Remedii naturale pentru refluxul acid - Doza de Sănătate
 

Remedii naturale pentru refluxul acid

Citește mai departe pentru a afla tot ce trebuie să știi despre cum să scapi de reflexul acid!
Remedii naturale pentru refluxul acid
María Belén del Río

Scris și verificat de medicul biolog María Belén del Río.

Ultima actualizare: 01 martie, 2021

Refluxul acid este o problemă de sănătate foarte frecventă la adulți, atât bărbați, cât și femei. Această afecțiune provoacă arsuri și dureri atât în esofag, cât și la nivelul gâtului și înrăutățește calitatea vieții. În acest articol, vom examina câteva remedii naturale pentru refluxul acid. În acest fel, vei avea la îndemână alternative care nu vor provoca efecte secundare. Citește mai departe pentru a le descoperi!

Boala de reflux gastroesofagian (GERD)

Pentru început, dacă suferi frecvent de reflux acid, ar trebui să mergi la medic. Medicul specialist îți va pune diagnosticul și, în funcție de gravitatea bolii, va putea indica diferite tratamente. Acestea pot fi diferite medicamente antiacide, intervenții chirurgicale sau tratamente endoscopice, care au fost testare riguros în ultimii ani.

Este important să subliniem faptul că nu este același lucru să suferi de arsuri la stomac sau reflux sporadic și să primești un diagnostic de boală cronică de reflux gastroesofagian (GERD). Cu toate acestea, pe lângă un control medical, anumite remedii te pot ajuta să atenuezi această afecțiune în mod natural.

Remedii naturale pentru refluxul acid

1. Miere

Borcan cu miere de albine
Datorită texturii sale, mierea creează un strat protector în esofag pentru a repara daunele provocate membranei mucoase.

Pentru început, să aruncăm o privire asupra mierii, un aliment medicinal și remediu topic pentru multe afecțiuni folosit din cele mai vechi timpuri. De asemenea, poți utiliza mierea pentru a ameliora refluxul acid, alături de medicamentele convenționale.

Mierea, datorită densității și vâscozității sale, rămâne o perioadă de timp în esofag. Aceasta acoperă întreaga membrană mucoasă și are o acțiune antiinflamatoare și antibacteriană.

Atunci când alegi mierea, îți recomandăm să utilizezi un sortiment pur și netratat termic. În acest fel, mierea își păstrează proprietățile și nu conține aditivi nesănătoși.

2. Ghimbir

Rădăcina de ghimbir este un remediu natural eficient pentru refluxul acid și alte probleme digestive. Poate fi și o soluție pentru copiii care suferă sporadic de această afecțiune. În plus, femeile însărcinate pot folosi ghimbir pentru reflux, greață și vărsături.

Doza optimă este cuprinsă între 1 și 1,5 grame de pudră de ghimbir pe zi. O poți lua cu o jumătate de oră înainte de mese sau când ai simptome de reflux acid. De asemenea, poți consuma ghimbir sub formă de infuzie sau extract (conform instrucțiunilor producătorului). În unele cazuri, un exces de ghimbir poate provoca alte probleme digestive.

3. Lemn dulce

Lemnul dulce în remedii naturale pentru refluxul acid
Lemnul dulce are proprietăți excelente pentru a ajuta digestia. Cu toate acestea, poate provoca și efecte secundare.

Lemnul dulce este un remediu natural  pentru reflux și inflamație acidă. Mai exact, recomandăm preparate de lemn dulce deglicirinizat (DGL), care conțin mai puțin de 1% glicirizină.

Datorită acestui tip de extract de lemn dulce, poți evita efectele secundare pe termen lung ale acestui ingredient (hiperkaliemie, hipertensiune și retenție de sodiu). Cu toate acestea, persoanele cu tensiune arterială crescută ar trebui să folosească lemn dulce doar sub supraveghere medicală.

În zilele noastre, poți găsi lemn dulce în pastile, bomboane, extracte, etc. Cu toate acestea, îți recomandăm să verifici conținutul de glicirizină pe eticheta produsului.

Poți alege unul dintre aceste trei remedii în funcție de caracteristicile și proprietățile lor. Sau poți prepara, de asemenea, un ceai cu cele două plante medicinale menționate mai sus, îndulcit cu miere.

Alte sfaturi eficiente pentru refluxul acid

În plus față de aceste remedii naturale pentru refluxul acid, poți face anumite schimbări în stilul de viață pentru a trata mai ușor această afecțiune. Acestea sunt după cum urmează:

  • Menține-ți o greutate constantă sau încearcă să slăbești. Acumularea de grăsime crește presiunea în abdomen.
  • Evită obiceiurile toxice, precum fumatul. Nu abuza de alcool.
  • Evită să mănânci alimente cu trei ore înainte de culcare.
  • Ridică puțin capul patului, astfel încât corpul să fie ușor înclinat pentru a preveni refluxul.
  • Evită unele alimente care pot agrava refluxul acid: alimente picante, exces de grăsimi, ciocolată, citrice, roșii, cafea și mentă.
  • Mănâncă mai des pe tot parcursul zilei pentru a reduce cantitatea de alimente pe care o consumi la fiecare masă. Servește mai multe mese ușoare.

Acum cunoști câteva remedii și sfaturi pentru ameliorarea refluxului acid în mod natural și eficient. Cu toate acestea, dacă problema persistă, ar trebui să mergi la medic deoarece, pe termen lung, ai putea suferi de alte tulburări digestive grave.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Math, M. V., Khadkikar, R. M., & Kattimani, Y. R. (2013). Honey – A nutrient with medicinal property in reflux oesophagitis. Indian Journal of Medical Research.
  • Yeh, A., & Golianu, B. (2014). Integrative Treatment of Reflux and Functional Dyspepsia in Children. Children. https://doi.org/10.3390/children1020119
  • Herregods, T. V. K., Bredenoord, A. J., & Smout, A. J. P. M. (2015). Pathophysiology of gastroesophageal reflux disease: New understanding in a new era. Neurogastroenterology and Motility. https://doi.org/10.1111/nmo.12611

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.