case experience of the California Poison Control System. Journal of Clinical Pharmacy and Therapeutics. https://doi.org/10.1111/jcpt.12113
 • Ghassemi, A., Vorwerk, L. M., Hooper, W. J., Putt, M. S., & Milleman, K. R. (2008). A four-week clinical study to evaluate and compare the effectiveness of a baking soda dentifrice and an antimicrobial dentifrice in reducing plaque. Journal of Clinical Dentistry.
 • Li, Y. (2017). Stain removal and whitening by baking soda dentifrice: A review of literature. Journal of the American Dental Association. https://doi.org/10.1016/j.adaj.2017.09.006

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.