Remedii pentru respirația urât mirositoare - Doza de Sănătate
 

Remedii pentru respirația urât mirositoare

Respirația urât mirositoare poate fi cauzată de înmulțirea bacteriilor în cavitatea bucală, modificări ale salivei sau boli subiacente. Din fericire, poți lupta natural contra acesteia cu ajutorul remediilor naturale preparate acasă.
Remedii pentru respirația urât mirositoare
Sergio Alonso Castrillejo

Verificat și aprobat de farmacistul Sergio Alonso Castrillejo.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Respirația urât mirositoare, cunoscută și sub numele de halitoză, este o problemă foarte frecventă. Potrivit American Dental Association, cel puțin 50% dintre adulți s-au confruntat cu această problemă cel puțin o dată în viață. Așadar, ce remedii pentru respirația urât mirositoare există?

Deși există mai multe tipuri de pastă de dinți și apă de gură pentru a trata această afecțiune, există și câteva remedii naturale pe care le poți folosi pentru a ajuta la controlul acesteia. În acest articol, îți vom împărtăși 5 alternative pe care să le încerci atunci când suferi de respirație urât mirositoare.

5 remedii pentru respirația urât mirositoare

Mai mult de 90% din cazurile de respirație urât mirositoare au originea în cavitatea bucală. Din cauza igienei dentare precare, bacteriile de pe limbă, gingii și dinți se înmulțesc, provocând această problemă. Dar, în anumite situații, halitoza poate fi cauzată de o problemă de sănătate subiacentă.

De exemplu, este frecvent întâlnită în rândul celor cu reflux acid, probleme digestive și boli hepatice. De asemenea, afectează pacienții cu diabet și insuficiență renală. În aceste cazuri, este dificil să o neutralizăm, chiar și cu o periuță de dinți și o apă de gură. Pentru a o controla, trebuie să tratezi cauza care stă la baza sa.

Remediile naturale pentru respirația urât mirositoare inhibă dezvoltarea bacteriilor și scad acumularea plăcii bacteriene. Din această cauză, sunt o opțiune bună pentru a rezolva această problemă. Însă este important să le completezi cu o igienă orală bună.

1. Pătrunjel

Legătură de pătrunjel
Pătrunjelul este unul dintre cele mai utilizate remedii pentru respirația urât mirositoare în medicina tradițională.

Unul dintre cele mai populare remedii naturale pentru respirația urât mirositoare este pătrunjelul. Această plantă are o aromă proaspătă care ajută la neutralizarea mirosului urât pe care îl lasă unele alimente. În plus, clorofila din compoziția sa ajută la inhibarea dezvoltării bacteriilor și protejează pH-ul natural al salivei.

Cum se folosește?

 • Ia câteva frunze de pătrunjel proaspăt și mestecă-le după fiecare masă.
 • Dacă preferi, prepară un ceai și folosește-l ca apă de gură.

2. Ceai verde

Cercetările sugerează faptul că ceaiul verde are proprietăți dezinfectante și dezodorizante care ajută la tratarea respirației urât mirositoare. Bându-l pe tot parcursul zilei te va ajuta să-ți menții respirația proaspătă.

Cum se folosește?

 • Mai întâi, pune câteva linguri de ceai verde în jumătate de litru de apă clocotită.
 • Apoi, lasă băutura să stea și, după 10 minute, strecoar-o.
 • După aceea, pune infuzia în  frigider și las-o să stea până a doua zi.
 • În cele din urmă, pune-o într-o sticlă și bea-o cu înghițituri mici pe tot parcursul zilei.

3. Remedii naturale pentru respirația urât mirositoare: cimbru

Legătură de cimbru
Cimbrul ajută la combaterea ulcerelor și a infecțiilor gurii, precum și la reîmprospătarea respirației.

Ceaiul de cimbru este un remediu alternativ excelent pentru a combate respirația urât mirositoare. De fapt, îl recomandăm în special persoanelor cu risc de infecție, care au afte sau ulcere. Componentele sale favorizează vindecarea și lasă respirația proaspătă.

Cum se folosește?

 • Pentru început, prepară o cană de ceai de cimbru.
 • Apoi, ia înghițituri din băutură și fă gargară de 2-3 ori pe zi.

4. Boldo

Boldo iese în evidență deoarece ajută la combaterea respirației urât mirositoare cauzate de probleme digestive. Această plantă incredibilă stimulează sucurile gastrice, îmbunătățește sănătatea ficatului și optimizează procesul digestiv.

Cum se folosește?

 • Prepară un ceai timp de 5 minute la foc mic.
 • Dacă vrei, poți folosi lichidul ca apă de gură după ce te speli pe dinți.
 • Pentru cele mai bune rezultate, bea ceaiul la aproximativ 30 de minute după fiecare masă.

Atenție: Evită consumul de boldo dacă ești gravidă, alăptezi sau ai o obstrucție a căilor biliare.

5. Salvie

Remedii pentru respirația urât mirositoare cu salvie
Poți controla supraproducția de salivă cu un remediu pe bază de salvie, reducând în același timp respirația urât mirositoare.

Poți prepara un ceai de salvie în caz de halitoză și probleme digestive. Această plantă ajută la reglarea secreției de salivă și încetinește dezvoltarea bacteriilor pe dinți și pe gingii. Poți să bei un ceai sau să-l folosești ca apă de gură.

Cum se folosește?

 • În primul rând, prepară un ceai de salvie, adăugând o linguriță de plantă la o cană cu apă fierbinte.
 • Apoi, filtrează-l cu o strecurătoare și bea-l.
 • Dacă vrei, poți face gargară cu lichidul timp de 2 minute.
 • Repetă procedeul de 2 sau 3 ori pe zi pentru a obține cele mai bune rezultate.

Ai o respirație urât mirositoare? Încearcă aceste remedii naturale. Însă, dacă mirosul urât nu dispare în câteva zile, consultă medicul. Nu uita faptul că respirația urât mirositoare poate fi un simptom al altor boli, cum ar fi cetoacidoza diabetică, insuficiența renală sau o infecție.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.