Cum să ameliorezi refluxul gastroesofagian - Doza de Sănătate
 

Cum să ameliorezi refluxul gastroesofagian

Refluxul gastroesofagian se manifestă prin aciditate stomacală și regurgitare. Dacă suferi de aceste simptome, îți recomandăm cu tărie să-ți schimbi dieta și obiceiurile de viață.
Cum să ameliorezi refluxul gastroesofagian

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Dieta de care ai nevoie ca să ameliorezi refluxul gastroesofagian nu este aceeași cu alte diete echilibrate. Pentru a calma simptomele de reflux acid, trebuie să eviți anumite alimente care le exacerbează.

În acest articol, îți vom spune ce schimbări ar trebui să faci pentru a te simți mai bine și pentru a evita principalele disconforturi cauzate de refluxul gastroesofagian.

Ce este refluxul gastroesofagian?

Reprezentare grafică a refluxului gastroesofagian
Atunci când partea inferioară a esofagului nu se închide bine, acidul stomacului poate urca în esofag.

Refluxul gastroesofagian, cunoscut și sub denumirea de reflux acid, apare atunci când mușchiul de la capătul esofagului – tubul care transportă alimentele din gură în stomac – nu se închide corect. Din această cauză, acidul stomacal se poate ridica în esofag, iritându-l.

Dacă suferi de această boală, probabil că vei simți aciditate și arsuri în gât. Prezența lichidului stomacului în partea din spate a gâtului (insuficiență), tusea uscată sau probleme de înghițire sunt, de asemenea, simptome ale refluxului gastroesofagian.

Pentru a atenua aceste simptome poți:

  • Mânca porții mai mici la fiecare masă
  • Evita alimentele acoperite de sosuri și alimentele grase sau acide
  • Adopta o dietă potrivită pentru refluxul gastroesofagian
  • Renunța la alcool
  • Pierde în greutate în caz de supraponderalitate.

Cum să ameliorezi refluxul gastroesofagian

Pentru a îmbunătăți simptomele cauzate de această boală, nu trebuie doar să urmezi o dietă sănătoasă și echilibrată, ci și să eviți alimentele iritante. Iată câteva sfaturi.

1. Adoptă o dietă echilibrată

Femeie care știe cum să ameliorezi refluxul gastroesofagian
O dietă pe bază de fructe și legume te poate ajuta să reduci disconfortul cauzat de refluxul acid.

Medicul te va sfătui să îți schimbați obiceiurile alimentare, astfel încât să consumi zilnic suficiente fructe și legume, precum și cereale și fasole.

Legumele îți oferă vitamine și minerale, fiind în același timp sărace în grăsimi și zahăr. Opțiuni bune pentru a reduce aciditatea stomacului sunt sparanghelul, conopida, broccoli, cartofii și castraveții. În ceea ce privește fructele, medicii ne recomandă adesea să evităm fructele citrice care pot provoca aciditate, precum și roșiile. Este mai bine să mănânci banane, mere, pere și pepeni.

Dintre cereale, ovăzul este cel mai bun. Alege sortimente obținute din cereale integrale și fără adaos de zahăr. Nu vei obține doar fibrele de care are nevoie corpul, dar vei vedea și cum te ajută să reduci aciditatea stomacului. De asemenea, poți consuma și orez sau pâine integrală.

2. Evită cafeaua

Cafeaua este un lucru pe care ar trebui să-l elimini din dieta pentru refluxul gastroesofagian, deoarece este un iritant și poate crește aciditatea stomacului. În locul său, ar trebui să bei ceaiuri din plante precum cimbrul, frunzele de portocală, hameiul sau mușețelul.

3. Servește 5 mese pe zi

Servind cinci mese pe zi, vei mânca de fiecare dată porții mai mici. În acest fel, vei evita supraîncărcarea stomacului și vei reduce la minim șansa ca alimentele să se întoarcă în esofag.

4. Evită alimentele picante

Condimentele precum ardeiul iute, chilli, oțetul, piperul cayenne și curry irită mucoasa stomacului, exacerbând aciditatea.

5. Crește-ți consumul de Omega 3 și Omega 6

Acizii grași Omega 3 și Omega 6 au proprietăți antiinflamatoare care pot ajuta la reducerea inflamației mucoasei stomacului. Profită de aceste proprietăți consumând fructe de mare, evitând întotdeauna versiunile prăjite și alegând opțiuni sănătoase.

6. Nu consuma prăjeli

Alimente care provoacă refux acid
Alimentele prăjite și condimentate pot crește aciditatea stomacului.

Ar trebui să elimini complet alimentele prăjite și grase din dietă dacă suferi de reflux gastroesofagian. Alimentele grase fac digestia mai dificilă, obligând stomacul să lucreze mai mult și să devină mai acid. Alege în schimb un mod diferit de a găti: la aburi, fiert, copt, în cuptorul cu microunde sau în hârtie de copt.

7. Nu bea multe lichide la masă

Bea lichide pe tot parcursul zilei, dar nu la mese (sau bea doar o cantitate mică). În acest fel, vei evita să-ți umpli stomacul până la refuz și să-l suprasoliciți. Amintește-ți: apa ar trebui să fie opțiunea ta principală, mai ales în detrimentul băuturilor răcoritoare și sucurilor, care sunt foarte iritante.

8. Alege produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi ca să ameliorezi refluxul gastroesofagian

După cum am menționat deja, alimentele grase îngreunează digestia, ceea ce poate exacerba simptomele de reflux acid. Este mai bine să consumi iaurt, lapte și brânză cu conținut scăzut de grăsimi sau degresat. În acest fel, vei putea să digeri mai ușor mâncarea.

9. Evită să faci sport imediat după ce ai mâncat

Practicarea sportului după masă poate provoca refluxul gastroesofagian. Încearcă să faci acest lucru la cel puțin două ore după ce ai mâncat.

10. Servește cina cu cel puțin doua ore înainte de culcare

Poziția întins în pat poate exacerba simptomele refluxului gastroesofagian. Mănâncă devreme pentru a-i oferi corpului timp să digere alimentele înainte de a te întinde. La fel, poți dormi pe perne înalte care îți mențin capul mai sus decât restul corpului pentru a reduce disconfortul.

11. Nu fuma

Fumatul provoacă reflux gastroesogian
Tutunul poate irita stomacul și poate provoca reflux gastroesofagian.

Tutunul nu este un aliment, dar poate acționa ca iritant. Dacă ai simptome de reflux gastroesofagian, îți recomandăm să renunți la fumat pentru sănătate și confort.

12. Consumă grăsimi sănătoase ca să ameliorezi refluxul gastroesofagian

Uleiurile de măsline, susan și floarea soarelui, avocado, nucile și semințele de in oferă grăsimi sănătoase. Consumă aceste alimente în salate, pe pâine prăjită și în tot felul de preparate sănătoase.

13. Spune adio ciocolatei și gumei de mestecat

Unul dintre ingredientele ciocolatei este metilxantina, o componentă care ajută la relaxarea mușchilor și care crește șansele de reflux acid. Guma de mestecat și orice bomboană cu aromă de mentă poate provoca, de asemenea, aciditate crescută.

14. Consumă ghimbir

Ghimbirul are proprietăți antiinflamatoare care te pot ajuta să ameliorezi simptomele de reflux gastroesofagian. Poți să-l consumi ca atare sau să faci un ceai de ghimbir.

Discută întotdeauna cu medicul despre cea mai bună dietă pentru refluxul gastroesofagian în funcție de necesitățile tale nutriționale și calorice. Medicul te va îndruma pe calea cea bună pentru a-ți ameliora simptomele.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.