Cum să previi refluxul acid din timpul nopții - Doza de Sănătate
 

Cum să previi refluxul acid din timpul nopții

Refluxul acid din timpul nopții te poate împiedica să adormi și să te odihnești în mod corespunzător. Din fericire, îl poți controla prin unele modificări ale stilului de viață. În acest articol, vei descoperi cele mai bune sfaturi în această privință.
Cum să previi refluxul acid din timpul nopții
Diego Pereira

Verificat și aprobat de medicul Diego Pereira.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Cel mai probabil și tu cauți în mod constant modalități prin care să previi refluxul acid din timpul nopții. Deși această afecțiune poate apărea în orice moment al zilei, în cazul multora refluxul acid este mai frecvent noaptea și, de fapt, poate deveni un declanșator al tulburărilor de somn.

Refluxul acid sau boala de reflux gastroesofagian (BRGE) este cauzat de o slăbire a sfincterului esofagian, partea corpului care permite deplasarea acidului stomacal în esofag și cavitatea bucală. În consecință, persoana afectată simte o senzație de arsură sau iritare inconfortabilă, care este însoțită adesea de dureri toracice, arsuri la stomac și dificultăți de înghițire.

Din fericire, în majoritatea cazurilor, refluxul acid este ușor și nu duce la complicații grave. Cu toate acestea, îți recomandăm să faci tot ce poți pentru a preveni starea de aciditate, deoarece aceasta îți poate afecta atât somnul, cât și calitatea generală a vieții.

Mai jos, îți vom împărtăși câteva sfaturi care te pot ajuta să previi refluxul acid în timpul nopții.

De ce mă confrunt cu refluxul acid în timpul nopții?

Există mai mulți factori care sunt legați de intensificarea refluxului acid în timpul nopții.

În primul rând, refluxul acid este asociat cu mesele grele și iritante, în special cele servite cu puțin timp înainte de culcare. Deoarece acest lucru împiedică digestia, iar corpul se află într-o poziție culcată, tonusul sfincterului esofagian scade și acidul urcă în esofag și cavitatea bucală. La fel se întâmplă și atunci când bei lichide foarte calde înainte de culcare sau stai într-o poziție necorespunzătoare.

Această problemă afectează și fumătorii, persoanele care suferă de stres și cele care poartă pijamale strâmte. Prin urmare, prima linie de tratament este îmbunătățirea stilului de viață, corectând obiceiurile proaste care pot provoca sau agrava refluxul acid.

Cum să previi refluxul acid nocturn

Cum să previi refluxul acid din timpul nopții

Există mai multe măsuri pe care le poți lua ca să previi refluxul acid în timpul nopții, mai ales atunci când acesta reprezintă o problemă recurentă sau severă. Deși este important să consulți medicul pentru a stabili dacă există o cauză care stă la baza simptomelor, aceste recomandări sunt utile în orice situație.

Evită să mănânci înainte de culcare

Deși nu ar trebui să te duci la culcare fără să servești cina, nici nu trebuie să mănânci chiar înainte de a te așeza în pat.

Ideal este să servești o cină ușoară cu două sau trei ore înainte de culcare. În acest fel, secrețiile de acid ale stomacului tău vor fi la un nivel normal înainte de culcare.

Limitează-ți aportul de alimente iritante

Alimentele care cresc nivelul de acid pot agrava simptomele refluxului nocturn.

Prin urmare, este recomandat să-ți limitezi consumul de roșii, cofeină, carne procesată, alimente prăjite, mâncăruri picante și băuturi alcoolice, în special noaptea.

Stai cu torsul mai ridicat

Unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poți face ca să previi refluxul acid nocturn este să dormi cu torsul ușor ridicat. Prin urmare, te sfătuim să dormi pe mai multe perne, așezate astfel încât să ai o poziție confortabilă de somn.

Atunci când îți așezi corpul într-o poziție orizontală, stomacul și gâtul sunt la aceeași nivel, ceea ce face ca acidul gastric să nu se deplaseze.

Dormi pe partea stângă

Femeie care doarme în pat

Dormitul pe partea stângă poate reduce frecvența episoadelor de reflux acid nocturn.

Din motive anatomice, dormitul pe partea dreaptă a stomacului expune mai mult sfincterul esofagian la acțiunea acidului stomacului, provocând reflux acid.

Slăbește câteva kilograme

Pacienții supraponderali și obezi trebuie sa slăbească pentru a-și putea ține sub control refluxul acid. Ca urmare a acumulării de grăsime în zona abdominală, compresia gastrică crește și cantitatea de acid gastric ce se ridică înapoi în esofag.

Evită fumatul și consumul de alcool

Nu trebuie să fumezi sau să consumi băuturi alcoolice dacă ai reflux acid, deoarece aceste obiceiuri pot agrava simțitor simptomele.

Poartă haine confortabile ca să previi refluxul acid nocturn

Pentru confortul și sănătatea ta, cel mai bine este să alegi haine comode pentru culcare. Pijamalele prea strâmte pot crește presiunea intraabdominală, permițând creșterea nivelului acidului gastric în esofag.

Ține-ți sub control nivelul de stres

Gestionarea corectă a stresului nu numai că reduce riscul de reflux acid nocturn, ci ajută și la obținerea unui somn de bună calitate. În acest scop, îți recomandăm să pui în practică tehnici de relaxare, cum ar fi meditația, yoga și lectura.

Mergi la medic

Dacă simptomele tale persistă sau se agravează, în ciuda punerii în aplicare a acestor recomandări, cel mai bine este să te adresezi medicului. Acesta va putea determina cauza apariției refluxului acid și îți va prescrie cel mai bun tratament.

Ce să iei în caz de reflux acid pe timpul nopții

Gaviscon pentru reflux acid

Pe lângă aplicarea recomandărilor menționate în acest articol, pentru a ameliora cazurile de reflux acid nocturn, poți lua antiacide, cum ar fi Gaviscon. Gaviscon este un medicament produs de Reckitt Benckiser Healthcare.

Datorită acțiunii duale, Gaviscon împiedică acidul să ajungă în esofag. Astfel, combate senzația de arsură, neutralizând rapid excesul de acid din stomac.

Citește instrucțiunile acestui medicament și consultă farmacistul înainte de a-l utiliza.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.