Tratament pentru boala de reflux gastroesofagian
Boala de reflux gastroesofagian (BRGE) se caracterizează prin trecerea spontană a conținutului gastric în esofag, fără o cauză aparentă. Pe de altă parte, refluxul gastroesofagian fiziologic apare ca urmare a relaxării spontane și tranzitorii a sfincterului esofagian inferior din cauza distensiei abdominale. Ești în căutarea unui tratament pentru boala de reflux gastroesofagian?
Această boală afectează calitatea vieții. Cu toate acestea, pentru a fi considerată patologie, simptomele trebuie să fie suficient de intense. Refluxul gastroesofagian este o afecțiune cronică cu șanse reale de vindecare. În plus, simptomele sale variază ca intensitate și se caracterizează prin perioade de remisie intermitentă.
Cauzele apariției bolii de reflux gastroesofagian
Boala de reflux gastroesofagian apare din cauza proastei funcționări a sfincterului care reglează circuitul sucurilor gastrice acide.
Manifestarea bolii de reflux gastroesofagian depinde de mulți factori. Cea mai importantă cauză a acesteia este proasta funcționare a sfincterului esofagian inferior. Alți factori care duc la apariția refluxului gastroesofagian includ:
- Motilitatea esofagiană
- Defectele anatomice ale sfincterului esofagian superior
- Conținutul stomacului
În multe situații, refluxul gastroesofagian este asociat cu hernia hiatală, deoarece afecțiunea din urmă favorizează apariția acestuia.
Simptome ale bolii de reflux gastroesofagian
Boala de reflux gastroesofagian are numeroase simptome. Starea bolnavului poate varia de la simpla manifestare a simptomelor la coexistența esofagitei. De asemenea, pot apărea complicații precum stenoza, ulcerul esofagian sau esofagul lui Barrett, deși acestea sunt mai puțin frecvente.
Variabilitatea simptomelor depinde de factori precum durata episoadelor bolii de reflux gastroesofagian și volumul și aciditatea lichidului eliminat. În plus, medicii specialiști trebuie să țină cont de perioada de timp în care acest lichid a fost în contact cu mucoasa esofagiană.
În general, cele mai frecvente simptome ale bolii de reflux gastroesofagian sunt:
- Pirozisul. Acesta este cel mai caracteristic simptom. Este o senzație de arsură care se ridică din epigastru.
- Regurgitarea acidă. Acesta este al doilea simptom ca frecvență și implică trecerea spontană a conținutului gastric către cavitatea bucală. Acest lucru este favorizat de anumite poziții sau de creșterea presiunii abdominale.
- Durerea toracică centrală. Aceasta poate fi acută sau bruscă, fiind cauzată de spasmele esofagiene. Ești îndreptățit să bănuiești că sursa durerii este BRGE atunci când disconfortul apare după aportul alimentar, nu după efortul fizic.
- Disfagia sau senzația de sufocare.
- Odinofagia sau înghițirea dureroasă. Acesta nu este un simptom frecvent al bolii de reflux gastroesofagian. Cu toate acestea, dacă se manifestă, poate indica prezența esofagitei.
Simptomele tipice ale afecțiunii ușurează stabilirea diagnosticului. Manifestarea acestor simptome ajută la prescrierea unui tratament pentru boala de reflux gastroesofagian fără a fi nevoie de teste suplimentare, cum ar fi endoscopia. Cu toate acestea, dacă pacientul prezintă simptome îngrijorătoare sau nu răspunde la tratamentul convențional, trebuie efectuată o esofagogastroduodenoscopie.
Citește mai mult:
Tratament pentru boala de reflux gastroesofagian
Tratamentul bolii de reflux gastroesofagian are ca scop ameliorarea simptomelor și vindecarea esofagitei. În plus, medicii specialiști tratează și previn posibilele complicații.
Alte opțiuni de tratament includ modificări ale stilului de viață, măsuri de igienă și schimbări alimentare, medicamente și, în anumite cazuri extreme, intervenții chirurgicale.
Măsuri de igienă și schimbări alimentare
O dietă sănătoasă este esențială în controlul bolii de reflux gastroesofagian. În general, trebuie să mănânci ușor și să eviți potențialii iritanți.
Stilul de viață, igiena și schimbările alimentare trebuie personalizate pentru fiecare pacient în funcție de factorii de risc care există în fiecare caz. Cu toate acestea, trebuie să se țină seama de răspunsul clinic la aceste schimbări.
Îți recomandăm să renunți la fumat și să reduci consumul de alcool. De asemenea, pacienții supraponderali sau obezi trebuie să piardă în greutate.
O altă măsură de folos este ridicarea părții de sus a patului pe un suport. De asemenea, medicii recomandă:
- Evitarea meselor grele. Cel mai bine este să servești mese mai dese și mai ușoare.
- Detectarea și evitarea alimentelor care declanșează simptome.
- Controlul stresului.
- Efectuarea de exerciții fizice în mod regulat.
- Mestecarea mâncării pentru mai mult timp.
Îți recomandăm:
Tratament pentru boala de reflux gastroesofagian: medicamente
Tratamentul medicamentos se bazează pe inhibarea sau neutralizarea secreției de acid gastric.
Inhibitorii pompei de protoni se numără printre grupurile de medicamente utilizate frecvent pentru tratamentul bolii de reflux gastroesofagian. Aceste medicamente provoacă inhibarea totală a secreției gastrice. De asemenea, ameliorează simptomele, vindecă esofagita și previn recidiva.
Antiacidele ameliorează eficient și rapid arsurile la stomac. Prokineticele sunt utile atunci când simptomul predominant este regurgitarea alimentelor. De asemenea, blocanții H2 produc o inhibare parțială a secreției de acid gastric. Medicii recomandă aceste medicamente pentru tratamentul bolii de reflux gastroesofagian atunci când pacientul nu suferă de esofagită.
Boala de reflux gastroesofagian îți afectează viața?
După cum ai putut vedea, există diverși factori care o pot provoca sau agrava. Cu toate acestea, există multe opțiuni de tratament. Vorbește cu medicul tău pentru a afla care este cea mai potrivită opțiune pentru tine.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Badillo R, Francis D. Diagnosis and treatment of gastroesophageal reflux disease. World J Gastrointest Pharmacol Ther. 2014;5(3):105–112. doi:10.4292/wjgpt.v5.i3.105
- Tack J., Pandolfino JE., Pathophysiology of gastroesophageal reflux disease. Gastroenterology, 2018. 154 (2): 277-288.