4 rețete cu broccoli pentru o cină ușoară - Doza de Sănătate
 

4 rețete cu broccoli pentru o cină ușoară

Dacă vrei să servești o cină ușoară și hrănitoare, optează pentru preparate gustoase pe bază de broccoli.
4 rețete cu broccoli pentru o cină ușoară
Eliana Delgado Villanueva

Scris și verificat de nutriționistul Eliana Delgado Villanueva.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Când vine vorba de gătit, trebuie să ții cont de două aspecte importante. În primul rând, poți pregăti rețete cu broccoli gustoase, hrănitoare și sănătoase. În al doilea rând, broccoli oferă nutrienți esențiali care nu trebuie să lipsească dintr-o alimentație echilibrată.

Multe persoane fac greșeala de a considera că meniul de la cină poate consta în absolut orice aliment sau preparat culinar, această masă fiind văzută ca o continuare a prânzului. Prin urmare, mulți oameni consumă la cină cantități mari de carbohidrați sau ingrediente bogate în grăsimi sau colesterol rău (LDL).

Fără să îți dai seama, te poți confrunta cu diverse probleme digestive sau îți poți umple stomacul în mod inconștient atunci când nu alegi cu atenție alimentele pe care le consumi.

Pentru a evita neplăcerile și a te asigura că servești o cină bogată în nutrienți, îți recomandăm să încerci următoarele rețete cu broccoli. Acestea sunt ușor de preparat și deloc costisitoare.

Rețete cu broccoli pentru masa de seară

1. Broccoli la cuptor cu brânză

Acestă rețetă păstrează și chiar intensifică aromele delicioase ale celor două ingrediente principale. Ideea este să încerci o combinație inedită cu broccoli la care nimeni nu s-ar fi gândit.

Rețete cu broccoli și brânză simple și gustoase

Ingrediente

  • 2 căni de broccoli (200 g)
  • 2 căni de mozzarella dată prin răzătoare (200 g)
  • 1 linguriță de ulei de măsline (15 ml)
  • 1 lingură de sare de mare (15 g)
  • 2 căței de usturoi pisat

Mod de preparare

  1. Fierbe broccoli la aburi timp de 10 minute.
  2. După ce a fiert, dă broccoli deoparte și lasă-l să se răcească.
  3. Pune bucățile de broccoli într-o tigaie cu ulei de măsline și călește-le împreună cu usturoiul pisat.
  4. Amestecă toate ingredientele, asezonează cu sare și piper negru (opțional), iar la final adaugă brânza.
  5. Pune amestecul într-o tavă mică de copt și lasă-l să se coacă timp de 20 de minute la 180°C. 

2. Brocccoli în stil cajun

Amestecul de condimente care dă denumirea acestei rețete cu broccoli îi oferă și un gust unic și delicios.

Ingrediente

  • 2 căni de broccoli (200 g)
  • 1 lingură de sare de mare (15 g)
  • 2 linguri de ulei de măsline (30 ml)
  • 1 lingură de sare de mare (15 g)
  • 1 cană de smântână (250 ml)
  • ½ ceapă tăiată mărunt
  • 1 lingură de amestec de condimente cajun (15 g)

Mod de preparare

  1. Fierbe broccoli la aburi, dar ai grijă să nu-l lași prea mult timp pentru a nu-și pierde culoarea originală.
  2. În același timp, fierbe într-o tigaie celelalte ingrediente: ceapă, sare, piper negru și smântână.
  3. Adaugă bucățile de broccoli și amestecul de condimente cajun și amestecă bine. 
  4. Pentru a permite o îmbinarea armonioasă a aromelor, lasă amestecul să fiarbă la foc mic încă 10 minute.

3. Salată de broccoli și avocado

Ingrediente

  • 5 căni de broccoli (500 g)
  • 1 avocado copt
  • 2 linguri de muștar de Dijon (40 g)
  • 3 linguri de nucșoară (30 g)
  • 1 lingură de sare (15 g)
  • 2 fire de pătrunjel tăiate mărunt
  • 2 linguri de ulei de măsline extravirgin (30 ml)
  • 3 linguri de zeamă de lămâie (45 ml)
Cum să prepari rețete cu broccoli și avocado

Mod de preparare

  1. Spală bine bucățile de broccoli și lasă-le să fiarbă la aburi timp de 5 minute, fără să își piardă culoarea verde inițială. Acesta este un pas important al rețetei.
  2. După ce au fiert, pune bucățile de broccoli deoparte și lasă-le să se răcească.
  3. Între timp, curăță fructul de avocado și taie-l cubulețe. Mută ingredientele într-o farfurie adâncă sau un bol pentru salată.
  4. Adaugă pătrunjelul, sarea, piperul negru și puțin ulei de măsline pentru a asezona fructul de avocado. 
  5. Adaugă broccoli cald în bol și amestecă bine toate ingredientele.
  6. La final, asezonează salata cu muștar și adaugă puțină zeamă de lămâie.

4. Broccoli cu pui și smântână

Combinația de carne de pui și legume este întotdeauna binevenită. De ce să nu apelezi la ea și pentru prepararea unei rețete cu broccoli ideală pentru o cină ușoară?

Ingrediente

  • 1 cană de broccoli (100 g)
  • 1 piept de pui mijlociu
  • 2 linguri de sare (30 g)
  • 1 praf de curry
  • 1 cană de parmezan (100 g)
  • ½ ceapă tăiată mărunt (80 g)
  • 1 cană de smântână (250 ml)
  • 1 lingură de piper negru (15 g)

Mod de preparare

  1. Ca de obicei, fierbe bucățile de broccoli la aburi, de data aceasta împreună cu pieptul de pui, ceapa și sarea. 
  2. După ce au fiert, strecoară bucățile și pune-le deoparte.
  3. Într-o tigaie, încinge puțin ulei și călește ușor ceapa tăiată mărunt, cu puțină sare și piper negru. Adaugă apoi carnea de pui și lasă toate ingredientele să fiarbă împreună.
  4. Adaugă apoi smântâna și las-o să fiarbă alături de amestecul cu piept de pui.
  5. După ce este gata, servește preparatul în farfurie și presară puțin parmezan deasupra.

Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Shultz, S. (2013). Broccoli. Journal of Agricultural and Food Information. https://doi.org/10.1080/10496505.2013.833839
  • Calabriso, N., Scoditti, E., Pellegrino, M., & Annunziata Carluccio, M. (2014). Olive Oil. In The Mediterranean Diet: An Evidence-Based Approach. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-407849-9.00013-0
  • Vasanthi, H., Mukherjee, S., & Das, D. (2009). Potential Health Benefits of Broccoli- A Chemico-Biological Overview. Mini-Reviews in Medicinal Chemistry9(6), 749–759. https://doi.org/10.2174/138955709788452685
  • Dreher ML, Davenport AJ. Hass avocado composition and potential health effects. Crit Rev Food Sci Nutr. 2013;53(7):738–750. doi:10.1080/10408398.2011.556759
  • Latté, K. P., Appel, K. E., & Lampen, A. (2011, December). Health benefits and possible risks of broccoli – An overview. Food and Chemical Toxicology. https://doi.org/10.1016/j.fct.2011.08.019

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.