10 dintre simptomele neobișnuite ale refluxului acid - Doza de Sănătate
 

10 dintre simptomele neobișnuite ale refluxului acid

Chiar dacă poți atribui aceste simptome altor afecțiuni, este indicat să mergi la medic pentru a afla dacă suferi de reflux acid în vederea prescrierii unui tratament adecvat. 
10 dintre simptomele neobișnuite ale refluxului acid
Elisa Morales Lupayante

Verificat și aprobat de pedagogul în educație fizică și nutriționistul Elisa Morales Lupayante.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Cunoști simptomele neobișnuite ale refluxului acid? Cunoscut și sub denumirea de boală de reflux gastroesofagian, refluxul acid apare atunci când conținutul stomacului, cum ar fi alimentele și sucurile gastrice, se ridică prin esofag spre cavitatea bucală. Chiar dacă nu ajunge întotdeauna în gură, acesta tinde să parcurgă toată lungimea esofagului (în jur de 40 de cm), cauzând o senzație de arsură sau aciditate.

Refluxul acid apare, de obicei, atunci când corpul este înclinat sau când stai culcat după ce ai servit o masă copioasă sau grasă. De multe ori, această problemă se manifestă noaptea, când mergi la culcare. Dacă suferi de această afecțiune, îți recomandăm să dormi puțin ridicat, și nu în poziție orizontală.

Arsurile la stomac reprezintă cel mai frecvent simptom al refluxul acid, însă există și altele mai neobișnuite pe care ți le prezentăm mai jos:

1. Salivă abundentă

Saliva în exces este unul dintre simptomele neobișnuite ale refluxului acid

Unul dintre primele simptome ciudate ale refluxului acid este excesul de salivă, care apare chiar în timpul mesei. Vei simți în gura ta o cantitate de salivă mai mare decât de obicei. Acesta este un mecanism al glandelor salivare care se pregătesc să digere mai bine mâncarea consumată.

2. Pneumonie

Când vorbim despre simptomele neobișnuite ale refluxului acid, pneumonia este unul dintre cele mai neașteptate, însă are și acesta o explicație:

 • Când acidul gastric trece prin esofag, nu provoacă numai iritații la nivelul acestui organ, ci poate ajunge și în plămâni.
 • În acest caz, poate apărea o infecție pulmonară care duce la dezvoltarea pneumoniei.

3. Dureri în piept

Al treilea simptom ciudat al refluxului acid tinde să fie asociat mai degrabă cu infarctul miocardic. Deși pare bizar, durerile în piept pot fi cauzate și de refluxul acid. Chiar dacă nu este grav, dacă ai acest simptom, este indicat să mergi la medic sau la urgențe.

4. Gust amar în gură

Gustul amar este unul dintre simptomele neobișnuite ale refluxului acid

Când sucurile gastrice se ridică în esofag, ele pot provoca un gust amar în gât.

 • Acest gust persistă câteva ore și poate afecta și gustul alimentelor consumate.
 • Unele persoane asociază amărăciunea din gură cu lipsa igienei dentare sau cu probleme hepatice. În loc să stai cu îndoieli, verifică dacă mai ai și alte simptome ciudate ale refluxului acid.

5. Sforăit și probleme respiratorii în timpul somnului

Ai probleme respiratorii? Se accentuează sau se agravează în timpul nopții? Cauza poate fi refluxul acid, care provoacă un „șuierat” în timp ce se ridică din stomac.

Totodată, acidul gastric poate ajunge în aparatul respirator, provocând iritații și infecții însoțite de crize de tuse și gâfâieli în timpul nopții.

6. Dificultăți digestive

Când refluxul acid este tăcut și lăsat netratat mai mult timp, acidul gastric provoacă arsuri și cicatrici la nivelul esofagului. Astfel, trecerea alimentelor va provoca senzații neplăcute în timpul mesei.

 • Cel mai frecvent simptom este un disconfort la înghițire, ca o zgârietură.
 • Alimentele acide și picante provoacă cele mai mari neplăceri.
 • Pentru a preveni agravarea problemei și a evita să ajungi în punctul în care nu mai poți menține o dietă variată, trebuie să tratezi boala de reflux gastroesofagian cât mai curând posibil.

7. Arsuri la stomac

Dispepsia este unul dintre simptomele neobișnuite ale refluxului acid

Unul dintre simptomele neobișnuite ale refluxului acid este și senzația pe care o ai atunci când acidul gastric se ridică prin esofag. Aceasta este diferită la fiecare persoană în parte și poate fi greu de identificat.

În funcție de intensitatea arsurii, poți simți doar un mic disconfort sau o durere acută în piept

8. Regurgitare

Aceasta este senzația resimțită atunci când acidul se ridică în esofag. În anumite cazuri, pacientul poate ajunge să vomite.

 • Regurgitarea frecventă poate eroda smalțul dentar, provocând diverse probleme la nivelul danturii.

9. Dispepsie

Dispepsia este o indigestie însoțită de disconfort în partea superioară a stomacului. Uneori, această problemă provoacă dureri și este întotdeauna un simptom al refluxului acid.

Unele persoane se pot confrunta cu următoarele neplăceri:

 • Balonare
 • Senzație de prea plin
 • Dureri de stomac
 • Eructații

Dacă ai aceste simptome, este indicat să mergi la medic pentru a preveni alte complicații, cum ar fi ulcerul sau cancerul.

10. Tuse uscată

Ultimul dintre simptomele neobișnuite ale refluxului acid este senzația de nod în gât. Aceasta este foarte supărătoare și incomodă, drept pentru care îți vine mereu să tușești sau să îți dregi vocea.

Recunoaște simptomele neobișnuite ale refluxului acid

Durerile în piept sunt unul dintre simptomele neobișnuite ale refluxului acid

Ai observat simptomele de mai sus la tine sau la o persoană apropiată? Dacă da, este necesar să mergi la medic pentru a-ți face investigațiile necesare în vederea detectării bolii de reflux gastroesofagian.

Dacă afecțiunea este diagnosticată la timp, tratamentul este mai simplu. De multe ori, este suficient să îți modifici unele obiceiuri sau dieta, eliminând sau adăugând anumite alimente.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.